Vlaanderen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Wijers

Vlaanderen,
België


De Wijers strekt zich uit over 7 gemeenten in de Limburg: Hasselt, Genk, Diepenbeek, Lummen, Zonhoven, Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren. Goed voor 26.000 ha waterlandschap vol vijvers, plassen en beekvalleien. De naam van het gebied komt van het oude woord voor 'viskweekvijver'.

De Wijers is een bijzonder waardevol natuurgebied, zelfs op Europese schaal: grote delen van het gebied zijn opgenomen in het Natura2000-netwerk. Het waterlandschap biedt dan ook een thuis aan heel wat zeldzame dieren en planten, zoals de roerdomp – een mysterieuze reigerachtige – en de minuscule boomkikker. Zonder de vijvers, rietvelden en heide in De Wijers zouden soorten als de roerdomp, woudaap of boomkikker misschien al uitgestorven zijn in Vlaanderen.
Het bijzondere lappendeken van vijvers ontstond door het kweken van vis. Eerst door kloosterlingen, later door commerciële viskwekers. Ingenieuze systemen van dijken en grachten creëerden snoeren van aaneengeschakelde vijvers in en langs de beken. Ook vandaag nog worden heel wat vijvers gebruikt voor de viskweek. Naast vijvers vind je hier ook uitgestrekte glooiende heidelandschappen, beekvalleien en bossen.