IJsland Artikelen & Blogs

Reisnieuws

IJsland: vreedzaamste land 2011

Gepubliceerd: 07 jun 2011
0

De vele vulkaanuitbarstingen maken het leven in IJsland er niet makkelijker op, maar ondanks deze tegenslagen is dit wel het meest vreedzame land van 2011. Dat blijkt uit de jaarlijkse Global Peace Index (GPI), waarbij 153 landen door het internationale Instituut voor Economie en Vrede zijn onderzocht.

In het onderzoek is gekeken naar 23 indicatoren, waaronder het respect voor de mensenrechten, de relatie met buurlanden en militaire uitgaven. IJsland kreeg de eer van de nummer-één positie in 2008 ook al toebedeeld, maar werd de jaren daarop niet gekozen door de ophef rond de economische en financiële crisis. Veel IJslanders waren het toen niet eens met de besluiten van de regering, zoals het plan om fors te snijden in de overheidsuitgaven, en uitten hun onvrede in demonstraties.
 

West-Europa vreedzaamste regio

De tweede en derde plek gaan naar Nieuw-Zeeland en Japan. West-Europa staat al voor het vijfde opeenvolgende jaar bekend als meest vreedzame regio. Dat is dit jaar weer te zien aan de GPI top-tien, waar naast IJsland ook de Scandinavische landen Denemarken, Noorwegen en Finland een prominente rol vervullen. Nederland eindigt dit jaar op de 25ste plaats. De vreedzaamheid in ons land schommelt al jaren rond dit punt.
 

Arabische Lente

In de lente was de Arabische wereld vooral gevuld met opstanden tegen de regering - ook wel de Arabische Lente genoemd. Dit heeft een grote invloed gehad op de GPI positie van veel Arabische landen. Zo is Libië wel 83 keer minder vreedzaam verklaard ten opzichte van vorig jaar, staat Bahrein met een duikeling van 51 plaatsen nu op nummer 123 en verloor ook Egypte punten door met 24 sprongen naar de 73ste plek te zakken. Irak is eindelijk van zijn imago als minst vreedzame land af. Deze titel gaat nu naar het door burgeroorlogen geteisterde Somalië.
 

Dalende vreedzaamheid slecht voor economie

Over het algemeen is het slecht gesteld met de vreedzaamheid in de wereld. De statistieken van de GPI laten de afgelopen drie jaar een dalende lijn zien. Naast de Arabische Lente zijn vooral de dreiging van terreuraanvallen en de kans op gewelddadige demonstraties hier de oorzaak van. Niet alleen is deze negatieve ontwikkeling een morele kwestie, maar het kost de wereldeconomie ook bakken vol geld. Vorig jaar hing er aan deze negatieve evolutie een economisch kostenplaatje van iets meer dan 8.000 miljard dollar (5.500 miljard euro).
 

Global Peace Index

De Global Peace Index is een onderzoek uitgevoerd door het Instituut voor Economie en Vrede, een wereldwijde denktank, in samenwerking met de Economist Intelligence Unit, een onderzoeksinstituut van het tijdschrift Economist. Deze index streeft ernaar de vreedzaamheid van landen te meten op basis van 23 indicatoren, zoals de relatie met buurlanden, de militaire uitgaven en het respect voor de mensenrechten.


Hoofdbeeld door: bart.reisreporter.nl
 

deel dit artikel met je vrienden:
Meer IJsland artikelen
Bizar
Bizar! Kijk hoe deze agressieve passagier wordt gestopt ...

25 jun 2017, Dit knotsgekke vliegtuigincident stamt uit 2013, maar we willen het jullie niet onthouden. Kijk wat er gebeurt als een dronken passagier tijdens de vlucht een vrouw probeert te wurgen ...

0
Reisnieuws
7 plekken die je NIET moet bezoeken deze zomer

27 mei 2017, Je staat al zolang je je kunt herinneren te popelen om die éne highlight van dichtbij te zien. Maar als je er aankomt blijkt het een grote anticlimax. Klinkt bekend in de oren? Sla deze zeven plekken deze zomer dan over en ga voor het alternatief.

1
Community
4x van het gebaande pad af met Ambassadeur Mieke de Haas

12 mei 2017, Columbus Travel-editie 65 staat méér nog dan normaal in het teken van reizen buiten de gebaande paden. Wie beter dan Columbus Ambassadeur Mieke de Haas om de editie aan te kondigen en af te trappen met háár favoriete ongebaande plekjes voor di...

1

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.