Groot-Brittannië image

Groot-Brittannië


Reviews

Groot-Brittannië
Europa
Columbus Travel

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

* Welk cijfer geef je deze bestemming?
* Welke Columbus Factor geef je deze bestemming?
hoe bijzonder is deze plek en hoe ver ga je buiten de gebaande paden?
1. Platgelopen door massa's toeristen
2. Veel toeristen, maar nog te doen
3. Gebaand pad, maar toch rustig
4. Bestemming buiten de gebaande paden
5. Wauw, hier voel je je nog een echte ontdekkingsreiziger
Wanneer was je hier?
Je review moet minstens 150 en mag maximaal 1500 karakters bevatten. Momenteel zijn het 0 karakters.
Nog een pluspunt
Nog een minpunt
10
Groot-Brittannië Schotland
Karinm was hier 15 May 2022
Schotland heeft nu ook zijn eigen vermaarde route: de North Coast 500 (NC500). Een Schots antwoord op de Route 66, maar dan veel ruiger en rustiger. Een prachtig rondje dat start in Inverness en je langs de kust naar het hoge noorden voert (John O'Groats), vervolgens door het ruige land naar de westkust en vandaar, via de Applecross pass, weer terug naar Inverness. 500 mijl (800km) door het Schotse hoogland, met het grootste deel van de route de zee binnen handbereik. De NC500 is te rijden met je camper of motor, sommige mensen prefereren de fiets en een enkele die-hard doet de tocht te voet. Het leukste is het om de tocht tegen de klok in te rijden, dan bewaar je het mooiste voor het laatste. En omdat je met je eigen vervoer toch weer de ferry moet nemen in Newcastle upon Tyne, is het een aanrader om aan het eind niet terug te gaan naar Inverness, maar na de Applecross pass door te steken in de richting van Glencoe. Dan geniet je nog iets langer van het Schotse hoogland. Bereid je voor op allerlei weertypes, in Schotland heb je zomaar alle seizoenen in 1 dag! Een tip: probeer je accommodaties van te voren vast te leggen, zeker als je in b&b's of hotels wilt verblijven. Deze zijn zeker in het noorden niet erg dikgezaaid. Buiten de daadwerkelijke route zijn er nog veel andere uitstapjes te maken, dus neem de tijd, zodat je ook af en toe een dagje op dezelfde locatie kunt blijven. Voor meer informatie kun je terecht op de officiele website www.northcoast500.com.
Regio
 • veel mogelijkheden voor uitstapjes in de regio
 • ruige kustlijn binnen handbereik gedurende het grootste deel van de route
 • genieten van de Schotse hooglanden
 • rustige route om te rijden, zeker in mei of september
 • niet zoveel accommodaties in de regio, vooraf boeken is een aanrader!
Review geplaatst op 2022-06-16
7
Groot-Brittannië Jurassic-coast
ChristaThieme was hier 29 Apr 2022
We parkeerden de camper op het immens grote maar vrijwel lege parkeerplaats bij Lulworth Cove. Het was vroeg, maar het was duidelijk dat ze veel mensen verwachten want er stonden meerdere parkeerwachten rond te hangen tot ze aan het werk moesten. Op loopafstand van de parkeerplaats liggen geologische bezienswaardigheden Lultworth Cove, Lulworth Bay, Stair Hole en Durdle Door. De rotsenbogen en de bijna perfect rond uitgesleten baai aan de Jurrasic coast zijn zeker een bezoekje waard. Zo vroeg in de ochtend waren de excursie-bussen vol met schoolgaande jeugd er nog niet, maar later op de dag stroomden het terrein vol. De site is namelijk een van de weinige plekken waar je veel geologische aspecten kan zien zonder dat je hoeft te graven. Helaas is het bijbehorende doprje ook zeer toeristisch ingesteld, maar daardoor wel zeer goed onderhouden. Het enige krakkemikkige zijn de twee vissersbootjes in de baai, de enige twee boten die er van de vloot zijn over gebleven en die nog steeds gebruikt worden voor het vangen van krabben (die je dan weer kan eten in de restaurantjes van het dorp).. Er is een mogelijkheid om een wandeling rondom de baai te maken. Je klimt dan eerst een heel stuk omhoog om boven op de rotsen te komen en halverwege de cirkelvormige baai loop je weer naar beneden om op het strand uit te komen. Deze wandeling duurt zo'n anderhalf uur. Ondanks de toeristische inslag zeker een bezoekje waard.
