Pompeï

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

2000 jaar leven

Pompeï,
Italië


2000 jaar terug werd de Romeinse stad Pompeï met al haar inwoners bedekt door een dikke laag as, brokstukken en lava. Zonder enige waarschuwing was de vulkaan Vesuvius uitgebarsten.

Nu, anno 2017, lopen er iedere dag bijna net zoveel mensen door de straten als toen. Alleen zijn het nu geen inwoners meer maar toeristen. De stad is opvallend. Pompeï is best groot, veel gebouwen staan nog stevig overeind, ook al zijn overal de daken ingestort. Alles herinnert nog aan de oude Romeinse stad en al wandelend krijg je een goed beeld van hoe het leven toen was.

De gemiddelde rondleiding duurt 2 tot 3 uur. Dat is echt veel te kort. Wat ik aan kan bevelen is om die rondleiding te doen, en daarna nog wat uren zonder gids op pad te gaan binnen de oude stadsmuren. Er is zoveel te ontdekken.

Wanneer je terug bent in het nabij gelegen Napels en je verlangt toch weer naar Pompeï, dan biedt het archeologisch museum uitkomst: een grote maquette, fresco's, mozaïeken, gebruiksvoorwerpen uit de antieke stad worden hier tentoongesteld.

Ondertussen leeft Pompeï weer. De natuur heeft de ramp uiteindelijk overwonnen en de klaprozen maken het geheel zelfs vrolijk.