Limburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

B-Mine

Limburg,
België


Na de Winterslagmijn bezocht te hebben, zijn we ook naar de oude mijn van Beringen geweest; deze is nog in redelijk authentieke staat, hoewel ze jammer genoeg ook daar aan het renoveren zijn geslagen en de prachtige vervallen buitenkant erg ontsierd wordt door allerlei bouwmaterialen.
B-Mine kan je best bezoeken op 1 van de "mijnzondagen", 2x in de maand : je krijgt dan de kans om met gids - meestal een oud-mijnwerker - in de oude mijngebouwen te komen gedurende een 2 uur durende rondleiding. Heel interessant om te doen én voor een redelijke inkomprijs. Leuk weetje : in 1 van de oude voormalige waterkoelingstorens is nu Todi gevestigd, een duikcentrum met een doormeter van 36 meter en een diepte van 10 m, waar je tussen de 1000 tropische zoetwatervissen kan duiken en snorkelen. Buiten vind je Avonturenberg, een recreatief wandel- klim en speelgebied, gebouwd op 1 van de mijnterrils, je vindt er ook een mountainbike parcours.
Op de foto zie je de voormalige badzaal, waar de mijnwerkers na het zware vuile werk zich konden wassen; de douches mochten ook 1x per week door het gezin en de familie bezocht worden. Het onderhoud van deze douches vergde heel wat werk, en dit 3x per dag, nadat er dagelijks zo'n ettelijke honderden roetzwarte mijnwerkers gepasseerd waren ..