Noord Rijnland-Westfalen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Industrieel erfgoed

Noord Rijnland-Westfalen,
Duitsland


Het is zo dichtbij, het was zo belangrijk voor Duitsland en Europa, het was haast volledig overbodig, het was haast volledig vervallen, het Zollverein in Essen. Het is nu een waanzinnig mooie interessante super gerestaureerde plek om te bezoeken en je te vergapen aan de geschiedenis van het Ruhrgebied in de breedste zin van het woord.
Oude fabrieksgebouwen in de Bauhaus architectenstijl, kijk hoe de arbeiders en hun gezinnen hebben moeten werken en leven. Voor de ouderen onder ons kun je terugkijken in je eigen tienerkamer met alle herkenbare posters en gebruiksmiddelen. Ga duiken in een koeltoren, ga in de winter schaatsen op een van de kanalen, vergaap je in een omgebouwde fabriek aan alle mogelijke design producten. Na al dat vergapen kun je er heerlijk eten. Een bezoek van 1 dag is eigenlijk te kort.
Op de foto sta je bovenaan een enorme futuristische roltrap met uitzicht op een klein deel van het terrein, klaar om terug te gaan in de geschiedenis. Have fun, ook voor kinderen een beleving.