Dordogne, Limousin en Lot

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Oradour-sur-Glane

Dordogne, Limousin en Lot,
Frankrijk


Indrukwekkend. Ik kan niet anders zeggen. Oradour-sur-Glane in Frankrijk. Wanneer je hier rond loopt wordt je wel even stil. Je vraagt je af hoe het mogelijk is dat mensen elkaar dit aan kunnen doen.

We schrijven 10 juni 1944. Het is nog altijd midden in de Tweede Wereldoorlog wanneer een colonne Duitse soldaten op zaterdagmiddag om 13.30 arriveert in het Franse dorpje Oradour-sur-Glane. Ze hebben zojuist al een bloedbad aangericht in Tulle. Alle inwoners van het Frans dorpje worden verzameld, waarna de vrouwen van de mannen worden gescheiden. Niet veel later worden alle mannen doodgeschoten. De vrouwen en kinderen worden opgesloten in de kerk. Rond 16.00 word de kerk opgeblazen met alle vrouwen en kinderen erin. De rest van het dorp wordt compleet verwoest binnen een paar uur. 642 mensen overlijden en maar 6 dorpelingen weten te ontsnappen aan deze gruwelijkheden.

Na de Tweede Wereldoorlog raakt het dorp in vergetelheid. Enkele kilometers verderop wordt zelf een nieuw dorp compleet opgebouwd. De resten van het verwoeste dorp moest de functie krijgen als monument. Wanneer je hier loopt lijk je terug te gaan in de tijd. De auto van de dokter staat nog midden op het plein, naaimachines staan in de winkel, de tramrails ligt er nog en auto's staan in de garage.

Ben je in de buurt? Dan is dit een absolute must-see. Meer info over deze plek binnenkort op mijn website/blog (zie bio)