Groot-Brittannië Reviews

6

Categorie: Regio

portsmouth

Dit is een test Dit is een testDit is een testDit is een testDit is een testDit is een testDit is een testDit is een testDit is een testDit is een testDit is een testDit is een testDit is een testDit is een testDit is een testDit is een testDit is een test
Dit is een test
Dit is een test

Dit is een test
review geplaatst op 2020-03-05

9

Categorie: Regio

northumberland

De regio Northumberland heeft voor iedereen wel iets te bieden. Hier een review van de kuststrook. Hou je van historie? Bezoek dan de vele kastelen, zoals Bamburgh castle. Wil je wandelen? Volg dan het kustpad helemaal tot de grens met Schotland. Wadlopen? Ga met een gids naar Holy Island Hou je van vogels? Ga naar de Farne eillanden bij Seahouses. Van mei tot augustus zie je daar papegaaiduikers, maar als die er niet zijn is er nauwelijks ruimte over. De vogelrotsen zitten namelijk vol alken, aalscholvers, noordse stormvogels en drieteenmeeuwen en meer landinwaarts vind je de eidereenden. Je kunt een (halve) dagtocht maken met een van de ondernemingen in Seahouses (allemaal hanteren ze dezelfde prijzen), waarbij je op twee eilanden van boord kunt: Staple island en/of Inner Farne. Extra tip: neem een overdekte boot, het weer verandert snel. Er zijn veel zeehonden op de eilanden, in het najaar hebben ze jongen. Je komt goed dichtbij met de boot en je krijgt ruim de tijd om de dieren te observeren. Het is prachtig om ze zo te bekijken, maar nog leuker als ze in het water aan het spelen zijn. Gelukkig zijn de zeehonden erg nieuwsgierig en komen tot dichtbij de boot. Hoe kom je er? Neem de ferry van IJmuiden naar Newcastle. Is het er druk? Zelfs in het hoogseizoen heb je alle ruimte als je iets meer naar het binnenland overnacht.
In ieder seizoen leuk
Relatief dichtbij
Afwisselend cultuur en natuur
Unieke vogelrotsen

voor mij niet
review geplaatst op 2020-03-21

8

Categorie: Stad

Glasgow

Art tour in Glasgow De mooiste stadswandeling door de grootste stad van Schotland, is de Mural Trail. Een tour langs prachtig kunstzinnig beschilderde gebouwen in Glasgow. Bij de tourist information in Buchanan Street kun je een plattegrond (en/of boekje) krijgen van de Mural Trail, met de locaties en informatie over deze street-art schilderijen. Ze liggen vrijwel allemaal in het centrum, en het is geweldig leuk om op deze manier het stadscentrum te bekijken als een levensgrote galerie. Je kunt de tour ook met een gids lopen, deze kan nog veel meer over de kunst vertellen. De stad is heel trots op zijn street-art, en de schilderijen zullen ook niet door vandalen beklad worden. Je kunt alles in ongeveer 4 uur uitgebreid bekijken.
vriendelijke behulpzame bevolking
leuke stad voor stedentrip

enkele schilderijen verdwenen door verbouwing
review geplaatst op 2019-07-12

10

Categorie: Highlight

dartmoor-national-park

Dartmoor National Park staat vooral bekend om zijn tors. Een tor is een heuvel waarvan de top een steen is en los staat in het landschap. Er zijn er zo’n 160 te vinden in het park waarvan Haytor de bekendste is en heeft een visitors centre. Dartmoor staat ook bekend om zijn ‘wilde’ pony’s. Deze lopen in grote getallen vrij rond in het park en versperren vaak de toch al smalle weggetjes. Ook schapen en koeien lopen vrij rond en trekken zich weinig aan van bezoekers en het verkeer. Er zijn veel prehistorische overblijfselen in Dartmoor te vinden die dateren uit het late Neolithicum en de vroege Bronstijd. Overal vind je talloze menhirs, steencirkels, graven en steenrijen. Het park heeft een oppervlakte van zo’n 950 vierkante kilometer en het landschap bestaat voor het grootste deel uit heide. De hoeveelheid neerslag is erg hoog, nog hoger zelfs dan de omliggende gebieden. En de dikke truflaag is zelden droog. Toch is het park uitermate geschikt voor wandeltochten. En zijn veel verschillende routes en kun je redelijk makkelijk wandelen van de ene tor naar de andere. Ben je met de auto dan kun je die op veel plekken gratis parkeren op de kleine onverharde parkeerplaatsen.
Drukke/populaire plekken zijn makkelijk te vermijden
Veel wandelmogelijkheden
Gratis toegankelijk
Interessante geschiedenis
Uniek landschap

