Amsterdam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Spectaculair uitzicht !!! ( 2 x )

Amsterdam,
Nederland


De Zuiderkerk staat in het oude centrum van Amsterdam.

Vanaf de Kloveniersburgwal en de Groenburgwal aan een van de mooiste grachten van Amsterdam, heb je een prachtig zicht op de oude toren van deze kerk.
Het is echt de moeite waard om de minder bekende Zuiderkerktoren te beklimmen.
Let wel; je moet goed ter been zijn want via de trappen en laddertjes naar boven gaan is geen gemakkelijke opgave. Bovendien moet je langs de grootste en oudste klok van Amsterdam (1511) kruipen, die gelukkig is blijven hangen. De overige klokken zijn door de Duitsers naar beneden getakeld en zijn omgesmolten.
Als je eenmaal boven bent is de beloning des te groter want het uitzicht over Amsterdam is adembenemend.
Je hebt uitzicht over de oude Amsterdamse Jodenbuurt met de Synagoge, de Nieuwmarktbuurt, maar ook is het grote contrast te zien tussen het Centraal Station, de st. Nicolaaskerk en de moderne blokken aan de overkant van het IJ.
De Zuiderkerktoren is gebouwd in 1614 in de renaissancestijl en is 80 meter hoog. (Zie mijn foto van 15 juni )
Je kunt hem beklimmen individueel of met een groepje. Zelf ben ik alleen naar boven gegaan met een van de meisjes die de rondleiding verzorgen. (geen toeristen te zien) Ze nam alle tijd om mij uitleg te geven over de bouw van de toren en over het bijzondere uitzicht , want je loopt echt helemaal boven in de toren op de smalle buitengalerij. Zo heb je niet alleen een prachtig uitzicht, maar hoor je ook de geluiden van de Amsterdamse binnenstad. Bovendien heb je, doordat je buiten loopt mooi de gelegenheid om te fotograferen.
Ik vond dit heel bijzonder, omdat je meestal bij kerktorens vanaf de binnenzijde kunt genieten van het uitzicht.

Over spectaculair uitzicht gesproken:
wat dacht je van het grootste dakterras van Amsterdam met spectaculair uitzicht op het IJ en het havengebied . Dat is het technologiemuseum NEMO. Te zien op de foto die ik vandaag geplaatst heb. Het ziet er uit als een groot schip, maar niets is minder waar. De vorm van het gebouw stelt de ingang van de IJtunnel voor, maar dan gespiegeld ten opzichte van de grond.
In dit gebouw zijn 5 verdiepingen vol spannende en leuke ontdekkingen.
Je ruikt, hoort, voelt en ziet hoe de wereld werkt.

Al met al; het is zeker de moeite waard om deze wat minder bekende Zuiderkerktoren te beklimmen en daarna te genieten van het mooie dakterras van NEMO !!