Regio
 • Imposante zeer gevarieerde kustlijn
 • Mogelijkheid om een wandeling rondom de baai te maken
 • Gemakkelijk te bereiken met camper of auto
 • Uitgesleten rotsbogen, grillige kust en bijna perfect ronde baai op loopafstand van elkaar
 • Niet geschikt voor mindervalide mensen
 • Het zal vaak druk zijn met toeristen en schoolexcursies
Review geplaatst op 2022-05-16
9
Groot-Brittannië Engeland
ChristaThieme was hier 28 Apr 2022
Wat een spectaculaire verrassing was Cheddar Gorge, de grootste kloof van Groot Britannië vlakbij het dorpje Cheddar in Somerset, Engeland. Als je het woord Cheddar hoort, dan denk je vast aan de beroemde kaas die uit het dorpje in Zuid-West Engeland komt. Vanaf nu zal ik ook denken aan de Cheddar Gorge De wanden torenen ruim 120 meter boven het wegdek. Ooit ontstaan doordat na de ijstijd een gletsjerrivier hier het gesteente heeft weggeslepen. De kloof maakte ook bij schrijver J.R.R. Tolkien indruk. Hij verbleef in Somerset tijdens zijn huwelijksreis in 1916. De Lord of the Rings fans zullen nu wel begrijpen waar hij de inspiratie voor Helm’s Deep in The Two Towers vandaan heeft gehaald. Je hebt een spectaculair uitzicht als je door de kloof heen rijdt via de B3135. Een andere kijk op de kloof krijg je vanaf boven, wat je kunt verkrijgen door de Cheddar Gorge Walk. In 5,5 kilometer loop je de kloof aan beide kanten af (in een ronde). Pas wel op bij de randen want er zijn geen afzettingen! (kijk op cheddarwalking.org.uk/gorge-walk voor meer info om te wandelen). Er zijn ook grotten uitgesleten in de rotswanden. In één van de grotten is het oudste complete skelet van Groot-Brittannië gevonden. Hij kreeg de toepasselijke naam Cheddar Man. Het is nog toepasselijk als je weet dat Cheddar afkomt van het Oud-Engelse woord ceodor, wat diepe donkere holte of buidel betekent. De rotsenwanden zijn ook erg geliefd bij klimmers.
Regio
 • erg mooie wandelroute
 • de hoogte van de wanden zijn vanaf de weg enorm
 • wilde geiten en schapen klimmen op de rotswanden
 • spectaculair uitzicht op de top
 • de geiten en schapen weigeren uit de weg te gaan als ze op straat staan ;)
 • in de zomer kan het er druk zijn want het s een toeristische plek
Review geplaatst op 2022-05-04
10
Groot-Brittannië Gloucestershire
ChristaThieme was hier 26 Apr 2022
Je krijgt een beetje het gevoel dat je in een jungle rondloopt als je wandelt door het bos Puzzlewood. Puzzlewood is een bos gelegen in The Forest of Dean en is een klein maar zeer apart particulier bos dat geopend is voor bezoekers. In eerste instantie werd op deze manier geld ingezameld voor een lokaal goed doel, maar de mensen waren zo enthousiast dat het daarna ook opengesteld is voor toeristen. Naast het bos zijn er ook enkele dieren en een picknickweide. Voor de kinderen is er een soort speurtocht uitgezet. Honden worden helaas niet toegelaten. Reden is dat de lokatie zo uniek is (ook voor Engeland) dat er hele zeldzame bloemen, planten en dieren wonen. Dat is ook de reden dat de paden zijn afgezet met houten hekwerk. Ik vind dat het op een mooie manier gerealiseerd is en dat het ondanks de toeristische insteek zeker een bezoek waard is.