Grote kans op regenachtig weer
review geplaatst op 2019-07-16

9

Categorie: Highlight

tyneham

In november 1943 kregen de bewoners van het kleine dorpje Tyneham een bericht van het oorlogskabinet van Churchill dat ze hun dorp moesten verlaten. Het dorp en 7500 ha van het omliggende land rond de Purbeck Hills werd aangewezen als oefenterrein. Britse troepen moesten opgeleid worden in gevechten gedurende de Tweede Wereldoorlog en ter voorbereiding op D-Day. Tyneham was naar hun mening de meest geschikte locatie met de minste bewoners om overlast te veroorzaken. Omdat er op scherp werd geschoten kregen dorpsbewoners het bevel om hun huizen te verlaten voor hun eigen veiligheid. De 252 inwoners moesten vóór Kerstmis van dat jaar hun huis verlaten. In eerste instantie zou het tijdelijk zijn maar in 1948 werd het gebied permanent oefenterrein. Een van de laatste personen die uit Tyneham vertrok liet een bericht achter op de deur van de kerk: "Please treat the church and houses with care; we have given up our homes where many of us lived for generations to help win the war to keep men free. We shall return one day and thank you for treating the village kindly." Het gebied is nog steeds een militair oefenterrein en is meestal gesloten voor publiek maar als er geen oefeningen zijn in het weekend wordt de plek vrijgegeven. Op de toegangswegen zijn borden geplaatst waarop staat of je het gebied in mag. De natuur heeft hier ook het land teruggewonnen doordat het gebied vrij is van pesticiden en ‘geïndustrialiseerde’ landbouwmethoden.
Gratis entree
Donatiebox aanwezig bij parkeerplaats
Prachtig natuurgebied
Gelegen aan South West Coast Path

Beperkt toegankelijk
review geplaatst op 2019-07-31

10

Categorie: Regio

jurassic-coast

Jurassic Coast zit vol met verrassingen. Tussen Exmouth en Swanage vind je misschien wel het mooiste stukje kust wat Engeland te bieden heeft. Het gebied is zo’n 150 kilometer lang en bestaat uit hoge kliffen, uitgestrekte stranden, paradijselijke baaien en pittoreske vissersdorpjes. Maar wat Jurassic Coast zo uniek maakt zijn de fossielen van dinosaurussen en zeedieren. Hier neem je een duik in de geschiedenis van 185 miljoen jaar geleden tot het heden. Je kunt zelf op zoek gaan of aansluiten bij een excursie. De beste plek om te zoeken is tussen Lyme Regis en Charmouth, waar nog steeds dagelijks fossielen worden gevonden. De kust is ook ideaal voor wandelliefhebbers. Het is onderdeel van de 1000 kilometer lange South West Coast Path National Trail. Je kunt de route overal oppakken en op veel plekken zijn parkeerplaatsen. Enkele hoogtepunten langs de route zijn; Lulworth Cove, Durdle Door, Portland Bill, Chesil Beach en Lyme Regis.
Gevarieerde kustlijnen
Mooi stadjes met veel geschiedenis
Makkelijk bereikbaar
Parkeerkaartjes zijn op meerder plekken geldig

