Zuidelijk Schiereiland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zuidelijk Schiereiland image

Hafnir, Blue Lagoon en Krýsuvik

Zuidelijk Schiereiland
IJsland
EvelineVanPutten

Hafnir, Blue Lagoon en Krýsuvik

Vogar, 26 augustus 2015
Onze dag begon met lekker een beetje uitslapen. De koffers stonden al ingepakt, dus we hoefden alleen nog maar naar Schiphol te gaan. We werden afgezet bij vertrekhal 1, terwijl we toch moesten inchecken in vertrekhal 3, om vervolgens weer bij vertrekhal 1 door de douane te gaan. Na een lekkere lunch was het al bijna tijd om te gaan boarden. Met een vertraging van een krap half uurtje gingen we de lucht in. De vlucht duurde ongeveer drie uur, waarbij we weinig turbulentie en dat soort dingen hadden. Dankzij het tijdverschil van twee uur kwamen we rond 3 uur lokale tijd op Keflavik in IJsland. Binnen no time hadden we onze koffers (lees: onze koffers waren eerder in de bagagehal dan wij!) en liepen we naar het autoverhuurbedrijf, waar onze 4WD op ons stond te wachten. Het is een mooie rode Nissan Qashqai. En toen kon onze rondreis door IJsland écht beginnen.
Na een korte pitstop bij de supermarkt zijn we via Hafnir naar de brug tussen de Euraziatische en Noordamerikaanse tektonische plaat gereden. Deze brug is gebouwd als symbool voor de verbinding tussen de twee aardplaten. Echt bizar om deze enorme kloof te zien en heel apart dat je er ook gewoon doorheen kunt lopen. Waar loop je dan eigenlijk precies? In de kloof zat zwart zand, ook heel gek om te zien! We vervolgden onze weg naar Gunnuhver, een actief geothermisch gebied met kokende modderpoelen en stoomkraters. Het stomende gebied is gehuld in zwaveldampen. Die zwaveldampen stinken echt enorm, zoiets als rotte eieren in het kwadraat. Gerben was Eveline even kwijt toen zij in de damp op ging. Even later kwam Eveline weel tevoorschijn, zeiknat... Wel heel bijzonder om zo dichtbij een stoomkrater te staan.
We hadden het plan om nog even naar de Blue Lagoon te gaan. Deze blauwe lagune is een geothermisch bad met een watertemperatuur van ongeveer 40 graden. Het water is rijk vaan mineralen, silicaten en blauwwieren, waardoor het een lichtblauwe kleur heeft. Na een mooie route er naar toe, bleek dat het entreegeld € 50,00 per persoon was, ondanks dat het al 6 uur 's avonds was. We besloten deze beauty-duik over te slaan en nog een ander rondje te rijden. Hierdoor kwamen we uit in het supermooie gebied rondom Krýsuvik. In dit gebied ligt Seltún, een hetebronnengebied met één van de actiefste hetebronnen van IJsland. Hier kwam ook weer volop stinkende (!) stoom naar boven en zagen we borrelende modderpoelen.
We vervolgden onze route naar het noorden, langs het meer van Kleifarvatn. Zo mooi gebied hier! Ondanks dat het wat regende, was het geweldig om hier rond te rijden. We reden rond half 8 het dorpje Vogar binnen, waar we ons eerste nachtje zullen verblijven. Nadat Eveline de sleutel in het slot had gebroken, Gerben een nieuwe kamersleutel gehaald had en de koffers naar deze nieuwe kamer waren gebracht, gingen we eindelijk eten. Gelukkig was aan de overkant van de weg een heel klein pizzaria/grill-huisje, waar we een lekkere pizza hebben gegeten. Na nog een aflevering van onze serie te hebben gezien, zijn we lekker gaan slapen. Op naar morgen!