Engeland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Verrassend veelzijdig Cheddar

Engeland,
Groot-Brittannië


Vanaf Bristol is het een kilometer of 25 rijden naar [url="http://www.columbusmagazine.nl/europa/groot-brittannie/engeland/reisreporter/fotos/315005.html" target="_blank"]Cheddar [/url], een half uurtje rijden. Het is aan te raden om e[url="http://www.easyterra.nl/groot-brittannie/autohuur-bristol.html" target="_blank"]en autootje te huren[/url] zodat je niet op iemand anders bent aangewezen.

Kijk bij het verlaten van Bristol nog een keertje om de schitterende [url="http://www.columbusmagazine.nl/europa/groot-brittannie/reisreporter/fotos/258549.html" target="_blank"]Clifton Suspension Bridge[/url] te zien, die het kloofdal van de Avon overspant. Het autoritje brengt je door slingerende weggetjes van het schitterende Engelse landschap. Smalle landweggetjes worden geflankeerd door [url="http://www.columbusmagazine.nl/europa/groot-brittannie/engeland/reisreporter/fotos/312000.html" target="_blank"]groene heggen en stenen muurtjes[/url]. Als je richting Cheddar rijdt, zie je het landschap veranderen. Eerst lieflijk en groen, daarna gesteente zoals in de Ardennen en uiteindelijk ben je geheel omsloten door steile rotswanden.

Cheddar is een dorpje gelegen in de county Somerset, gelegen aan de zuidelijke rand van the Mendip Hills. Van oudsher is het een populair vakantiebestemming. De Mendip Hills staan bekend om zijn natuurschoon, de vele paden en zijn outdoor activiteiten. Hernieuwde aandacht is er gekomen door de [url="http://www.cheddargorge.co.uk/" target="_blank"]Cheddar Gorge[/url], met zijn stalactieten (een pegel aan het plafond van een grot, die achterblijft door neerslag uit of stolling van een vloeistof) en stalagmieten (een druipsteenpilaar van calciet die vanaf de grond omhoog gegroeid is).

Een bezoekje aan het [url="http://www.cheddargorge.co.uk/explore/museum-of-prehistory" target="_blank"]Cheddar Gorge Prehistory Museum[/url] is een aanrader. Het museum vertelt het verhaal van de oorspronkelijke bewoners (de prehistorische Cheddar Man) en hoe zij geleefd hebben, en hun strijd voor survival tijdens de laatste ijstijd. Tevens worden hier archeologisch vondsten getoond, die in dit gebied zijn gevonden.

In Cheddar zijn verschillende grotten die met [url="http://www.cheddargorge.co.uk/buy-tickets" target="_blank"]een combinatiekaartje[/url] te bezoeken zijn. Ook een rondrit met een bus behoort tot de mogelijkheden van dit ticket. Het is niet alleen een bezoekje onder de grond, maar je kan ook de `lucht' in. Via de 274 treden van de "Jacob's Ladder" bereik je een uitkijktoren, waar je prachtig uitzicht hebt over Somerset en bij helder weer zelfs nog verder.

Het [url="http://www.cheddargorge.co.uk/plan-your-visit/cheddar-gorge-map" target="_blank"]dorpje [/url] is toeristisch ingesteld. Er zijn veel winkeltjes met souvenirs te vinden. Natuurlijk vind je hier ook de bekende "Cheddar Cheese", gemaakt van gepasteuriseerde of ongepasteuriseerde melk. Cheddar is de meest geproduceerde kaas ter wereld en wordt daarom ook wel neerbuigend 'muizenvalkaas' genoemd. Goede cheddar van de boerderij of de fabriek is overheerlijk. Regelmatig zijn er [url="http://www.cheddargorgecheeseco.co.uk/" target="_blank"]demonstraties kaasmaken[/url], en in ieder geval kan je er overal de diverse soorten cheddar kopen in de vele kaaswinkeltjes.