Druk tijdens vakantieperiodes
review geplaatst op 2019-09-22

8

Categorie: Regio

portsmouth

Portsmouth wordt ook wel de Great Waterfront City genoemd. In deze zuid-Engelse havenstad valt genoeg te beleven. De stad heeft ook heel wat meegemaakt gedurende de Tweede Wereldoorlog. Eerst waren daar de bombardementen van de Luftwaffe en daarna vertrokken hier in juni 1944 vele schepen en troepen om in Normandië te vechten Hier was de start van D-Day, de eerste dag van operatie Overlord. Liefhebbers van marine- en maritieme erfgoed moeten zeker een bezoek brengen aan de Historic Dockyard. Hier vind je meerder attracties, waaronder het vlaggenschip van Lord Nelson HMS Victory, HMS Warrior 1860 en het National Museum of the Royal Navy. Voor een schitterend uitzicht moet je bij de Spinnaker Tower zijn. Het uitkijkplatform is bereikbaar via een glazen lift of via de 570 traptreden. Volg ook zeker de drie kilometer lange Millennium Promenade. Deze route wordt duidelijk aangegeven en onderweg passeer je forten, kerken, kanonnen en een kasteel. De route eindigt bij de pier in Southsea. Deze badplaats kwam tijdens het Victoriaanse tijdperk al naar voren als een populaire toeristische bestemming. Bezoek ook zeker het D-Day museum hier.
Perfect te combineren met Southsea
Mooie wandelroute langs de kust
Interessante musea

review geplaatst op 2020-03-06

9

Categorie: Stad

weymouth

Weymouth is een badplaats dat aan de zuid-kust van Engeland ligt. In 1789 werd het al een populaire bestemming omdat koning George III hier graag op vakantie kwam. De authentieke Engelse sfeer is behouden ondanks het best druk kan zijn. Het plaatsje ligt namelijk aan de inmiddels steeds populair wordende Jurassic Coast. Er zijn bezienswaardigheden zoals het historische Nothe Fort en het Tudor House Museum. Maar wandel ook zeker over de boulevard tijdens zonsondergang en eindig bij de pubs aan de ingang van de oude haven. Hier is volop fish & chips verkrijgbaar maar pas op voor de hongerige meeuwen. Overnachten kun je in een van de B&B’s die aan het eind van de boulevard ‘ The Esplanade’ zijn gevestigd. Vanuit hier is alles op loopstand. Weymouth is tevens een perfecte uitvalbasis om de Jurassic Coast te verkennen. Ook andere interessante plekken zijn makkelijk te bezoeken als je over eigen vervoer beschikt. Ga naar de vuurtoren op Isle of Portland of neem een kijkje bij Chesil Beach dat bekend staat om zijn kiezelterras.
Perfect voor het verkennen van Jurassic Coast
Toeristisch maar toch authentiek
Levendig stadje

Hoogseizoen is erg druk
review geplaatst op 2019-08-14

8

Categorie: Highlight

margate

Thuis had ik gelezen over de Shell Grotto in Margate. We hadden een paar dagen Brighton gepland en besloten een omweg te maken en Margate met een bezoek te vereren. Volgens de legende liet ene James Newlove zijn zoon zakken in een een gat in de grond. Dat gat was ontstaan tijdens het uithakken van een vijver. De jongen beschreef een tunnelstelsel waarvan de wanden met schelpen bedekt waren. De Shell Grotto was ontdekt. Op de wanden zitten 4,6 miljoen schelpen geplakt (ik heb ze niet nageteld). Tot op de dag van vandaag is niet met zekerheid te zeggen wat de functie van deze grot was, wie hem heeft gemaakt, of wanneer deze is gemaakt. Er gaan verschillende theorieën de ronde: het zou een tempel geweest kunnen zijn, of een geheime ontmoetingsplaats van de Hellfire club, of gewoon een nutteloos bouwwerk. Koolstofdatering is op een klein stukje uitgevoerd, maar dat kleine stukje is onvoldoende om te bepalen van wanneer deze grot is. Daarvoor moeten meer monsters onderzocht worden, wat weer heel duur is. En wellicht willen ze ook het mysterie rondom de grot in tact houden. Ook al is het geen ongebaand pad, een fascinerende plek is het zeker. Er hangen een hoop vraagtekens om deze mysterieuze plek.
Unieke plek
Je kunt je fantasie de vrije loop laten

Drukker in vakanties
Het is klein waardoor je snel uitgekeken bent
review geplaatst op 2019-01-27

