Valle d'Aosta: fietsen op het dak van Europa image
Lkoedam

Valle d'Aosta: fietsen op het dak van Europa

Twee wielen en een frame is alles was tussen jou en de Italiaanse Alpen staat.

In het Italiaanse Nationaal Park Gran Paradiso kom je met de fiets allerlei wildlife tegen. Foto: Anita Oedit / Columbus Travel
In het Italiaanse Nationaal Park Gran Paradiso kom je met de fiets allerlei wildlife tegen. Foto: Anita Oedit / Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)


Tussen de hoogste bergtoppen van Europa ligt Valle d’Aosta. Niet alleen een mooie wintersportregio, maar ook heerlijk in de zomer. Als de sneeuw is weggetrokken, verandert dit meest noordelijke stukje Italië in een walhalla voor outdoorliefhebbers, en in het bijzonder voor mountainbikers. Twee wielen en een frame is alles was tussen jou en de Alpen staat.Mountainbiken tussen steenbokken en arendenMet 21 verharde fietsroutes en een slordige duizend kilometer aan mountainbiketrails is je lastigste opgave een keuze te maken. Fiets op je gemak langs wijngaarden en middeleeuwse kastelen of race off-road van de Alpen af. Tussen april en november maak je een van de mooiste mountainbiketochten door het Nationaal Park Gran Paradiso, in het zuiden van de vallei. Begin in het bergdorpje Cogne en fiets door bergweides en langs meren en de Lillaz-watervallen. Grote kans dat je de wilde dieren van het gebied tegenkomt: steenbokken, gemzen, lammergieren en zelfs arenden.Op de fiets met de helikopterHet letterlijke toppunt voor iedere rechtgeaarde mountainbiker is een tripje met de Helibike. De helikopter brengt je op grote hoogte in Nationaal Park Gran Paradiso zodat je midden in de wilde natuur aan je afdaling kunt beginnen. Een even spectaculaire afdaling maak je in een aantal skigebieden, waaronder Pila en La Thuile, die in de zomer de liften draaiende houden. De pistes worden dan omgetoverd tot afdalingen die zeer geschikt zijn voor zowel eenvoudige als veeleisende mountainbiketochten.