Beieren

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Slot Linderhof

Beieren,
Duitsland


Slot Linderhof is een barokslot in het Graswangtal in Ettal bij Oberammergau, in de Duitse deelstaat Beieren. Het is het kleinste van de drie kastelen gebouwd in opdracht van Lodewijk II van Beieren. Het kasteeltje ligt op 948 meter boven de zeespiegel. Linderhof was voor Lodewijk II zijn lievelingsverblijf, dat hij steevast "Mein Villa" noemde.

Oorspronkelijk was het slot het buitenverblijf van Maximiliaan II, de vader van Lodewijk. Toen Lodewijk het verblijf bezocht in 1867 besloot hij het te verbouwen en in de daaropvolgende jaren maakte hij er een heuse koninklijke villa van. In 1878 werd Linderhof voltooid en het is dan ook het enige kasteel dat Lodewijjk II afgewerkt heeft gezien en waar daadwerkelijk een paar jaar heeft gewoond.

De ontwerpers lieten zich inspireren door het Petit-Trianon in Versailles. Het Linderhof is een eerbetoon aan de Bourbons van Frankrijk.De eerste verdieping van de villa is een hommage aan de leefwijze van de Franse heersers. Lodewijk had een extravagante leefwijze De koninklijke slaapkamer is gebouwd in 1871 naar een ontwerp van Angelo Quaglio en later uitgebreid door de architect Julius Hoffmann, het is de grootste kamer en het centrale punt in het slot. Het is erg mooi ingericht en er hangen veel schilderijen en andere versieringen aan de muur.
In de Vestibule, staat een standbeeld van Lodewijk XIV, de Zonnekoning. Het standbeeld is een kopie van het beeld dat op Place Vendôme staat in Parijs. Ook vind de Pronktrap en de Spiegelkamer. Deze kamer werd ontworpen door Jean de la Paix en stamt uit 1874. Verder zijn er nog de Audiëntiekamer, een soort troonzaal en de Eetkamer. De Gobelin-kamer staat helemaal in het teken van de Griekse mythologie.

De tuin is ook zeker de moeite waard om te bezoeken.
In 1874 had de tuinarchitect Carl Joseph von Effner de planning klaar voor de tuinen en het park rondom het slot. Er is gebruikgemaakt van de natuurlijke glooiing van het landschap, en is er een symmetrie toegepast, uitgaande van de lengteas van het slot.