Ho Chi Minh stad (Saigon)

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Cao Dai tempel

Ho Chi Minh stad (Saigon),
Vietnam


De grootste bezienswaardigheid van de regio Tay Ninh in het zuiden van Vietnam is de grote Cao Dai-tempel. Deze religieuze beweging werd in 1926 gesticht. De aanhangers geloven dat alle godsdiensten van de wereld een deel van de waarheid bevatten en al deze deeltjes van de universele waarheid hier bijeen zijn gebracht. Diverse heiligen en goden van verschillende godsdiensten zijn overgenomen. Vooral elementen uit het confucianisme, boeddhisme en taoïsme zijn sterk vertegenwoordigd.
In deze tempel zijn zowel boeddhistische als ook katholieke elementen te herkennen. Boven de ingang hangt een afbeelding van het alziende oog, de tempel heeft een gewelfd blauw plafond met gouden sterren en de zijwanden en pilaren zijn geschilderd is felle kleuren en rijkelijk versierd met draken.
We zijn op tijd aanwezig om een dienst bij te wonen..... een bijzondere ervaring! Op wat schelle en eentonige muziek en gezang lopen de gelovigen, in het wit gekleed, in processie de kerk binnen en zoeken hun plek. Alles strak georganiseerd en in volledige symmetrie.

Helaas mogen we alleen vanaf het balkon achter in de tempel foto's maken. Aan het einde van de dienst, bij het verlaten van de tempel, krijg ik toestemming om nog snel vanuit de deuropening een foto te maken.