Newgrange

Newgrange is de bekendste prehistorische vindplaats van Newgrange met een graftombe van het Brú na Bóinne-complex. Het monument is een ganggraf, een lange gang gelegen in een heuvel. Lange tijd was het onbekend dat zich daar een graftombe bevond. De enige ingang is afgeschermd met drie grote stenen waar overheen geklommen moet worden om de grafheuvel te kunnen bekijken.

Informatie over Newgrange

Beste foto's & tips van Newgrange

'530513' door marjolijn '530513' door marjolijn

IerlandNewgrange

IerlandNewgrange

Grafheuvels Knowth

marjolijn

In het dal van de Boyne, Brú na Bóinne, zijn sinds de jaren 70 van de vorige eeuw grafheuvels uit de steentijd ontdekt en gereconstrueerd. Dit grafheuvelcomplex staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het bekendst is Newgrange, een grafheuvel met een doorsnede van 80 meter met daarin een ganggraf. Een tweede grote grafheuvel met daaromheen een ring van 19 kleinere graven, en een kring van houten palen, is die van Knowth. Zowel bij Newgrange als bij Knowth valt bij de winterzonnewende het licht door de grafgangen in de grafkamers. Newgrange en Knowth zijn alleen te bereiken met pendelbussen vanuit het bezoekerscentrum. Het aantal bezoekers wordt beperkt, dus vroeg komen is gewenst. Vanaf de grote grafheuvel van Knowth heb je rondom een prachtig uitzicht over het dal van de Boyne. Voor meer info zie www.worldheritageireland.ie/bru-na-boinne

'504803' door JannavEek '504803' door JannavEek

IerlandNewgrange

IerlandNewgrange

Megalithische kunst

JannavEek

Newgrange is wel het mooiste deel van de Bend of the Boyne. Deze grafheuvel ligt daar zo mooi midden in het Ierse landschap als een enorm rond monument opgetrokken uit grote stenen, keien en rotsblokken en toegedekt met een overkapping van veen die begroeid is met gras. De enige ingang tot de ondergrondse ruimten van de graftombe is afgeschermd met drie grote stenen. Er zijn trapjes gemaakt voor de bezoekers. Op diverse van de stenen is megalithische kunst te zien, spiralen, concentrische ringen, zigzag lijnen. De betekenis is onbekend. Er zijn wel verschillende theorieën over uiteraard. De grafheuvel werd ongeveer 5000 jaar geleden gebouwd. Het monument werd tussen 1962 en 1975 gerestaureerd waarbij zoveel mogelijk de originele steensoorten zijn gebruikt.

'550177' door aticketto '550177' door aticketto

IerlandNewgrange

IerlandNewgrange

Knowth

aticketto

Ten noorden van Dublin, kronkelt door het heuvelachtige landschap de rivier de Boyne. In de rivierkromming ligt een van de grootste prehistorische begraafplaatsen van Ierland. Het gebied wordt gedomineerd door de drie grafheuvels namelijk Newgrange, Knowth en Dowth, uit het neolithicum tijdperk. Je kunt dit niet op eigen houtje bezoeken maar moet je je melden bij het bezoekerscentrum waar je een van de tours kunt boeken. Newgrange is de beroemdste van de drie maar helaas waren die plekken voor die dag toen wij er waren vergeven dus zat er niets anders op dan een alternatief te doen. Het werd Knowth en ook die is zeker de moeite waard. Het is de grootste grafheuvel met een diameter van zo’n 95 meter en de stenen rondom zijn voorzien van megalithische kunst. Er omheen liggen nog een aantal kleinere heuvels. De gids die meegaat legt alles goed uit alleen vind ik de groepen wel erg groot dus niet alles volgen we even goed. Wel dat nog steeds een hoop raadsels hangen rondom deze bouwwerken. De prijzen variëren afhankelijk welke tour je boekt. De goedkoopste is € 6 en duurt 2 uur.

Laat kaart zien