Emilia-Romagna

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Feestelijk Ferrara

Emilia-Romagna,
Italië


Voor cultuurliefhebbers is de stad Ferrara, ten noordoosten van Bologna, een echte aanrader. UNESCO heeft de stad niet voor niets gekozen als World Heritage Site.

Ferrara heeft brede straten en veel paleizen, die dateren uit de 14e eeuw en 15e eeuw. De stad is groot geworden dankzij de machtige familie d’Este. Zij hoorden bij de belangrijkste beschermheren van de kunsten in de late 15e en vroege 16e eeuw in Italië. Daar is nog veel van terug te vinden, onder andere in het Castello Estense. In dit grote kasteel kom je ook van alles aan de weet over de familie d’Este. Wie van smeuïge verhalen houdt is vast geïnteresseerd in de levensloop van de femme fatale Lucrezia Borgia. Zij was dochter van paus Alexander VI en liefhebber van mannelijk schoon. Haar derde man, Alfonso d’Este, was niet genoeg voor haar. Tijdens het huwelijk had ze ook nog een innige relatie met haar zwager…..

Twee andere paleizen zijn ook een bezoek dubbel en dwars waard: het Palazzo dei Diamanti, met een grote collectie schilderijen uit de school van Ferrara, en het Palazzo Schifanoia . Hier zijn prachtige fresco's over het leven van Borso d'Este te zien, maar ook de tekens van de dierenriem en allegorische voorstellingen van de maanden.

Daarnaast kan ik de Romaanse kathedraal aanraden en een wandeling langs een deel van de 9 kilometer lange stadsmuren. Er is ook Joodse geschiedenis terug te vinden, in de Ferrara synagoge en het Joodse Museum, dicht bij de kathedraal en het Castello Estense.

Het Buskers straatmuzikantenfestival (van 16 -28 augustus 2011) is een aanrader. Dan is het extra gezellig in de stad. Kijk maar eens op de site: www.ferrarabuskers.com
De palio voert je terug in de tijd. Deze Middeleeuwse paardenrennen zijn dit jaar tussen 6 en 29 mei. Ook deze site is de moeite van het bekijken waard: www.paliodiferrara.it
Van 9 tot 18 september kun je terecht op het grootse luchtballonfestival in de stad. Hun site is www.ferrarafestival.it

Ik was er zelf op een gewone doordeweekse dag, zonder deze festivals. En ook toen heb ik er genoten. Je kunt een bezoek aan Ferrara heel goed combineren met Bologna en Parma, waar ik al eerder tips over geschreven heb. Ook het kleine San Marino en de Adriatische Zee liggen hier niet ver vandaan. Kortom, ga maar eens kijken in Ferrara!