8

Categorie: Stad

brighton

Na een concertticket geboekt te hebben in de Brighton Dome, besloten we om er een citytrip van te maken en dus wat langer te gaan dan één nacht. Brighton is een leuke stad om een paar dagen in door te brengen. Een paar hoogtepunten zijn het Royal Pavillion (neem een audio tour en leer alles over het paleis, gebouwd door/voor prins George van Wales, erg interessant), the Lanes (heerlijk gebied om te shoppen met winkels als Choccywoccydoodah (wat mij dan weer een beetje tegenviel)), en de Brighton Pier (erg toeristisch, maar gewoon leuk om toch even over heen te lopen). Wandel lekker over de promenade en geniet van een prachtige zonsondergang (als je natuurlijk geluk hebt met het weer). Het stikt in Brighton van de gezellige pubs en restaurantjes. Ben je de drukte van de stad even zat? Vanuit het stadscentrum zit je snel in het national park South Downs, waar je prima kunt wandelen bij bijvoorbeeld Devils Dyke. Ook de kliffen ‘Seven Sisters’ zijn een aanrader om te bezoeken. Ook hier kun je heerlijk wandelen. Wat wij wel moeilijk vonden is dat er zoveel zwervers zijn in de stad, waaronder heel veel jonge mensen. Ik liep dan ook altijd met wat kleingeld bij de hand, want wij zijn van mening dat we bevoorrecht zijn en het iedereen kan overkomen om op straat te belanden. Ook ons.
Compact, beloopbaar centrum
Leuk gelegen aan het strand
Veel pubs en restaurants
Mooie natuur rond de stad

Vermoedelijk in zomer écht druk
Veel zwervers (maar dat is in de UK veelvoorkomend in steden)
review geplaatst op 2018-12-16

7

Categorie: Highlight

The Cotswolds

The Cotswolds is een mooie streek in het midden van Engeland met zacht glooiende heuvels, enorm vriendelijke mensen die wonen in pittoreske huizen. Een van de meest bezochte dorpjes is Bibury. Ontzettend overspoeld door de Japanse toeristen, want de bordjes met 'privé' in het Japans zijn veelvuldig aanwezig op de hekjes van de tuinen. Druk met mensen misschien, maar gek genoeg niet over-toeristisch. Geen souvenirs kramen die het zicht op de straten verpesten, alhoewel je ze wel kopen in de winkel van de forellenkwekerij of in het theehuisje. Het hele dorp is nog in de authentieke 17e eeuwse stijl en zeker wat meer in de achteraf straatjes waan je jezelf terug in de tijd. Vergeet dan ook niet om iets verder te wandelen dan het alom bekende Arlington Row want daarmee doe je het dorpje te kort.
Perfect voor de 'typical English' foto
Heel het dorp is nog 17e eeuws

Superdruk in het hoogseizoen
Parkeren is wat lastig
review geplaatst op 2018-11-05

9

Categorie: Regio

Schotland

pieter was hier op 2018-03-15

In september naar Schotland met eigen auto. Regenkleding en paraplu's mee. Je weet maar nooit in Schotland! Wat hebben we mooi weer gehad! Af en toe eens een buitje 's avonds of 's nachts. De volgende dag lag Schotland er weer schoon gewassen bij. Wat is het er mooi: snelstromende beken, prachtige rivieren, schitterende meren en...... je hoeft er niet naar te zoeken. Na elke bocht van de weg weer een fantastisch uitzicht. We logeerden in stacaravans en een lodge. De reis er naar toe is een peuleschil. Rond 17.00 uur weg uit IJmuiden en de volgende morgen ben je al in Newcastle. Daar begint het grote Schotlandavontuur. We hebben veel buitendingen kunnen doen (o.a. wandelen), maar ook bij slecht weer zijn er veel binnendingen. Wij gaan nog eens terug, want 14 dagen was te kort.
natuurschoon
relaxte overtocht
highlands

