Belgische Ardennen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kniebuiging of jeuk?

Belgische Ardennen,
België


Wat zou dit edelhert aan het doen zijn? Maakt het een kniebuiging uit respect richting één van de hindes voor zijn ietwat ruwe behandeling? Of zou het jeuk hebben aan zijn gewei? Helaas is het eerste niet correct alhoewel ik, als vrouw zijnde, het wel een leuk gebaar zou vinden. Ook heeft het hert geen jeuk aan zijn gewei want het gewei is eind juli, nadat het volgroeid is, gevoelloos geworden.

Nee, dit mannelijk edelhert is met zijn gewei de grond aan het omwoelen. Daarna besproeit hij de plek en maakt er een lekker modderbad van. Daar kan hij dan in gaan liggen en zich lekker omwentelen zodat zijn lichaam heerlijk gaat geuren door het aangebrachte laagje modder. Zeg maar een soort eigengemaakte aftershave om de vrouwtjes te imponeren. Dit ritueel is onderdeel van de bronst dat zich afspeelt vanaf half september tot half oktober.

Deze foto is genomen eind september in het natuurpark Domain de Han-sur-Lesse dat gelegen is in de uitlopers van de Ardennen. Het is perfect voor een dagje uit, zeker als je het park combineert met een bezoekje aan de grotten (zie mijn foto 'De onderaardse wereld van Han'). Doordat het één van de grootste natuurattracties van België is, is het wel erg toeristisch en kan het er in de zomer zeer druk zijn. Maar buiten het hoogseizoen was het heerlijk rustig en hebben wij op ons gemak van alles kunnen bekijken. In het park lopen naast edelherten onder andere ook damherten en reeën, de Europese bizon, wolven, Przewalski-paarden, moeflons en oerossen.