Regio
 • Uniek landschap met bos, kloven, rotsformaties en heel veel mos
 • toeristische insteek
Review geplaatst op 2022-05-18
6
Groot-Brittannië Portsmouth
REDACTIE was hier 01 Feb 2020
Dit is een test Dit is een testDit is een testDit is een testDit is een testDit is een testDit is een testDit is een testDit is een testDit is een testDit is een testDit is een testDit is een testDit is een testDit is een testDit is een testDit is een test
Regio
 • Dit is een test
 • Dit is een test
 • Dit is een test
Review geplaatst op 2020-03-05
9
Groot-Brittannië Schotland
Saskiahamminga was hier 19 Oct 2019
Ongekend mooi, ruig en mysterieus: de Schotse Hooglanden in het noordwesten van Schotland. Met de bergen, de vele kastelen om te bezoeken, de enorme meren en eindeloze wegen met om iedere bocht weer een adembenemend uitzicht: van de Highlands krijgen wij nooit genoeg! Je kunt er eindeloos wandelen door de bergen of langs de ruige kust zonder een mens tegen te komen, kanoen over uitgestrekte meren op zoek naar het monster van Loch Ness en whisky proeven bij een van de vele distilleerderijen. Je kunt er leuke dorpjes bezoeken, zoals Fort William, waar je na een stevige wandeling in de pub kunt opwarmen en heerlijk pie kunt eten. In het westen ligt de hoogste berg van de UK, de Ben Nevis, met een top op 1.344 meter hoogte. In de Highlands liggen twee Nationale Parken: The Cairngorms en Loch Lomond & The Trossachs. Voor mensen die van het buitenleven en de natuur houden een absolute aanrader!
Regio
 • Prachtige wegen met schitterende uitzichten
 • Je kunt er zowel met de auto (en boot) als met het vliegtuig naartoe
 • Mysterieuze kastelen om te bezoeken
 • In de herfst zijn de kleuren prachtig en zie je burlende herten
 • Eindeloze outdoor mogelijkheden, zoals kanoen, mountainbiken of wandelen
 • Bezoek een whisky distilleerderij
 • Gezellige dorpjes met pubs waar je heerlijk kunt eten of een biertje kunt drinken
 • Schitterende, ruige natuur; bergen en kustlijn
 • Eindeloze wandelmogelijkheden
 • Als je niet van regen houdt moet je er nog even over nadenken misschien...
Review geplaatst op 2021-10-06
9
Groot-Brittannië Northumberland
Corriedewinter was hier 01 Jul 2019
De regio Northumberland heeft voor iedereen wel iets te bieden. Hier een review van de kuststrook. Hou je van historie? Bezoek dan de vele kastelen, zoals Bamburgh castle. Wil je wandelen? Volg dan het kustpad helemaal tot de grens met Schotland. Wadlopen? Ga met een gids naar Holy Island Hou je van vogels? Ga naar de Farne eillanden bij Seahouses. Van mei tot augustus zie je daar papegaaiduikers, maar als die er niet zijn is er nauwelijks ruimte over. De vogelrotsen zitten namelijk vol alken, aalscholvers, noordse stormvogels en drieteenmeeuwen en meer landinwaarts vind je de eidereenden. Je kunt een (halve) dagtocht maken met een van de ondernemingen in Seahouses (allemaal hanteren ze dezelfde prijzen), waarbij je op twee eilanden van boord kunt: Staple island en/of Inner Farne. Extra tip: neem een overdekte boot, het weer verandert snel. Er zijn veel zeehonden op de eilanden, in het najaar hebben ze jongen. Je komt goed dichtbij met de boot en je krijgt ruim de tijd om de dieren te observeren. Het is prachtig om ze zo te bekijken, maar nog leuker als ze in het water aan het spelen zijn. Gelukkig zijn de zeehonden erg nieuwsgierig en komen tot dichtbij de boot. Hoe kom je er? Neem de ferry van IJmuiden naar Newcastle. Is het er druk? Zelfs in het hoogseizoen heb je alle ruimte als je iets meer naar het binnenland overnacht.
