Luxemburg

Het kleine en zeer rijke staatje Luxemburg ligt ingeklemd tussen België, Duitsland en Frankrijk. Groothertogdom Luxemburg is een van de kleinste landen van Europa en is te vergelijken met Drenthe qua oppervlakte. Het is een land vol burchten. Luxemburg heeft een 'kleine' hoofdstad die ook al in een vestingmantel zit. De voorspoed na de Tweede Wereldoorlog, het bankgeheim en de vestiging van grote Europese instellingen (Europees centrum op de Kirchberg van de hoofdstad) hebben het landje goed gedaan. U proeft er de welvaart. 

Wijn proeven, vooral zoete witte, is de ultieme activiteit in de Moselle Valley. Vanaf Waserbillig begint er een wijnroute die richting het zuiden langs de Moezel-rivier loopt, door de belangrijkste stad van de regio Grevenmachter en andere pittoreske dorpjes. In Grevenmacher produceert Bernard-Massard zijn mousserende wijnen. Deze wijnkelder kan bezocht worden met of zonder gids. 

Het noorden van Luxemburg hoort bij de Ardennen. Een sportieve dag is daardoor min of meer een must. Er zijn onder andere verschillende mogelijkheden om te raften, te fietsen en te wandelen. Het hele land heeft een sprookjesachtige uitstraling met veel kastelen, pittoreske dorpjes en uitgestrekte natuur, voor zover dat mogelijk is in zo'n klein landje. Het is dichtbij maar voelt echt als buitenland. Handig dus voor een korte vakantie, om even snel tot rust te komen.

Informatie over Luxemburg

Alle highlights van Luxemburg

Beste foto's & tips van Luxemburg

'264457' door dannyvdm '264457' door dannyvdm

LuxemburgArdennen

LuxemburgArdennen

Klein Zwitserland

dannyvdm

Een van de populairste en mooiste wandelroutes kun je lopen in Klein Zwitserland. Een mooi uitgangspunt van deze wandelroute begint in het dorpje Consdorf. Vanuit het kleine dorpje met een 18e eeuw kerkje, boerderijen en enkele cafés en restaurants, wandel je langs de rustgevende weilanden. Enkele honderden meters verder verrijzen de eerste rotswanden. Enkele rotsformaties dragen namen, zoals de Goldkaul en Goldfralay. Het Luxemburgse zandsteen is gevormd uit horizontale lagen. In de loop van vale jaren dringt in de kloven water door dat zachtere bestanddelen oplost. Hierdoor ontstaan grotere en kleinere losse brokken. Deze brokken dalen in op de lemige bosgrond. Wanneer ze omvallen ontstaan de losse brokken die te zien zijn in Klein Zwitserland. Mensen kunnen in nauwe schachten lopen. Aan de oever van de Zwarte Ernz is de Schiessentümpel te zien. Dit is een klein bruggetje die een kunstmatig watervalletje overspant. Jammer is dat dit watervalletje speciaal voor toeristen is aangelegd. Maar de prachtige natuur maakt veel goed.

'181755' door janhermens '181755' door janhermens

LuxemburgArdennen

LuxemburgArdennen

Muellerthal:...Schies

janhermens

In het Müllerthal bevindt zich een waterval die populair is bij toeristen, de Schiessentümpel. In de omgeving hiervan kun je door het dal en langs de rivier wandelen. De Schiessentümpel is niet echt hoog. In feite zijn het drie kleine watervallen. De mooie boogbrug en de rotsen geven de waterval een sprookjesachtige sfeer. Door het gebied zijn veel wandelroutes uitgezet langs de vele beekjes, rotsen, kloven, natuurlijke tunnels en spelonken. Een aanrader is de wandelroute van tweeeneenhalf uur tussen de stad Echternach en het plaatsje Berdorf. zie ook: www.wageral.nl/mullerthal/mullerthal.htm

'369645' door silly '369645' door silly

LuxemburgLuxemburg

LuxemburgLuxemburg

Gouden vrouw

silly

Vlakbij de kathedraal van Luxemburg bevindt zich de Gelle Fra, letterlijk vertaald “Gouden Vrouw.” Het gouden beeld van een vrouw, dat op een 21 meter hoge granieten obelisk staat, werd tijdens de bezetting door de Nazi’s weggehaald, maar staat nu als herdenkingsmonument ter herinnering aan degenen die hun leven gaven tijdens de oorlog.

Praktische informatie over Luxemburg

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  mei, juni en september
 • Internet extentie
  lu
 • Hoofdstad
  Luxemburg
 • Aantal inwoners
  400.000
 • Oppervlakte
  4,4x Texel
 • Reistijd
  1:15
 • Talen
  Luxemburgs, Frans, Duits
 • Religie
  rooms-katholiek (87%), protestants (13%)
 • Tijdverschil
  geen
 • Tijdsverschil
  geen
 • Telefooncode
  352
 • Voltage
  220 Volt
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  Nee
 • Douane
  Nee
 • Prikken
  Nee
 • Aanvlieghaven
  Luxembourg (LUX)
 • Nationale feestdagen
  23 juni Nationale Feestdag
Laat kaart zien
Beste hotspots voor citytrip Luxemburg

Het is weekend, dus voor ons de hoogste tijd voor het delen van de leukste citytrip-tips! Deze week een bezoekje aan de laatste lettergreep van de Benelux: Luxemburg. Vanuit Utrecht ben je met de auto in een kleine vier uur in de hoofdstad Luxemburg. Columbus Travel vroeg vier locals om hun favoriet...

Het is weekend, dus voor ons de hoogste tijd voor het delen van de leukste citytrip-tips! Deze week een bezoekje aan de laatste lettergreep van de Ben...