Dublin

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kilmainham Gaol, oude gevangenis in Dublin

Dublin,
Ierland


Kilmainham Gaol is een voormalige gevangenis in Kilmainham, Dublin. Sinds 1924 is het niet meer een gevangenis maar van binnen en buiten ziet er nog hetzelfde uit. Er is wel een renovatie geweest maar dat had meer te maken met het feit dat er een museum etc in kwam. Je kan in de cellen kijken die een goede impressie geven op wat voor manier de mensen daar vast zaten, vaak met meerdere in een cel. De gevangenis is in Ierland vooral bekend omdat hier veel leiders van Ierse rebellen vast zaten en zijn geëxecuteerd/opgehangen.

Op de tour werd verteld dat zowel mannen, vrouwen als kinderen hier werden vastgehouden. Het verhaal is dat het jongste kind nog maar 5 jaar oud was en daar zat vanwege diefstal.

Het meest bijzondere vond ik de kapel die zich in de gevangenis bevind. Er was een bijzonder verhaal over een stel dat beide vastzat in Kilmainham, en de man zou worden opgehangen. Zij wilden graag trouwen voordat hij doodging, en dit werd dan ook gedaan in de kapel van de gevangenis.

De gevangenis heeft een wat melancholische, maar bijzondere sfeer. Je voelt de historie en je kan je goed inbeelden wat zich daar allemaal heeft afgespeeld toen der tijd. De tourguide heeft vele bijzondere verhalen over gebeurtenissen die zich daar allemaal hebben afgespeeld, maar deze ga ik natuurlijk niet allemaal verklappen!

Een foto van de Kilmainham Gaol is te vinden op mijn profiel en voor een nog betere impressie :
http://www.youtube.com/watch?v=EZ4n13FkEBk

PS : er zijn hier ook meerdere films opgenomen waaronder The Italian Job.