Vilnius Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Vilnius, Litouwen

Gepubliceerd: 10 aug 2012
0

De Litouwse hoofdstad Vilnius heeft de littekens van de Sovjettijd weggepoetst en zich ontpopt tot een van de spannendste culturele hotspots van Oost-Europa.

Columbus Travel
Columbus Travel


Tekst Koen Kleijn Fotografie ARÖK

Tussen kunst en koude oorlog

Over het CAC, het Centrum voor Contemporaine Kunst, doen wilde verhalen de ronde. Het CAC was het tentoonstellingsgebouw van de oude Sovjetkunstenaarsbond, maar in 1991, toen Litouwen zich losmaakte van de Sovjet-Unie, werd het door piepjonge kunstenaars letterlijk in bezit genomen. Het had geen cent, maar het is uitgegroeid tot een van de beste centra voor hedendaagse kunst in de hele Baltische regio.

Op de zwoele zomeravond dat ik het CAC bezoek, word ik omringd door de artistieke crème de la crème van de stad – gooi een suikerklontje tussen de hippe twintigers en dertigers en je raakt een kunststudent of een architect. De jonge Litouwers zijn welbespraakt en internationaal, drinken Prosecco en houden van lange gesprekken, rokend, wandelend van het ene café naar het andere en weer terug. Op het terras drink ik een latte met Virginija Januskeviciute (35), tentoonstellingsmaker. ‘Het CAC is een geweldige plek, met een enorme energie en uitstraling. Alle belangrijke kunstfiguren in Europa komen hier kijken. Het is de uitvalsbasis voor veel jonge Litouwse kunstenaars, die makkelijk hun weg vinden in Europa.’ (...)

Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 26

Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Litouwen artikelen
Reisnieuws
Budget tripje in Europa? De 8 beste budget airlines

13 mrt 2017, Nergens ter wereld heeft de opkomst van budgetvluchten het reizen zó beïnvloed als in Europa. Adviesbureau Skytrax stelde een top 8 samen van Europa's beste budget airlines, gebaseerd op beoordelingen van passagiers.

0
Interview
Daan Nieber: ‘Ik heb een half uur gedacht dat mijn taxipassagier 111 was!’

10 jan 2017, In het KRO-NCRV reisprogramma Van A Naar B reisde presentator Daan Nieber in een taxi van Sint Petersburg naar Nederland. We vroegen ons af hoe het is om als taxichauffeur door het leven te gaan.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.