Nederland

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Nederland image

Nederland

Nederland
Europa
Leonvanmaenen

Met een winnaar aan de top

Eind oktober 2008 ontving ik van een vriendin voor mijn verjaardag een jaarabonnement op het Columbus magazine. Mijn familie en al mijn vrienden weten dat reizen naast muziek mijn grootste passie is, dus dat cadeau lag voor de hand. In de eerste uitgave van 2009 zat er een A4’tje bij waarop mijn reisreportergegevens stonden vermeld en daar kon ik reisfoto’s op plaatsen. In alle enthousiasme begon ik volume te geven aan mijn eerste reishomepage d.m.v. foto’s en reistips.

Al snel legde ik contacten met andere reisreporters en ik vond het leuk om onze gemeenschappelijke passie te delen. Pas later begreep ik dat het een wedstrijd was. Ondanks dat ik daar niet teveel de focus voor mezelf op wilde leggen, vond ik het toch leuk om te kijken hoe ver ik het aan het eind van de rit zou brengen. Wel wilde ik steeds mijn eigen doel voor ogen houden: het uitwisselen van mijn reisbelevingen d.m.v. foto’s en tips en het vergaren van reisinformatie over landen die ik nog wil bezoeken.

De eerste Columbus-borrel die ik bijwoonde vond eind mei 2009 plaats. Het was erg leuk om andere reisreporters in levenden lijve te zien en te spreken die tot dat moment alleen nog maar virtueel voor mij bestonden. Met een hoop waardevolle informatie uit de workshops die Hillebrand Breuker en Ronnie Dankelman gaven, de boeiende Vietnampresentatie van Paul de Roos en de onderlinge uitwisseling van reiservaringen met bekende en onbekende reisreporters tijdens de borrel keerde ik voldaan terug naar huis.

Sinds die dag trok ik voor mezelf de conclusie dat het sociale aspect, de reisgerelateerde interactie met iedereen op deze site de meerwaarde was voor mijn deelname. De tweede borrel, in september, wilde ik uiteraard niet missen. Inmiddels vertrouwde bekenden wederzien maar ook weer nieuwe reporters de hand schudden. Tijdens gesprekken met een enkele kwam ik erachter dat er soms meer gemeenschappelijke interesses waren naast reizen, zoals muziek en voetbal. Toen ik in oktober en november jl. door Oman en de Emiraten reisde speelde mijn favoriete voetbalclub een thuiswedstrijd. Een van de reisreporters onder ons hield me ‘live’ via sms op de hoogte van de tussenstand terwijl ik na een bezoek aan een fort in Nizwa met de taxi naar Muscat reed.

Het einde van het jaar naderde en reisreporters stelden elkaar de voor de handliggende vraag hoe de feestdagen gevierd zouden worden. Met Rik (riknikele) had ik al vrijwel direct na de start van mijn deelname aan deze site contact en tijdens onze berichtuitwisselingen bleken we allebei Oud en Nieuw in Budapest te vieren. Dat triggerde ons om elkaar daar ergens op te zoeken. Op Oudejaarsavond rond kwart voor twaalf ontmoette ik hem met mijn vrienden op het Fisherman’s Bastion. Tussen een van de zeven torens van dit prachtige neogotische bouwwerk, op de top van de heuvel aan de Donau hieven we met zijn vijven een glas champagne. Wel moesten wij twee reisreporters worden vereeuwigd met de camera waar mijn RR-pagina mee vol staat.

Zaterdag 9 januari jl. vond de uitreiking in Utrecht plaats. Mijn eerste reactie na deze aankondiging was:”Leuk om alle bekende reporters weer te zien en te spreken”. Door de indrukwekkende opkomst werd mijn kring van bekende reisreporters nóg groter. De uitslag volgde en Rik werd gekozen als een van de winnaars van 2009. Ik zei tegen degene naast mij dat ik anderhalve week eerder met Rik aan de top van een heuvel in Budapest Oud en Nieuw had staan vieren. Tegelijkertijd realiseerde ik me dat dit niet was gebeurd als ik dat A4’tje bij de eerste magazine van vorig jaar had gelaten voor wat het was. Ik had evenmin live-contact gehad vanuit Oman over die bewuste voetbalwedstrijd. En ik was waarschijnlijk niet eens naar dat fort in Nizwa, Oman geweest omdat dat bezoek een gevolg was van een tip op de site (met dank aan Rein alias pensionado). En eigenlijk vind ik dat we allemaal winnaars onder elkaar zijn, omdat de ene foto of tip niet onder doet voor de andere. De informatie die we onderling met zijn allen in welke vorm dan ook uitwisselen voegt veel waarde toe aan de reizen die we nog maken. Ik ben benieuwd wie van jullie dit jaar al dan niet bewust een rol zullen spelen in de reis/reizen die ik ga maken. En hoe zich dat ook mag manifesteren, voor mij ben jij dan al een winnaar.