Cat Tien NP

Cat Tien National Park bestaat uit een verbazingwekkend divers gebied van laagland tropisch regenwoud. Het park heeft zo’n honderd verschillende zoogdieren, reptielen, amfibieën, vlindersoorten en vogels. Er zijn mogelijkheden om te overnachten, dus dan is het zeker waard om hier twee volle dagen te spenderen.

Informatie over Cat Tien NP

Beste foto's & tips van Cat Tien NP

'532019' door Dianadm '532019' door Dianadm

VietnamCat Tien NP

VietnamCat Tien NP

Cat Tien, een paradij

Dianadm

Het Cat Tien National Park is één van de grootste nationale parken van Vietnam. Het NP is bekend om zijn enorme biodiversiteit en heeft uitzonderlijk mooie natuur. Er zijn verschillende landschappen te vinden van laagland tot tropisch regenwoud. Het gebied staat onder supervisie van het Wereld Natuurfonds, die er verschillende re-integratie programma’s heeft voor bedreigde planten- en diersoorten. Cat Tien ligt tussen Ho Chi Minh Stad en Dalat. Je kunt vanaf beide steden de bus nemen, een rit van 4 tot 5 uur, naar het dorp Ma Da Gui (de bus stopt niet bij het park). Daar ga je per taxi of brommer naar de rivier, waar de pont ligt die je naar het NP brengt. In het park kun je mountainbiken, wandelen en verschillende jungle trekkings doen (ook 's avonds). Grote diersoorten vind je hier niet, maar wel veel kleinere dieren, zoals sikaherten, reptielen en gibbons. Voor vogel- en vlinderliefhebbers is het Park een waar El Dorado, er leven maar liefst 326 vogel- en 400 vlindersoorten. In de jungle is het één kakofonie van vogel- en krekelgeluiden. Tijdens onze trekking liepen we ook langs het Crocodile Lake (zie foto), waar helaas op dat moment geen krokodil te zien was. Cat Tien is een gebied waar je makkelijk meerdere dagen kunt doorbrengen. Overnachtingen kunnen ter plekke geregeld worden, maar het is aan te raden om te reserveren (vooral in het hoogseizoen) omdat er maar een beperkt aantal bezoekers wordt toegelaten.

'533235' door Dianadm '533235' door Dianadm

VietnamCat Tien NP

VietnamCat Tien NP

Verstoppertje spelen

Dianadm

Onze trekking door het Cat Tien NP begint goed. De gids neemt ons gelijk mee naar een vervallen gebouwtje en wijst ons op een slang in de hoek bij het dak. Het is Bamboo-Pit-Viper-snake, een veel voorkomende slang in Zuid-Oost Azië die tot de adder-familie behoort. De slang is net weer terug van zijn 'nachtdienst' en zal de rest van de dag gaan slapen. Moe maar voldaan trekt hij zich terug tussen de balken en het dak, zijn favoriete plekje.

'538684' door Dianadm '538684' door Dianadm

VietnamCat Tien NP

VietnamCat Tien NP

Oog in Oog

Dianadm

De tokeh is een veel voorkomende hagedis die tot de familie van de gekko's behoord. Het is een opvallende verschijning, hij is groot (tot wel 40 cm) en heeft kenmerkende roestkleurige en witte stippen. Door de kleine hechtkussentjes (lamellae) aan zijn tenen, kan hij overal tegenop klimmen. Je ziet ze veel tegen de muren van huizen, maar ook in de bossen, hun oorspronkelijke habitat, komen ze veelvuldig voor. Het zijn nuttige insecteneters die zich tegoed doen aan kakkerlakken en sprinkhanen. Tokeh's zijn nachtdieren en worden pas tegen de avond actief. Dit exemplaar kwamen we tegen tijdens een avondexcursie in het Cat Tien NP. Niet geheel ongevaarlijk om zo dichtbij te komen, tokeh's kunnen flink bijten en laten daarna niet meer los.

Laat kaart zien