Nederland

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Nederland image

Toilet perikelen

Nederland
Europa
MarleenvM

Toilet perikelen

Toilet perikelen Elke keer als je op vakantie bent komt er vaak 1ding naar voren die gaat vergelijken naar Westerse maatstaven. En dat zijn de wc's of juist het ontbreken daarvan. Elk land heeft zijn eigen gebruiken en als reiziger moet je daar op in zien te spelen. Vaak is de stoelgang door het "vreemde" eten ook anders dan je van jezelf gewend bent. Door schade en schande wijs te zijn geworden zit er standaard in mijn rugzak een pakje papieren zakdoekjes, vochtige doekjes, en handjes-wassen-zonder-zeep-gel want je weet tenslotte maar nooit. 

In Guatemala ging ik maar achter het houten wc hokje zitten want dat leek me een hygiënischer oplossing dan op de toilet zelf. Ik kan het niet anders omschrijven als een houten hokje met een plank tegen de wand waar een gat in zit waardoor je behoefte gemikt dient te worden. Nog een klein detail, de houten deur viel dicht doordat het hutje achterover helt. Maar ja eenmaal met je blote billen boven het gras dan is het weer uitkijken voor allerlei gespuis wat daar rondkruipt. Voor je het weet heb je een paar kaken van een of andere vreemd ogend insect in je billen. 

In Mexico trok ik een toiletdeur open en daar kwam een zwerm van muggen mij tegemoet. Ook niet echt uitnodigend om dan je broek te laten zakken maar ja midden in de stad ga ook niet achter de toiletten zitten. Nee dan is het op hoop van zegen en flink met de Deet rond. Heel snel je broek laten zakken en zo rap mogelijk er alles uit zien te persen en zo snel mogelijk de broek weer omhoog en bidden dat er geen gespuis in broek blijft zitten. 

Op Cuba zijn de toiletten al niet veel beter, zeg maar gerust ronduit goor, en toen ik eindelijk een redelijke schone had gevonden slaakte ik een zucht van verlichting. Toch even met de vochtige ontsmettingsdoekjes rond want heel lang boven de pot blijven hangen lukt me niet altijd en voorkomen is beter dan genezen. De boodschap duurde iets langer waardoor ik toch op de bril moest gaan zitten. Helaas was de bril kapot en toen ik op wilde staan kwam er een velletje van mijn billen klem te zitten in de scheur van de wc bril. 

In Japan kwam ik voor het eerst in aanraking met het hurktoilet. Aangezien ik nog nooit in Frankrijk op vakantie ben geweest was ik nog niet bekend met dit fenomeen. Het liefst wil je zoiets op je gemakje uitvinden maar helaas mocht ik dat ik de trein doen van Yokohama naar Mount Fuji. Gewapend met mijn inmiddels bekende vochtige doekje en papieren zakdoekjes ging ik de strijd aan. Ondanks gewiebel van de trein kwam ik ongeschonden uit de strijd. Sowieso heel fijn dat de Japanners ontzettend hygiënisch zijn want de toilet in trein was brandschoon. 

In Tunesië raakte mijn liefhebbende echtgenoot aan de diarree. We hadden een acht daagse rondreis en die gaat gewoon door met of zonder gezonde stoelgang. De reisleidster was zo vriendelijk om een apotheek op te zoeken en de nodige medicatie te halen. Deze mocht echter niet zo baten en het gevolg daarvan is dat je midden op de zoutvlakte de bus moet laten stoppen om je het niet meer kunt houden van de kramp. Tsja en vind dan maar eens een boompje waar je achter kunt verschuilen. Dus hop niet twijfelen en het laten lopen in de open lucht een beetje verscholen achter de bus. 

In Thailand had ik heel veel moeite met het ingrediënt citroengras en daardoor lustte ik daar bijna niks. Niet dat ik daarover zeur want dan moet je niet op vakantie gaan maar mijn dieet daar bestond vooral uit brood, rijst en bananen. Je raad natuurlijk al wat er gaat gebeuren, alles stopt op. Ik voelde me net een opgeblazen kikker en ik heb nog nooit zoveel uren op toiletpotten doorgebracht maar resultaat was veel kramp maar weinig verlossing. Mocht me nog wel gelukkig prijzen dat ik vaak gebruik kon maken van de wc's in het hotel of bij degelijke restaurants. Je moet er toch niet aan denken dat je dan uren op een houten plank tussen allerlei vliegende en kruipende insecten moet gaan zitten 

Binnenkort deel 2.......