Mecklenburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Helgoland: Dichtbij verrassing voor fotografen

Mecklenburg,
Duitsland


Een kleine 100km ten noordoosten van Groningen, in een gebied dat wij kennen van de platte waddeneilanden, doemt plotseling het rotseiland Helgoland op. Een omhooggeduwde granietplaat die onder invloed van wind en zee met loodrechte rotswanden van max. 80mtr eenzaam in de Noordzee ligt. Een klein paradijsje voor fotografen gezien de broedende Jan van Genten, 'Lummen' (familie van de pinguins op noordelijk halfrond), enorme zeehondenpopulatie en contrastrijke rotsformaties. Het eiland is 'tax free' wat elke middag voor scheepsladingen kooplustigen zorgt maar na 16.30u wordt het stil en blijven de natuurliefhebbers over. Helgoland heb je in een uur rondgelopen doch met camera zul je er zeker langer over doen. Op het zustereiland Dune (duineiland op 800mtr naast Helgoland) liggen ca 200 zeehonden.
Alle dieren zijn opvallend rustig en tot dichtbij te benaderen (Jan van Genten tot 2 mtr, zeehonden tot 20mtr).
Voor de vogels is mei-juni de beste tijd (de lummen leren dan hun jongen van de rotsen afspringen) maar Helgoland is het hele jaar mooi. Dune kent prachtige stranden met zeer helder water. Er zijn genoeg overnachtingsmogelijkheden.
Afvaarten vanaf Bremerhaven, Cuxhaven en evt Eemshaven maar absolute tip is vanuit Hamburg.
In 3,5u vaar je over de mooie Elbe en de Noordzee van centrum Hamburg naar Helgoland. Een unieke combinatie van wereldstad en natuurparel in een korte trip vlakbij.
Zie mijn foto's voor een impressie.
Info via www.helgoland.de