County Kerry

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dursey Island

County Kerry,
Ierland


We zijn nog steeds op het Beara Peninsula en volgen de Ring of Beara, waar we nu de westelijke punt van naderen, richting Dursey Island. Hiervoor moet je van de Ring af the Alhillies om via een smalle en een in alle richtingen slingerende weg de kabelbaan voor Dursey Island te bereiken.
Dursey Island is een vogeleiland en bij uitstek geschikt voor wandelaars en vogelliefhebbers; de enige weg om er te geraken is via de oude kabelbaan die al sinds mensenheugenis wordt gebruikt om vee (schapen én zelfs koeien) over te zetten. Nu lees je overal dat deze overtocht een huiveringwekkende ervaring is en dat je zo'n 200 meter boven de golven van de oceaan zit; maar ik kan er niet over meespreken omdat ik ondertussen, door het rijden op die hele slingerende Ring en de enkele close encounters met plaatselijke wegpiraten, zo wagenziek was geworden, dat de aanblik van het slingerend bakje van de kabelbaan, mij onmiddellijk nog groener deed uitslaan dan ik al was.
Mijn man en zoon gingen het wel wagen en vertrokken dus via deze kabelbaan naar Dursey Island. Ter info : er kunnen maar 6 mensen per oversteek in het bakje .. Voor die reden ga ik hier dan ook een anti-tip geven : doe het niet als je niet echt van plan bent om een lange wandeling op Dursey Island te gaan maken! Niet dat het duur is (10 euro per persoon) maar omdat de oversteek helemaal niet spannend is, (je zou door de kieren op de vloer de oceaan zien) én vooral omdat de kans er in zit dat je letterlijk uren moet wachten alvorens weer terug te kunnen! De eilandbewoners gaan immers voor en als er 50 toeristen staan te wachten, kan je al wel uitrekenen wanneer jij aan de beurt komt .. Mijn man en zoon moesten 2,5 wachten om weer terug over te steken .. en ik zat daar ondertussen als een zielig hoopje ellende te wachten ..
Hou je van rust en eenzaamheid, is het wel een gedroomde vakantiebestemming : het eiland telt slechts 2 gehuchtjes, waar in de winter slechts 6 mensen wonen; buiten enkele boerderijtjes en wat vakantiewoningen is er geen bebouwing. Als je er gaat wandelen, moet je zorgen voor voldoende proviand want er is géén winkel, pub of restaurant op het eiland. De wandelingen zijn wel goed aangegeven. Kleed je warm genoeg want de wind kan er zeer koud en schraal aanvoelen!