Regio
 • In ieder seizoen leuk
 • Relatief dichtbij
 • Afwisselend cultuur en natuur
 • Unieke vogelrotsen
 • voor mij niet
Review geplaatst op 2020-03-21
8
Groot-Brittannië Glasgow
Graaf was hier 30 Jun 2019
Art tour in Glasgow De mooiste stadswandeling door de grootste stad van Schotland, is de Mural Trail. Een tour langs prachtig kunstzinnig beschilderde gebouwen in Glasgow. Bij de tourist information in Buchanan Street kun je een plattegrond (en/of boekje) krijgen van de Mural Trail, met de locaties en informatie over deze street-art schilderijen. Ze liggen vrijwel allemaal in het centrum, en het is geweldig leuk om op deze manier het stadscentrum te bekijken als een levensgrote galerie. Je kunt de tour ook met een gids lopen, deze kan nog veel meer over de kunst vertellen. De stad is heel trots op zijn street-art, en de schilderijen zullen ook niet door vandalen beklad worden. Je kunt alles in ongeveer 4 uur uitgebreid bekijken.
Stad
 • vriendelijke behulpzame bevolking
 • leuke stad voor stedentrip
 • enkele schilderijen verdwenen door verbouwing
Review geplaatst op 2019-07-12
10
Groot-Brittannië Dartmoor-national-park
MarleenvM was hier 30 Jun 2019
Dartmoor National Park staat vooral bekend om zijn tors. Een tor is een heuvel waarvan de top een steen is en los staat in het landschap. Er zijn er zo’n 160 te vinden in het park waarvan Haytor de bekendste is en heeft een visitors centre. Dartmoor staat ook bekend om zijn ‘wilde’ pony’s. Deze lopen in grote getallen vrij rond in het park en versperren vaak de toch al smalle weggetjes. Ook schapen en koeien lopen vrij rond en trekken zich weinig aan van bezoekers en het verkeer. Er zijn veel prehistorische overblijfselen in Dartmoor te vinden die dateren uit het late Neolithicum en de vroege Bronstijd. Overal vind je talloze menhirs, steencirkels, graven en steenrijen. Het park heeft een oppervlakte van zo’n 950 vierkante kilometer en het landschap bestaat voor het grootste deel uit heide. De hoeveelheid neerslag is erg hoog, nog hoger zelfs dan de omliggende gebieden. En de dikke truflaag is zelden droog. Toch is het park uitermate geschikt voor wandeltochten. En zijn veel verschillende routes en kun je redelijk makkelijk wandelen van de ene tor naar de andere. Ben je met de auto dan kun je die op veel plekken gratis parkeren op de kleine onverharde parkeerplaatsen.
Wandelroute Autoroute Natuurgebied Cultuur Highlight
 • Drukke/populaire plekken zijn makkelijk te vermijden
 • Veel wandelmogelijkheden
 • Gratis toegankelijk
 • Interessante geschiedenis
 • Uniek landschap
 • Grote kans op regenachtig weer
Review geplaatst op 2019-07-16
9
Groot-Brittannië Tyneham
MarleenvM was hier 30 Jun 2019
In november 1943 kregen de bewoners van het kleine dorpje Tyneham een bericht van het oorlogskabinet van Churchill dat ze hun dorp moesten verlaten. Het dorp en 7500 ha van het omliggende land rond de Purbeck Hills werd aangewezen als oefenterrein. Britse troepen moesten opgeleid worden in gevechten gedurende de Tweede Wereldoorlog en ter voorbereiding op D-Day. Tyneham was naar hun mening de meest geschikte locatie met de minste bewoners om overlast te veroorzaken. Omdat er op scherp werd geschoten kregen dorpsbewoners het bevel om hun huizen te verlaten voor hun eigen veiligheid. De 252 inwoners moesten vóór Kerstmis van dat jaar hun huis verlaten. In eerste instantie zou het tijdelijk zijn maar in 1948 werd het gebied permanent oefenterrein. Een van de laatste personen die uit Tyneham vertrok liet een bericht achter op de deur van de kerk: "Please treat the church and houses with care; we have given up our homes where many of us lived for generations to help win the war to keep men free. We shall return one day and thank you for treating the village kindly." Het gebied is nog steeds een militair oefenterrein en is meestal gesloten voor publiek maar als er geen oefeningen zijn in het weekend wordt de plek vrijgegeven. Op de toegangswegen zijn borden geplaatst waarop staat of je het gebied in mag. De natuur heeft hier ook het land teruggewonnen doordat het gebied vrij is van pesticiden en ‘geïndustrialiseerde’ landbouwmethoden.
