Halong Bay en noordkust

Bai Tu Long; net zo mooi als Ha Long Bay maar zonder toeristen!
!

Misschien al eerder gepost, maar zeker de moeite waard!

De grote hordes toeristen gaan natuurlijk naar Ha Long Bay. Een van de grootste trekpleisters van Vietnam. En terecht, want het is er inderdaad schitterend. Wat veel minder mensen weten is dat het 'Ha Long Bay-landschap' nog tientallen kilometers doorloopt tot aan de Chinese grens.

Dit gebied heet Bai Tu Long en is precies even mooi als Ha Long Bay, maar dan totaal zonder toeristen. Wij hebben daar in een dag of 3-4 misschien 5 westerse toeristen gezien. Waar je in Ha Long Bay letterlijk in de file in een grote botenparade het water opgaat, zal in Bai Tu Long hooguit een verdwaalde vissersboot op je foto prijken.

Wat wij hebben gedaan is denk ik ook nog eens de goedkoopste manier om dit gebied te ontdekken:
Neem 's Ochtends vroeg vanuit Hanoi de local bus naar Bai Chai (Ha Long City). Stap daar op het busstation (of zoals wij hebben gedaan langs de weg vlak voor de grote brug) over op een bus richting Cai Rong (spreek uit Cai Zong) op Van Don Island.
Vanaf hier wordt het tricky want omdat er geen toeristen meer zijn spreekt er ook niemand (maar dan ook echt niemand) meer Engels. In Cai Zong zitten aan de haven een aantal hotelletjes (zonder Westerse toeristen) waar je voor heel weinig prima kan slapen en eten (als het je lukt om te communiceren, haha). Vanaf hier heb al een fantastisch uitzicht over de baai en het haventje.

De goedkoopste 'cruise' die je kunt maken is gewoon de volgende ochtend de ferry pakken naar 'Quan Lan island'. Dit staat met grote letters op een van de boten (jonken). Deze boot is in prima staat en hoogstwaarschijnlijk zul je met alleen locals de oversteek maken. De grootste grap is dat je slechts 2,5 euro betaald voor 3.5 uur varen door dit fantastische gebied, waar alle toeristen in Ha Long Bay net een beetje meer kwijt zullen zijn.

Ook op het eiland Quan Lan kun je je prima een dag of 2 vermaken, zo is er een fantastisch kilometers lang verlaten zandstrand aan de oostkant (in een dagdeel prima te lopen vanuit het dorpje). Ook op dit eiland zijn weer zo goed als geen toeristen te bekennen (in ieder geval toen wij er waren in maart)
Iedere ochtend vertrekt de ferry weer naar Cai Rong. Een top alternatief voor Ha Long Bay!
5
22

Info over deze tip

Reisreporter
Aantal keer bekeken
5505
Geplaatst op
25 May 2011
Land
Bestemming
Categorie
Bijzondere locatie
Laat kaart zien
 

20 reactie(s) bij "Bai Tu Long; net zo mooi als Ha Long Bay maar zonder toeristen!"

 • profile image comment

  Deel 1/3 We hebben sterk overwogen een cruise in Ha Long Bay te doen maar zijn (ondanks dat iedereen die we spraken die wel voor de cruise gegaan zijn erg positief waren hierover) uiteindelijk erg blij dat we voor deze optie gegaan zijn. We hebben voor ongeveer hetzelfde geld als dat een gemiddelde cruise door Ha Long Bay kost, een week gechillt op dit eiland, goede deal en goede keus. Bedankt voor de tip! Hieronder voor de geïnteresseerden nog wat aanvullende info: Voor ons bleek het echt een makkie om in Cai Rong te komen. In Hanoi hebben we rond 9.00 's ochtends vanaf het busstation de bus genomen naar Van Don (even slalommen om iedereen heen die je naar Ha Long Bay wil brengen en 100.000 dong p.p. betalen).

