Zuidland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wandelen langs de gletsjertong Skaftafellsjökull

Zuidland,
IJsland


We staan hier aan de voet van de gletsjertong Skaftafellsjökull. Deze gletsjertong ligt in het gebied Skaftafell waar twee gletsjertongen uitkomen van de gletsjer Vatnajökull; de Skeidarárjökull en de Skaftafellsjökull. De wandeling naar Skaftafellsjökull is erg mooi; langs rotsformaties, kabbelende beekjes en we werden zelfs begeleid door 2 sneeuwhoentjes. Je start vanaf het parkeerterrein bij het informatiecentrum; het pad is eenvoudig te vinden.

Het is erg indrukwekkend en ook wel spannend om onder deze gletsjertong te lopen. Je stapt over grote stukken ijs heen en twijfelt soms of je op ijs of op de rotsachtige ondergrond loopt. Je hoort steeds het sijpelen van smeltend water, of een knal van afbrekend ijs. We hielden onze zoon goed in de gaten: de spleten zijn verraderlijk diep en soms niet goed zichtbaar.

Skaftafell is makkelijk bereikbaar vanaf de ringweg 1. Vanuit Reykjavík, is er na ruim 310 kilometer (140 kilometer na Vík) een afslag linksaf de 998 (Skaftafellsvegur) op. Na anderhalve kilometer wordt over deze weg het parkeerterrein van het park bereikt.