Lille

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Couvent des Minimes

Lille,
Frankrijk


Aan het begin van de 17e eeuw werd in Lille het mannenklooster Couvent des Minimes gebouwd. Het herbergde slechts enkele monniken die leefden van de vrijgevigheid van de mensen uit de stad. Tegelijkertijd konden reizigers overnachten in de cellen van het klooster.

In mijn roman Het Koningszwaard brengt de Franse koning rond 1700 een paar weken door in dit klooster. Om dat te ervaren, om alles zo nauwgezet mogelijk te kunnen omschrijven en wat meer van de geschiedenis van het gebouw te achterhalen, heb ik er ook wat nachten en dagen doorgebracht.

Na de Franse revolutie (1789) werd het klooster eigendom van het Franse leger. Het lag dan ook schuin tegenover de Koningin van de Citadellen, een groot fort dat door de Zonnekoning werd gebouwd in 1667. Sinds 25 jaar is het een prachtig hotel. De oude kloostercellen zijn nu luxe hotelkamers en de binnenplaats is veranderd in restaurant en bar, met een zwevende vloer en een glazen dak. Wanneer je door de gerestaureerde gangen loopt, heb je nog steeds het gevoel dat je je in een oud klooster bevindt.