  Door jorritendagmar • geplaatst op 2015-12-19 13:54:53
 • profile image comment

  Deel 2/3 Bij Van Don aangekomen (ongeveer 5 uur later) werden we gewenkt door de buschauffeur dat we eruit moesten (onze bus ging nog verder maar er zijn volgens mij meerdere bussen die erheen gaan) en werden we door een Engels sprekende dame opgevangen. Na aangegeven te hebben dat we naar Cai Rong moesten, werden we in een volgend busje gestopt (als ik me niet vergis 7.000 dong p.p.) die ons naar Cai Rong bracht. Daar aangekomen (ongeveer 1,5 uur later) werden we weer door de buschauffeur gewenkt dat we eruit moesten. Bij de 'bushalte' stonden allemaal mensen met motorbikes klaar om je naar een hotel te brengen. Wij hebben er uiteindelijk voor gekozen te voet richting de pier te gaan, dit was goed te doen (pas alleen wel op voor de enorme gaten in de stoep). Vlakbij de pier waren veel hotels, wij hebben uiteindelijk in een prima hotel geslapen voor 300.000 dong. De volgende ochtend om 7 uur zou de ferrie gaan, we zijn dus om half 7 die kant opgelopen. Kaartje gekocht (100.000 dong p.p.), even zoeken naar de juiste boot en (uiteindelijk om 7.30) gaan met die banaan! Je kunt binnen en buiten zitten op de ferrie. Binnen is redelijk comfortabel maar je ziet dan weinig dus wij zijn buiten gaan zitten. Het uitzicht was inderdaad erg mooi maar de 'rit' niet bepaald comfortabel, maar goed...kost dan ook maar €4..!

  Door jorritendagmar • geplaatst op 2015-12-19 13:54:38
 • profile image comment

  Deel 3/3 Op het eiland aangekomen met de tuktuk naar het hotel. We hadden vooraf via internet een kamer geboekt bij Ann Hotel, goed hotel maar niet bepaald goedkoop. Er zijn dan ook nog veel andere hotels op het eiland die goedkoper zijn maar niet op internet staan. Toen wij er waren (november) was het verre van druk maar in de zomer schijnt het wel een stuk drukker te zijn, iets om dus evt rekening mee te houden bij het al dan niet vooraf boeken van een kamer. Behalve met de scooter over het mooie eiland scheuren, chillen op een van de mooie en verlaten stranden (niet type parelwit, blauw water en palmboom maar desalniettemin erg fijn) en eten in een van de kleine restaurantjes (met goed en zeer betaalbaar eten) is er op het eiland niet veel te beleven. Iets om verder rekening mee te houden is dat er geen ATM is op het eiland. Wanneer je het eiland weer wil verlaten kun je dit doen door de ferrie terug naar Cai Rong te nemen of de ferrie naar Ha Long. Wij heben gekozen voor de laatste optie, was iets duurder (200.000 dong p.p.) maar dit bespaart je wel de lange busrit van Cai Rong naar Ha Long en het uitzicht was er zeker niet minder om!

  Door jorritendagmar • geplaatst op 2015-12-19 13:54:18
 • profile image comment

  Interessant.. Wij zijn nu in Nanning (China) en gaan morgen naar Hanoi met de trein. Vanaf daar willen we ook een uitstap maken naar de noordkust van Vietnam en zullen deze tip waarschijnlijk gaan opvolgen!

  Door marcello87 • geplaatst op 2013-02-02 04:10:17
 • profile image comment

  hey hennie ...zie nu pas je reaktie ...bedankt ! ik dacht dat jullie de middag - ferry vanuit cai rong uiteindeljk net gemist hadden , en zodoende ginds overnachtten ....had je dan een ferry s' morgensvroeg naar quan lan ...of hoefde je dan opnieuw te wachten tot 13h30 ? geert,

  Door megareco • geplaatst op 2011-11-30 21:14:33
 • profile image comment

  hey Hennie , onze afreis-datum nadert ... en we zijn nog altijd van plan jouw voetsporen te volgen richting bai tu long !!! ... maar toch nog een vraagje hieromtrent : weet je nog vanuit welk busstation in Hanoi jullie naar halong-city afreisden ? elders lees ik dat de info in LP-gids hierover niet zou kloppen ... hopelijk kan jij me uitsluitsel hierover geven . alvast bedankt, Geert,

  Door megareco • geplaatst op 2011-11-21 20:11:06
 • profile image comment

  Geweldige tip! We zijn bezig met de voorbereidingen voor onze reis eind januari. Deze nemen we mee!