iets duurder dan in NL
review geplaatst op 2018-03-15

9

Categorie: Regio

Schotland

Janna was hier op 2018-03-15

Schotland is voor de natuurliefhebber in één woord gewoon 'fantastisch'. Als natuurliefhebber kan je je hart hier ophalen aan lange wandelingen door de ongerepte natuur, van kleine bergen tot de lange kustlijn. Je kunt hier uren ronddwalen zonder iemand tegen te komen, met uitzondering van een verdwaalde schaapsherder (in traditionele Schotse kleren) of een kudde schapen. Van de Schotse Hooglanden tot de iets toeristischere Isle of Skye, het is allemaal meer dan de moeite waard! Voor deze kant van Schotland moet je wel de tijd nemen. De tijd nemen om de mooie paden te wandelen, en om zo nu en dan van de begane paden af te wijken. Om rond te dwalen door de mooie natuur, van de vroege ochtendmist tot in de late zonsondergang. Daarnaast is Schotland ook perfect voor een cultuur liefhebber! Van de traditionele Schotse kilt, tot de doedelzak en de Ceilidh (Schotse dans), in de Schotse steden kun je je hier vol mee laten lopen! Maar een uurtje vliegen vanaf Amsterdam, maar de cultuur creeert zo'n ander gevoel. Laat je onderdompelen in de Schotse pubs, drink wishkey met de echte schotse mannen, en laat je vooral niet afschrikken door de Haggis: het hoort er allemaal bij!
Perfect voor de natuurliefhebber
Niet toeristich
Rustig land
Interessante cultuur
Vriendelijke bevolking
Dichtbij Nederland

Geen warm weer en (vaak) regen
Een auto is eigenlijk vereist, om het land echt te kunnen zien
review geplaatst op 2018-03-15

9

Categorie: Highlight

Loch Ness

In Schotland verbleven we in de Highlands in de buurt van het meer van Loch Ness. In deze omgeving is heel veel te doen, waaronder het maken van schitterende wandelingen. Je waant je regelmatig alleen op de wereld. Een aanrader is het wandelen van (een gedeelte van) het South Loch Ness Trail. Wij starten bij het fotogenieke Loch Tarff in de buurt van Fort Augustus. Het South Loch Ness Trail is een wandelroute aan de zuidkant van Loch Ness, van zo'n 45 km lang. De route start in Dores, aan de kant van Inverness en eindigt in Fort Augustus. Je kunt hier 2 dagen over doen en onderweg overnachten in bijvoorbeeld het plaatsje Foyer, waar je ook een waterval kunt bezoeken. Tijdens de wandeling zie je regelmatig het meer van Loch Ness liggen en heb je schitterend uitzicht op de omliggende bergen en dalen. Ook kwamen we regelmatig herten tegen of hoorden deze in de verte burlen. Deze kant van het meer van Loch Ness is beduidend minder toeristisch dan de andere kant.
je kunt onderweg herten tegen komen
Je voelt je alleen op de wereld
Je kunt ook delen van de wandeling doen, in plaats van de hele route te lopen
Prachtig landschap
Schitterende vergezichten

Het risico bestaat dat je door een regenbui overvallen wordt :-)
review geplaatst op 2018-02-12

7

Categorie: Regio

Wales

Chester is een interessant stadje met mooie gebouwen. Je kunt er ook goed kerstinkopen doen. Te vergelijken met York... zo zegt ons gidsboek voor vaarvakantie over de kanalen.
Scenic met industriële erfgoed
Leuke terrassen en pubs/restaurants
Shopping

Herrie aan de kade voor als je daar ook met n
review geplaatst op 2017-10-04

7

Categorie: Land

Groot-Brittannië

Natuurlijk wil je het prachtige uitzichtpunt met eigen ogen bewonderen. We hebben het op onze dagtocht over het eiland tot het laatst bewaard. Een slingerweg leid je er naar toe. Het weer was niet zo bijzonder. Maar op een prachtige dag zal het zeker leuk zijn om een van de boottochtjes te maken van het strand van Alumbay om dichter bij de Needles te kunnen komen. Er is een pretpark(je) bij en het parkeren is gratis.
Keten van rotsformaties met vuurtoren.
Gratis parkeren

