Henegouwen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Schuitje varen, biertje drinken

Henegouwen,
België


Ga voor een prachtig stukje industrieel erfgoed eens op bezoek bij onze Zuiderburen, en wel in de provincie Henegouwen, ten Zuiden van Brussel. Hier kun je zien hoe men hoogteverschillen overbrugt in het kanaal van Brussel naar Charleroi en in het Centrumkanaal. Nee, niet via sluizen, maar met behulp van een hellend vlak en bootliften.
In het kanaal van Brussel naar Charleroi bevindt zich het [url="http://www.ronquieres.be" target="_blank"]Hellend Vlak van Ronquieres[/url]. Dit werd voltooid in 1968. Het is een helling van 68 meter hoog en 1400 meter lang , waarover de schepen in 2 rijdende bakken met water (85,3x 11,6 meter) omhoog getrokken of omlaag gelaten worden. Jaarlijks gaat er nog zo'n 3 miljoen ton in ongeveer 4000 schepen over dit vlak. In het ontvangscentrum is er oa een tentoonstelling over het leven op een binnenvaartschip.
In het [url="http://www.canal-du-centre.be" target="_blank"]Centrumkanaal[/url] bevindt zich de gigantische bootlift bij Strepy Thieu. Deze werd in 2001 voltooid en overbrugt in 1 keer ruim 73 meter. Dus niet te missen in het landschap!
De scheepslift van Strepy Thieu vervangt 4 oude bootliften in de omgeving van La Louviere. Deze bootliften behoren thans tot het werelderfgoed van de Unesco en zijn nog steeds te bezichtigen. Schitterende apparaten die hydraulisch op en neer worden bewogen. Ze overbruggen elk 17 meter hoogte.

En niet te vergeten: na afloop van de trip natuurlijk een lekker lokaal biertje meenemen als souvenir.....