Rijnland-Palts

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Nimf van Lorelei !

Rijnland-Palts,
Duitsland


De Lorelei is een 132 meter hoge rots langs de rechteroever van de Rijn bij de Duitse stad Sankt Goarshausen (tussen Koblenz en Wiesbaden) in de deelstaat Rijnland-Palts.
Op dit punt maakt de rivier een scherpe bocht, waardoor er een stevige stroming ontstaat. De vele schepen die hierdoor zijn vergaan, vormen het voer voor legendes en verhalen. De beklimming van de Lorelei is een toeristische activiteit. Boven op de rots ligt een uitkijkpunt.
In de geschiedenis zijn veel schepen bij de Lorelei verongelukt. De Rijn is er hier op zijn smalst (slechts 113 meter), maar met 25 meter ook op zijn diepst. Bovendien staat er een gevaarlijke stroming. Hoewel de gevaarlijkste stukken van de Lorelei zijn verwijderd, wordt de scheepvaart nog steeds voor de passage gewaarschuwd. In januari 2011 is het laatste schip vergaan. Het was een schip met 2400 ton zwavelzuur dat toen voor grote problemen zorgde.
Volgens de legende zouden er ooit nimfen rond de Rijn gewoond hebben. Toen er meer mensen de oevers begonnen te bevolken werden ze echter verjaagd. Slechts één nimf bleef achter. Zij kon geen afscheid nemen van de Rijn en vestigde zich op de hoge rots, vanwaar zij zicht had over de hele rivier. (zie foto)
Met haar prachtige, treurige zang, haar schoonheid en haar lange, gouden haren wist zij de schippers te betoveren, die de aandacht voor hun schepen verloren en door de sterke stroom op de rotsen liepen.
Ja het zijn mannen he …. Velen verloren hierbij het leven.