Luxemburg

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Jeugdherbergen

Luxemburg


Ik vind jeugdherbergen leuk. In de jaren tachtig overnachtten we er op rondreizen in bijvoorbeeld Australië en Israël. En nog steeds kies ik zo nu en dan weer graag voor een overnachting in een jeugdherberg i.p.v. hotel, pension, guesthouse of B&B.

Het betreft de gezellige herbergen aangesloten bij [url="http://www.hihostels.com/"_blank"]Hostelling International [/url](HI) die begonnen in 1912 met het [url="http://www.lesaubergesdejeunesse.be/Historisch-overzicht-en-principes" target="_blank"]oude concept[/url] en [url="http://www.lesaubergesdejeunesse.be/Waarden-en-opdrachten" target="_blank"]doelstelling[/url] maar in honderd jaar zodanig moderniseerden dat zij open zijn voor iedereen: rugzakreiziger, groepje vrienden, fietser, wandelaar, individuele reiziger, gezin, en ook altijd het schoolklasje natuurlijk nog.

Iedereen is er welkom, ongeacht leeftijd. Over welke voorzieningen een herberg beschikt varieert. De meeste beschikken tegenwoordig naast de 6-8 bedden, ook over privékamers met eigen sanitair. Een goed verzorgd buffetontbijt is inclusief, lakens ook, handdoek zelf meebrengen, wasmachine, gemeenschappelijke zaal / tv kamer, free wifi, bar, diner extra op bestelling, speeltuintje voor de kleintjes, buitenterras .. enz.
Ze zijn altijd goed te bereiken met bus en trein, en bieden voldoende gratis parkeerterrein (belangrijk voor mij, want ik doe ze graag aan op doorreis/autoreis in Europa).

Wat mij er aantrekt?
- de gezelligheid, en -héél belangrijk-
- de locaties. Jeugdherbergen zijn meestal op een mooie plek gelegen, in de natuur, bossen, aan een meer of bij een mooie attractie, én in de mooiste [url="http://youthhostels.lu/luxemburgish-youth-hostels/hollenfels/youth-hostel/10_38_38_EN.html" target="_blank"]huizen[/url], [url="http://www.youthhostel.ch/de/hostels/basel-st-alban" target="_blank"]gebouwen[/url], [url="http://www.youthhostel.ch/de/hostels/dachsen" target="_blank"]kasteeltjes[/url]
- ze zijn gericht op gasten die ongecompliceerd zijn en graag reizigers uit de hele wereld willen leren kennen van alle leeftijden
- een prima prijs/kwaliteit verhouding.
Een VJH-lidkaart / internationale jeugdherbergkaart is wenselijk (bij sommige jeugdherbergen verplicht) maar ik heb er nog steeds geen! en betaal dan €6 extra op de prijs, per verblijf.
Ik slaap prima in een stapelbed op een gedeelde kamer, maar vaak ook komt het zo uit dat je maar alleen (of met twee) op een slaapzaal bent. Of als je op tijd bent boek je een kamer voor jezelf alleen.

Deze tip is geplaatst bij [url="http://youthhostels.lu/" target="_blank"]Luxemburg[/url] maar ook in bijvoorbeeld Nederland ([url="http://www.stayokay.com/nl" target="_blank"](Stayokay)[/url], [url="http://www.lesaubergesdejeunesse.be/" target="_blank"]België[/url], [url="http://www.youthhostel.ch/de/home" target="_blank"]Zwitserland[/url], Liechtenstein en UK heb ik goede ervaringen en leuke jeugdherbergen leren kennen. Check de websites (per land).