Jökulsárlón

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

IJsvogels maar dan anders...

Jökulsárlón,
IJsland


De meesten van ons zullen wel eens van ijsvogels hebben gehoord maar om ze ook echt in de natuur waar te nemen is maar weinigen gegund.
In IJsland kan iedereen vrij gemakkelijk "ijsvogels " zien maar dan net even anders....
Bijgaande foto is genomen bij het prachtige Jokulsarlon, een lagune waarin ijsbergen drijven die van een gletsjer zijn afgebroken.
Om optimaal van deze magische plek te kunnen genieten zijn een aantal tips op zijn plaats.
Zoals bij alle toeristische trekpleisters geldt...Ga 's morgens vroeg of in dit geval beter nog bij zonsondergang om de toerbussen te ontlopen.
Dat brengt me gelijk bij de volgende tip...ga, indien mogelijk, op een zonnige dag...alleen dan tonen de ijsbergen hun prachtige blauwe kleuren.
Verder loont het de moeite om goed op de windrichting en sterkte te letten.
Bij een te sterke oostenwind zijn alle ijsbergen in een hoek van de lagune tegen elkaar aan geblazen waardoor je de prachtige afzonderlijke vormen niet kunt zien.
Als alle omstandigheden optimaal zijn is dit een plek waar je niet snel uitgekeken (en gefotografeerd) bent.
De vormen en kleuren van de ijsbergen zijn magnifiek en in dit prachtige landschap zie je hele groepen zeehonden die spelen of op zoek naar voedsel zijn en die zich niet lijken te storen aan al die klikkende camera's.
Ook grote zwermen vogels houden zich hier op en soms lijkt het wel een balletvoorstelling, zo sierlijk bewegen zij zich tussen de ijsschotsen.
Uiteraard nemen de meeste mensen foto's van de ijsbergen maar toen ik de combinatie zag van deze mooie vogels tegen een ijsblauwe wand kon ik niet stoppen met fotograferen.
Het maakte me heel gelukkig....ik had mijn "ijsvogels" gezien!!