Wandelroute Autoroute Natuurgebied Dorp Highlight
 • Gratis entree
 • Donatiebox aanwezig bij parkeerplaats
 • Prachtig natuurgebied
 • Gelegen aan South West Coast Path
 • Beperkt toegankelijk
Review geplaatst op 2019-07-31
10
Groot-Brittannië Jurassic-coast
MarleenvM was hier 30 Jun 2019
Jurassic Coast zit vol met verrassingen. Tussen Exmouth en Swanage vind je misschien wel het mooiste stukje kust wat Engeland te bieden heeft. Het gebied is zo’n 150 kilometer lang en bestaat uit hoge kliffen, uitgestrekte stranden, paradijselijke baaien en pittoreske vissersdorpjes. Maar wat Jurassic Coast zo uniek maakt zijn de fossielen van dinosaurussen en zeedieren. Hier neem je een duik in de geschiedenis van 185 miljoen jaar geleden tot het heden. Je kunt zelf op zoek gaan of aansluiten bij een excursie. De beste plek om te zoeken is tussen Lyme Regis en Charmouth, waar nog steeds dagelijks fossielen worden gevonden. De kust is ook ideaal voor wandelliefhebbers. Het is onderdeel van de 1000 kilometer lange South West Coast Path National Trail. Je kunt de route overal oppakken en op veel plekken zijn parkeerplaatsen. Enkele hoogtepunten langs de route zijn; Lulworth Cove, Durdle Door, Portland Bill, Chesil Beach en Lyme Regis.
Regio
 • Gevarieerde kustlijnen
 • Mooi stadjes met veel geschiedenis
 • Makkelijk bereikbaar
 • Parkeerkaartjes zijn op meerder plekken geldig
 • Druk tijdens vakantieperiodes
Review geplaatst op 2019-09-22
8
Groot-Brittannië Portsmouth
MarleenvM was hier 01 Jun 2019
Portsmouth wordt ook wel de Great Waterfront City genoemd. In deze zuid-Engelse havenstad valt genoeg te beleven. De stad heeft ook heel wat meegemaakt gedurende de Tweede Wereldoorlog. Eerst waren daar de bombardementen van de Luftwaffe en daarna vertrokken hier in juni 1944 vele schepen en troepen om in Normandië te vechten Hier was de start van D-Day, de eerste dag van operatie Overlord. Liefhebbers van marine- en maritieme erfgoed moeten zeker een bezoek brengen aan de Historic Dockyard. Hier vind je meerder attracties, waaronder het vlaggenschip van Lord Nelson HMS Victory, HMS Warrior 1860 en het National Museum of the Royal Navy. Voor een schitterend uitzicht moet je bij de Spinnaker Tower zijn. Het uitkijkplatform is bereikbaar via een glazen lift of via de 570 traptreden. Volg ook zeker de drie kilometer lange Millennium Promenade. Deze route wordt duidelijk aangegeven en onderweg passeer je forten, kerken, kanonnen en een kasteel. De route eindigt bij de pier in Southsea. Deze badplaats kwam tijdens het Victoriaanse tijdperk al naar voren als een populaire toeristische bestemming. Bezoek ook zeker het D-Day museum hier.