Na 16.30 is de boel al behoorlijk verlaten
review geplaatst op 2017-10-07

9

Categorie: Regio

Schotland

Schotland is prachtig! Het land geeft je het gevoel dat je aan het andere eind van de wereld bent, terwijl het toch zo dichtbij is. Laat je niet afschrikken door de regen. Ja, het regent vrijwel dagelijks, maar heel vaak krijg je minstens drie seizoenen te zien op één dag. Voor fotografen levert dit prachtig licht op en in combinatie met de veelal ruige natuur kun je hier fraaie foto's maken! De mensen zijn relaxed en het eten is, hoewel beperkte keus, prima. Heerlijke gerookte zalm (echt gerookt, niet ondergedompeld in een goedje met een rooksmaak!), lamsvlees, haggis en natuurlijk black pudding. Probeer het allemaal; het is echt lekker. Voor het echte werk reis je via de Isle of Skye per ferry door naar de Buiten-Hebriden. De wegen zijn nog aangelegd met Europese subsidie, waardoor prima wegdek en makkelijk te rijden. Let wel op als je naar de Hebriden (incl. de Isle of Skye) wilt: boek van tevoren accommodatie. Er is beperkte beschikbaarheid. Op de bonnefooi gaan is wat lastiger.
prachtige natuur
goede wegen
lekker eten
er mag veel

beperkte accommodatie op de Hebriden
links rijden (als je het niet gewend bent)
review geplaatst op 2017-09-22

10

Categorie: Land

Groot-Brittannië

Prachtige schepen te bewonderen in de entourage van de oude marinehaven. Met ook steeds een bijbehorend museum. Entree is pittig maar met Groupon of met een aktie van de ferrymaatschappij fikse kortingen. Een all inclusief ticket is trouwens wel een jaargeldig. Dus als het niet in een dag allemaal lukt? De harbourtour is ook inbegrepen.
Prachtige schepen met toegang tot alle dekken
Ruim opgezet, publiek verspreid zich snel

Zal in hoogseizoen best druk zijn!
Niet geschikt voor kleine kinderen
review geplaatst op 2017-10-06

8

Categorie: Land

Groot-Brittannië

Een mooie d-tour door Wales is Elan Valley. Hier zijn 6 stuwdammen gebouwd. Kriskras over de diverse bruggen en aquaduct is het een mooie tocht. De regio is een natuurgebied. Bezoek aan het bezoekerscentrum is aanrader. Onderweg uitstappen om te wandelen is een optie.
Mooie vallei
Wandelmogelijkheden
Bezoekerscentrum elke dag open behalve kerst

Voldoende reistijd voor deze route
review geplaatst op 2017-10-20

8

Categorie: Land

Groot-Brittannië

Beachy Head is prachtig gebied met glooiend groen landschap en witte kliffen. Er zijn wandelpaden langs de kliffen. De blik op de vuurtoren ver beneden je is best specta. Er is een sfeervolle pub/restaurant als je klaar bent met genieten van het landschap. Kun je nu verder culinair genieten.
landelijk gebied met witte kliffen
goed wandelen hier
ook met openbaar vervoer bereikbaar

De kliffen breken af, dus oppassen geblazen!
review geplaatst op 2017-10-29

Wil jij meer reisinspiratie over de mooiste bestemmingen weg van de massa + extra abonneevoordelen zoals kortingen en exclusieve winacties? Bestel dan hier jouw abonnement op Columbus Travel vanaf € 17,50
Wil jij meer reisinspiratie over de mooiste bestemmingen weg van de massa + extra abonneevoordelen zoals kortingen en exclusieve winacties? Bestel dan hier jouw abonnement op Columbus Travel vanaf € 17,50

Praktische informatie


Ook handig om te weten

De hoofdstad van Groot-Brittannië is Londen.
Aantal inwoners in Groot-Brittannië: 60 miljoen.
Oppervlakte van Groot-Brittannië: 6x Nederland.
De reistijd naar Groot-Brittannië is 1:20.
Gesproken Talen in Groot-Brittannië: Engels.
Aanvlieghaven(s) van Groot-Brittannië: Londen (LON), Glasgow (GLA), Manchester ((MAN).