Eifel

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Eifel

Eifel,
Duitsland


De Eifel is een gebied in Duitsland, en ook nog een stukje in België. In Duitsland ligt het zowel in de deelstaat Nordrhein-westfalen als Rheinland-Pfalz. Het is een heel afwisselend gebied met diverse landschappen. Rondom de plaats Daun noemt men het de Vulkaneifel. Ooit waren hier vulkanen en de kraters zijn nu meertjes geworden. Tussen Adenau en Mayen vind je de hoogste top van dit gebied, de Hohe Acht, 747 m. hoog. Door de gehele Eifel vind je diverse ruïnes en kastelen.
Het Ahrdal met Altenahr als bekendste plaats is een prachtig gebied met rotsachtige hellingen.
De foto is in de buurt van Altenahr en laat gelijk zien dat hier op de zonnige zuidhellingen de wijnranken groeien, terwijl er aan de andere kant beboste hellingen zijn. Bij Altenahr kun je de 'Rotwein Wanderweg' lopen, die tot aan Bad Neuenahr gaat. Vind je dat te ver, dan is het mogelijk de route te verlaten en in één van de gehuchten de trein terug te pakken. Het spoor volgt nl. dezelfde route. Lang geleden liepen wij hier met onze nog kleine kinderen. Na een fikse tippel maakten wij ze wijs, dat het hele stuk ook weer teruggelopen moest worden. Wat een verrassing en opluchting was het voor hen toen we naar beneden gingen en de trein namen! ;-) In september zijn de druivenranken al mooi aan het kleuren en in oktober kun je (in betere tijden) genieten op een terras van de heerlijke wijnen uit het gebied. Het landschap van de Eifel kan ook weer heel lieflijk zijn en dat maakt het voor ons tot één van de favoriete gebieden, niet al te ver weg.
Ook bekend is de Nürburgring, een circuit, waar vooral in het weekend veel motoren naar toe gaan. De hoofdwegen zijn dan erg druk met motorrijders, maar onze ervaring is, als je de kleinere wegen neemt is het weer helemaal rustig. Máár wij boeken nooit een onderkomen in de buurt van de ring!
De laatste paar keer hebben we gemerkt dat de wandelroutes verbeterd zijn voor wat betreft de routebordjes. Waar het voorheen nogal eens zoeken was, is dat nu een stuk beter voor elkaar.
De Eifel, dichtbij, rustig en prachtige natuur!