Nederland

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Nederland image

Nederland

Nederland
Europa
Gidi

Echte sterren hebben geen sterren nodig!

Sinds ik in februari lid ben geworden van ReisReporter heb ik gemerkt hoe verslavend de site kan werken. Het is heerlijk om weg te dromen aan de hand van de vele foto’s en verhalen van enthousiaste reizigers. De commentaren die over en weer uitgewisseld worden maken het fantaseren over een volgende droomreis alleen maar leuker. Leuke reacties bij foto’s kunnen je doen glimmen van trots (hoewel de anderen dat niet zullen zien) of door de feedback kun je een volgende keer nóg fraaiere foto’s schieten.

De achilleshiel van ReisReporter is natuurlijk het veelbesproken sterren-systeem. In theorie een leuk systeem, maar de praktijk is weerbarstiger. Het systeem is ontworpen voor een kleine, hechte community waar mensen elkaar eerlijk beoordelen en dus niet bang zijn om een gemiddelde foto ook een gemiddelde score te geven (dus 3 sterren). Je kunt er dan op vertrouwen dat er geen “misbruik” wordt gemaakt van de zwakheden van het systeem, zoals het anoniem stemmen. De sterren hebben een ondergeschikte rol ten opzichte van de commentaren, die uiteraard veel belangrijker zijn.

Maar uiteraard is dit te idealistisch gedacht en vooral als de community begint te groeien zal het wedstrijdelement de boventoon gaan voeren. Je kunt het mensen ook niet kwalijk nemen dat zij dit belangrijk vinden; competitie zit nu eenmaal in onze genen en als je in de race bent voor een hoge positie of een grote prijs, zal de strijd zich na verloop van tijd gaan verharden. Dit kan ten koste gaan van de mensen die voor het plezier meedoen; uiteraard is het óók voor hen leuk om goed te scoren, maar de “beleving” van de site is voor deze mensen belangrijker dan het winnen.

De wrijvingen tussen deze 2 typen mensen is momenteel duidelijk merkbaar op ReisReporter.
Onlangs resulteerde het in een actie van enkele hooggeplaatste ReisReporters die hun punten hebben laten afschrijven en weinig tot geen berichten meer plaatsen. In feite is dit een nogal egoïstisch zwaktebod: het zal niets veranderen aan de opzet van de site en de zaken die hen frustreren zullen gewoon door blijven gaan. Daarnaast zorgt het voor een hoop geklaag en negatieve berichten op de site, die de stemming voor de vele “goedwilligen” flink drukt. Het gevolg is een duidelijk merkbare afname in activiteit op de site en dat is voor geen enkele ReisReporter leuk.

Mijn oproep is gericht aan alle ReisReporters van dit moment.

Ben je competitief ingesteld en vind je sterren en positie belangrijk, neem dan de nadelen van het systeem voorlief en besteed geen onnodige aandacht (en energie) aan de in jouw ogen “oneerlijke” waarderingen en beslissingen van de redactie. Stel deze gewoonweg niet ter sprake; het gaat vaak maar om tienden van procenten en in het grote geheel is een waardering van 2 sterren toch te verwaarlozen. Leg je erbij neer en post gewoon de volgende foto om die sterren binnen te halen.

Ligt je focus meer op het plezier in het delen van foto’s en herinneringen, laat je dan niet afleiden door acties van prijzenjagers en ga gewoon lekker door met het schrijven van reacties en het achterlaten van berichten bij andere ReisReporters. Natuurlijk is het leuk om goede scores te behalen, maar het wedstrijdelement kan je plezier snel bederven als je het te serieus opvat. Laat eens een reactie achter zonder daar ook sterren bij te geven! Het is toch te gek dat een lovende reactie wordt ervaren als een belediging, alleen omdat je er “maar” 4 sterren bij geeft? Het is mijn overtuiging dat een goede inhoudelijke reactie meer waarde heeft dan een waardering van 5 sterren! Echte sterren hebben namelijk geen sterren nodig!

En ter afsluiting wil ik alle ReisReporters, in welke categorie je ook valt, oproepen tot het geven van méér inhoudelijke reacties bij foto’s! Complimenten zijn altijd leuk om te ontvangen, maar reacties van 2 woorden zoals “mooi portret!” of “prachtige landschapsfoto!” zijn toch ècht te beperkt! Ik heb al vaker voorgesteld om het geven van sterren alleen mogelijk te maken als je éérst een reactie hebt gegeven van minimaal 10 woorden…

En gezien de lengte van dit bericht snap je dat ik 10 woorden nog véél te weinig vind!

Ik wens iedereen veel reisplezier op de site en bovenal; geniet van al het mooie in de wereld!

Groet, Gidi.