Emilia-Romagna

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Stedentrip Bologna

Emilia-Romagna,
Italië


Stedentrip Bologna.
Vandaag wil ik reclame maken voor een stedentrip naar Bologna, de hoofdstad van de Italiaanse regio Emilia-Romagna. Je kunt er vanaf Schiphol rechtstreeks naar toe vliegen.

Het historische stadscentrum telt een groot aantal kerken, musea en andere bezienswaardigheden. Zwerf er lekker rond en je ontdekt van alles. De universiteit van Bologna bestaat al sinds 1088 en is de oudste van Europa. Veel gebouwen zijn hier oker, donkeroranje of rood van kleur. Je ziet ook heel wat overdekte galerijen in de oude straten, een prima bescherming tegen te felle zon of regendruppels.

De basilica di San Petronio is aan de buitenkant niet mooi, maar van binnen wel. Het oorspronkelijk ontwerp van de basiliek moest de oude Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad qua grootte overtreffen. De weerstand van de paus was daartegen zo groot dat het ontwerp daarom niet werd uitgevoerd. De onafgemaakte voorgevel getuigt nog van deze beslissing. In 1530 vond in deze kerk de laatste pauselijke kroning plaats van een keizer van het Heilige Roomse Rijk, Karel V (de vader van Philips II van Spanje) was de gelukkige.

Niet ver hiervandaan kan ik Canton di Fiori aanbevelen, een wijnbar met heerlijke prosecco en gratis hapjes.

Mensen zonder hoogtevrees kunnen de Torre delli Asinelli beklimmen. Het uitzicht over de rode pannendaken van de binnenstad is erg leuk, maar ik waarschuw voor de enge steile trappen in de toren.

Bijzonder vond ik de kloosterkapel Corpus Domini in de Via Tagliapietre. Hier zit de gemummificeerde Catharina van Bologna op een gouden troon. De nonnen in het Clarissenklooster leven achter tralies, maar willen best wel een praatje met je maken. Ga zeker ook even kijken bij de reliekenkast met botsplinters, tanden en kiezen van allerlei katholieke heiligen. Wat zijn die mensen uit elkaar geplozen, om daarna overal in de wereld in ere te worden gehouden….

Op culinair gebied kennen we vast wel het beroemde pastagerecht spaghetti bolognese, maar de Italiaanse keuken biedt natuurlijk nog veel meer heerlijkheden.
Vanuit Bologna zijn leuke dagtrips te maken: bijvoorbeeld naar Parma (voor de ham en de kaas) en Modena (voor de echte Balsamico-azijn). Maar ook zonder boodschappentas zijn dit interessante steden. Ook het oude Ferrara, Ravenna met zijn fraaie mozaïeken, Rimini aan de Adriatische Zee en het zelfstandige San Marino liggen op redelijke afstand van Bologna. Voor elk wat wils dus.