Regio
 • Perfect te combineren met Southsea
 • Mooie wandelroute langs de kust
 • Interessante musea
Review geplaatst op 2020-03-06
9
Groot-Brittannië Weymouth
MarleenvM was hier 31 May 2019
Weymouth is een badplaats dat aan de zuid-kust van Engeland ligt. In 1789 werd het al een populaire bestemming omdat koning George III hier graag op vakantie kwam. De authentieke Engelse sfeer is behouden ondanks het best druk kan zijn. Het plaatsje ligt namelijk aan de inmiddels steeds populair wordende Jurassic Coast. Er zijn bezienswaardigheden zoals het historische Nothe Fort en het Tudor House Museum. Maar wandel ook zeker over de boulevard tijdens zonsondergang en eindig bij de pubs aan de ingang van de oude haven. Hier is volop fish & chips verkrijgbaar maar pas op voor de hongerige meeuwen. Overnachten kun je in een van de B&B’s die aan het eind van de boulevard ‘ The Esplanade’ zijn gevestigd. Vanuit hier is alles op loopstand. Weymouth is tevens een perfecte uitvalbasis om de Jurassic Coast te verkennen. Ook andere interessante plekken zijn makkelijk te bezoeken als je over eigen vervoer beschikt. Ga naar de vuurtoren op Isle of Portland of neem een kijkje bij Chesil Beach dat bekend staat om zijn kiezelterras.
Stad
 • Perfect voor het verkennen van Jurassic Coast
 • Toeristisch maar toch authentiek
 • Levendig stadje
 • Hoogseizoen is erg druk
Review geplaatst op 2019-08-14
7
Groot-Brittannië The Cotswolds
ChristaThieme was hier 30 Sep 2018
The Cotswolds is een mooie streek in het midden van Engeland met zacht glooiende heuvels, enorm vriendelijke mensen die wonen in pittoreske huizen. Een van de meest bezochte dorpjes is Bibury. Ontzettend overspoeld door de Japanse toeristen, want de bordjes met 'privé' in het Japans zijn veelvuldig aanwezig op de hekjes van de tuinen. Druk met mensen misschien, maar gek genoeg niet over-toeristisch. Geen souvenirs kramen die het zicht op de straten verpesten, alhoewel je ze wel kopen in de winkel van de forellenkwekerij of in het theehuisje. Het hele dorp is nog in de authentieke 17e eeuwse stijl en zeker wat meer in de achteraf straatjes waan je jezelf terug in de tijd. Vergeet dan ook niet om iets verder te wandelen dan het alom bekende Arlington Row want daarmee doe je het dorpje te kort.
Highlight
 • Perfect voor de 'typical English' foto
 • Heel het dorp is nog 17e eeuws
 • Superdruk in het hoogseizoen
 • Parkeren is wat lastig
Review geplaatst op 2018-11-05
8
Groot-Brittannië Brighton
Baatjes was hier 30 Sep 2018
Na een concertticket geboekt te hebben in de Brighton Dome, besloten we om er een citytrip van te maken en dus wat langer te gaan dan één nacht. Brighton is een leuke stad om een paar dagen in door te brengen. Een paar hoogtepunten zijn het Royal Pavillion (neem een audio tour en leer alles over het paleis, gebouwd door/voor prins George van Wales, erg interessant), the Lanes (heerlijk gebied om te shoppen met winkels als Choccywoccydoodah (wat mij dan weer een beetje tegenviel)), en de Brighton Pier (erg toeristisch, maar gewoon leuk om toch even over heen te lopen). Wandel lekker over de promenade en geniet van een prachtige zonsondergang (als je natuurlijk geluk hebt met het weer). Het stikt in Brighton van de gezellige pubs en restaurantjes. Ben je de drukte van de stad even zat? Vanuit het stadscentrum zit je snel in het national park South Downs, waar je prima kunt wandelen bij bijvoorbeeld Devils Dyke. Ook de kliffen ‘Seven Sisters’ zijn een aanrader om te bezoeken. Ook hier kun je heerlijk wandelen. Wat wij wel moeilijk vonden is dat er zoveel zwervers zijn in de stad, waaronder heel veel jonge mensen. Ik liep dan ook altijd met wat kleingeld bij de hand, want wij zijn van mening dat we bevoorrecht zijn en het iedereen kan overkomen om op straat te belanden. Ook ons.
Stad
 • Compact, beloopbaar centrum
 • Leuk gelegen aan het strand
 • Veel pubs en restaurants
 • Mooie natuur rond de stad
 • Vermoedelijk in zomer écht druk
 • Veel zwervers (maar dat is in de UK veelvoorkomend in steden)
Review geplaatst op 2018-12-16