  Door BMorpurgo • geplaatst op 2011-09-09 11:47:47
 • profile image comment

  Hennie ,bedankt voor deze prachtig tip ! wil er graag in januari gebruik van maken ... we zitten jammergenoeg ,zoals zovelen wellicht beperkt in tijd . Weet jij de preciese uren van de ferry vanuit Cai Rong ( 13h30 dacht ik ?) Wij komen in principe met openbaar vervoer vanuit hanoi en wensen de ferry dezelfde dag nog te nemen ...Ik dacht aan een evt volgend alternatief ...op het moment dat we in halong-city afstappen , en we zien dat het te riskant wordt om die ferry nog te halen ...dan hier uit te kijken voor een ferry of jetfoil naar Quan Lan Island (vertrekuren ?) en dan terug te keren via Cai Rong ? heb jij weet van dit alternatief ? info & schedules van de diverse ferry's en jetfoils in de driehoek halong-city / Quan Lan/cai rong ? tip voor overnachting op Quan Lan ? Is Cai Rong ondertussen met vaste land verbonden met brug ? alvast bedankt, Geert,

  Door megareco • geplaatst op 2011-06-11 15:21:48
 • profile image comment

  het lijkt me prachtig! mooie tip, gefelciteerd met je rode ster en top tip!

  Door Mireille • geplaatst op 2011-06-01 14:46:50
 • profile image comment

  Gefeliciteerd met deze top-tip! Leuk alternatief nu Halong Bay zo druk is geworden.

  Door GrietBuis • geplaatst op 2011-06-01 06:45:46
 • profile image comment

  Een heel goed alternatief zo te lezen! Prima tip. Proficiat met de eretitel Toptip van de Week!

  Door pensionado • geplaatst op 2011-05-31 20:28:38
 • profile image comment

  Hele goede tip, had zelf ook al een keer zoeits geplaatst over deze plaats! gefelciyrrtf!

  Door indi • geplaatst op 2011-05-31 19:13:25
 • profile image comment

  Erg goede en uitgebreide tip! Ben zelf in Halong Bay geweest en dat is inderdaad erg toeristisch. Zal het onthouden mocht ik nog een keer teruggaan.

  Door kellybaetsen • geplaatst op 2011-05-31 17:53:59
 • profile image comment

  Gefeliciteerd met deze topblog

  Door Leeu • geplaatst op 2011-05-31 17:49:28
 • profile image comment

  gefeliciteerd met je toptip! is inderdaad de moeite waard om te onthouden!

  Door edwinaverdingh • geplaatst op 2011-05-31 14:54:05
 • profile image comment

  gefelicteerd en staat in mijn favorieten!

  Door awesomemore • geplaatst op 2011-05-31 11:17:26
 • profile image comment

  Geweldige tip , maak 'm meteen favoriet. Terecht rode ster hiervoor. Gefeliciteerd!

  Door abytravel • geplaatst op 2011-05-31 11:01:21
 • profile image comment

  Heel interessante tip. Gefeliciteerd met je toptip

  Door dreamer666 • geplaatst op 2011-05-31 10:54:29
 • profile image comment

  Gefeliciteerd met deze Top Tip. Terechte keuze, ik had hem gemist

  Door corriedewinter • geplaatst op 2011-05-31 10:18:15
 • profile image comment

  De redactie heeft deze tekst verkozen tot Columbus toptip. Het is een perfect voorbeeld van hoe je net buiten de gebaande paden uitstekende alternatieven kunt vinden voor de toeristische trekpleisters. Inderdaad is deze lokatie wel eens eerder belicht op de site, maar Hennie heeft zich weten te onderscheiden door zeer goed en uitgebreid toe te lichten wat de bestemming zo bijzonder maakt, hoe je er moet komen, wat je er kunt doen en hoeveel het kost, zonder zakelijk te worden - de persoonlijke beleving zit er nog steeds in. De tip is helemaal compleet en zal voor veel reizigers een toegevoegde waarde hebben. Precies zoals het bedoeld is!

  Door REDACTIE • geplaatst op 2011-05-31 09:13:09

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.