Cork

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Cobh

Cork,
Ierland


Cobh, een kleine vissersstad net buiten Cork, was gedurende lange tijd, Cork's haven. Tijdens de beruchte hongersnood in Ierland in de 19de eeuw, verlieten zowat 2,5 miljoen Ieren het land. Bekende schepen die deze emigranten vervoerden waren de Sirius, het eerste stoomschip dat de Atlantische Oceaan overstak en natuurlijk de Titanic, die hier in Cobh zijn laatste stop maakte alvorens de oversteek naar New York aan te vatten.
Je vindt in het stadje een museum, gewijd aan dit machtige schip en zijn ondergang : de "Titanic Experience"; een leuke ervaring voor al wie gefascineerd is door het trieste verhaal. Het museum bevindt zich in de originele White Star Line gebouwen en toont je het verhaal van enkele mensen, waaronder een jonge pastoor, Father Frank Brown.
Father Frank kreeg in april 1912 van zijn oom een geschenk : een kaartje voor de eerste reis van RMS Titanic, van Southampton (Engeland) via Cherbourg (Frankrijk) naar Queenstown (zoals Cobh vroeger heette). Op 10 april kwam hij aan boord, en die dag nam hij tientallen foto's van het leven aan boord van het schip; hij was degene die de laatst bekende afbeeldingen maakte van vele bemanningsleden en medepassagiers; waaronder Captain Edward J. Smith ..
Tijdens de trip van Engeland naar Ierland, was hij bevriend geraakt met een heel rijk Amerikaans echtpaar, die hem een ticket voor de verdere reis naar New York aanboden, in ruil voor gezelschap. Browne telegrafeerde zijn superieur met verzoek tot toestemming, maar het antwoord kwam snel en ondubbelzinnig : "Leave that ship, NOW". Hiermee werd Browne's leven gespaard .. Toen het nieuws van het gezonken schip hem bereikte, besefte hij dat zijn foto's van onschatbare waarde konden zijn, en verkocht hij ze aan verschillende kranten.
Cobh is een heel gezellig stadje, het heeft een gezellige havenbuurt, niet druk, een mooie en bijzonder grote kathedraal St Colman's (tenminste voor de afmetingen van het stadje) en een supermooi en schilderachtig straatje met geschakelde werkmanshuisjes in felle kleurtjes.
Cobh is een mooi alternatief voor het veel drukkere en toeristischere Cork.