Vietnam

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Zijderups

Vietnam


Vietnam staat bekend om de kledingindustrie en de prachtige zijde. Uiteraard kom je als toerist terecht in een zijdeshop. Zijde is een natuurlijke textielsoort dat afkomstig is van de cocon van de zijderups (of Bombyx mori)
Zodra (zijde)vlinders uit hun cocon komen, zoeken de mannetjes en vrouwtjes elkaar op om te paren. Na het paren sterft het mannetje. Het vrouwtje legt (in één keer) 300 tot 500 eitjes en sterft hierna ook.
Na ongeveer twee weken komen er uit een eitje een rups (of larve). De rups voedt zichzelf met moerbeibladeren totdat deze 10.000 keer zo zwaar is en ongeveer acht centimeter lang.
Als ze volwassen zijn spinnen zij zichzelf in tot een cocon. Ze persen uit kleine openingen van hun kaken lijm en zijdedraad. Al spinnend worden ze kleiner en verdwijnen ze in de cocon. Na drie dagen zijn ze klaar en hebben dan 2000 meter zijdedraad gesponnen.De bedoeling is dat de rups in die cocon een vlinder wordt en de cocon stuk maakt als hij er uit komt. Dit beschadigd echter de doorlopende zijdedraad. Om dit te voorkomen wordt de cocon gekookt voordat de rups een vlinder wordt. De rups (of eigenlijk chrysadile) is op dit moment buiten bewustzijn. Tijdens het koken smelt ook de lijm (sericine) waardoor het de draad gemakkelijker afgewikkeld kan worden.
Hierna verwerkt men de zijdedraden tot garen. Na een kleurbad wordt het garen gedroogd en tot strengen gesponnen.Over de diervriendelijkheid van de zijdeproductie bestaat nogal wat discussie.

Veel dierenrechtenorganisaties zijn tegen het produceren van zijde aangezien de zijderupsen levend in hun cocon gekookt worden. Aan de andere kant leiden de rupsen niet. Ze zitten op dat moment namelijk in een bewusteloze fase en zijn door de stoom van het kokende water vrijwel direct gedood.(bron:www.rivs.nl)

Even vergroten!