Newgrange

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Mysterieus Newgrange

Newgrange,
Ierland


Newgrange is de oudste prehistorische vindplaats van Ierland. Volgens koolstofdateringen werd het bouwwerk zo'n 3200 v.Chr. gebouwd, wat het 600 jaar ouder maakt dan de piramides van Gizeh en zo'n 900 jaar ouder dan Stonehenge. Ruim 5000 jaar later heeft Newgrange nog niets van zijn magie verloren.

De tombe staat op een cirkelvormige grafheuvel en is opgetrokken uit stenen, keien en rotsblokken die zijn afgedekt met een overkapping van veen en gras. Het ganggraf heeft één ingang, die wordt afgeschermd door drie grote stenen waar je overheen moet klimmen om het monument te kunnen bekijken.

Binnen is het normaalgesproken pikdonker, maar tegenwoordig wordt de tombe overdag verlicht. Een paar dagen per jaar, rond de winterzonnewende op 21 december, valt een lichtstraal de tombe binnen en wordt de nis aan de voorkant 15 minuten verlicht.
Als het tenminste mooi weer is...
Je kunt je aanmelden om dit moment zelf mee te maken, maar de kans om uitgeloot te worden is erg klein. Jaarlijks mogen slechts 20 mensen bij dit bijzondere moment aanwezig zijn.

Bij het bezoekerscentrum kun je toegangskaarten kopen en de pendelbus nemen voor de rondleiding. Hoewel nog niet alle mysteries rond Newgrange zijn ontrafeld, is het een aanrader om een gids te nemen. Die kan je veel vertellen over de mythen en geschiedenis van de site.