Noordland West

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het is soms vol in de Burstabaer van Glaumbaer

Noordland West,
IJsland


In Glaumbaer zie je een van de weinige gave voorbeelden van een turfboerderij. Je kijkt hier naar de voorkant, die bestaat uit een rij houten gevels met turfmuren ertussen. Tussendoor zie je het kerkje, waarvan ik later een foto zal plaatsen.
De gevel links is van een voorraadkamer. Hierachter ligt een lange gang waarlangs links en rechts allerlei vertrekken tegen elkaar werden gebouwd. Zo bespaarde je materiaal, arbeid en stookkosten. Het geheel werd bedekt met plaggen, ook weer om de warmte binnen te houden.
Helemaal achteraan in de gang ligt de "Baðstofa" de kamer waar men met elkaar leefde. Deze woonkamer, die tussen 1876-1879 werd gebouwd, beschikt over 11 bedden. Omdat men vaak met zijn tweeën in één bed sliep, konden, indien nodig, 22 personen in de woonkamer slapen. Men zat op de rand van het bed, at en werkte. Op de plank boven het bed verborg men zijn privédoos, een ronde kom van hout met deksel, meestal prachtig versierd. In deze kom bracht men uit de hoofdvoorraadkamer de persoon in kwestie zijn of haar eten. Replica's van deze kommen zijn te koop in het huis dat zeven keer verhuisde.
De plaats van de vrouw was bij het raam dat bespannen was met vishuid of de ingewanden van een schaap. Haar werk, zoals spinnen en naaiwerk vereiste namelijk meer licht.
De mannen kamden wol, maakten touw van paardenhaar en ook speelgoed. Tijdens de lange winteravonden wanneer men zijn bezigheden verrichtte in het zwakke licht van olielampen, kon het gebeuren, dat iemand van de aanwezigen voor verstrooiing zorgde en hardop uit een oude saga las of een gedicht voordroeg.
Tip: ga vroeg of aan het eind van de dag, zelfs in IJsland kan het druk zijn!