Noord Hoogland Hongarije

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Uitzicht Esztergom

Noord Hoogland Hongarije,
Hongarije


De 19e eeuwse basiliek in Eztergom is de grootste kerk van Hongarije. De basiliek is gebouwd tussen 1822 en 1869. Hij is 118 meter lang en aan de westzijde 40 meter breed. De 72 meter hoge koepel wordt door 24 zuilen gedragen.

Ik heb de ruim 400 traptreden beklommen, mijn hoogtevrees genegeerd en heb van het prachtige uitzicht genoten. (eerst op halve hoogte onder de zuilenrij, vervolgens helemaal tot bovenop. De dreigende zware regen gaf ook prachtige luchten en licht. Vanaf de basiliek heb je een mooi overzicht over een van de oudste steden van het land: Esztergom (30.000 inwoners en zo'n 50 km boven Boedapest) en de Donau die hier de grens vormt met Slowakije.
Als bonus mochten we van de bewaker ook nog achter het hek de koepel in; de 'fluisterdom'. De koepel heeft een dubbele schaal waar je tussendoor kan lopen en wat een magnifieke klank heeft! De bewaker heeft ons naar de overkant gebracht al klappend in zijn handen dan weer fluisterend, dan weer zingend... Vervolgens rende hij terug en heeft vanaf de andere kant in het Hongaars staan fluisteren, wat een ervaring! Wat een akoestiek! Het geluid leek van alle kanten te komen.