De geheimen van Cappadocië ontrafeld image

De geheimen van Cappadocië ontrafeld

De streek Cappadocië ligt in het midden van Turkije en is wereldberoemd vanwege het unieke tufstenenlandschap dat rechtstreeks uit een sprookjesfilm lijkt te komen. Massa’s toeristen komen af op het plaatsje Göreme. Voorbij deze Instagram-hotspot ligt een verrassend onontdekt Cappadocië dat net zo sterk tot de verbeelding spreekt. Onze fotograaf Marije van de Vlekkert en schrijver Jan Franke gingen op ontdekkingstocht. Reis je mee?

Pers druiven op een farmstay

Even stevig doorstappen (Foto: Marije van de Vlekkert)

Rijdend door Cappadocië zie je meteen: dit is het hart van het Turkse boerenland. De rode aarde is vruchtbaar en er is zonlicht en regen in overvloed. In het gebied wordt uitstekende rode wijn gemaakt en in het najaar is het tijd om de druiven te persen. Op de vele farm stays in de omgeving kun je helpen op de ouderwetse manier, dansend met je laarzen in een grote bak met rode druiven. Bijvoorbeeld bij Kapor Organik Ciftlik Evi

Ga wandelen

Walhalla voor wandelaars (Foto: Marije van de Vlekkert)

Door heel Cappadocië liggen prachtige wandelroutes langs ravijnen, rivieren en meertjes en vulkanische plateaus. Dit gebied werd al uitgebreid beschreven door de oude Grieken en Romeinen. Je loopt dwars door vele bijzondere bladzijden van de wereldgeschiedenis, maar je staat nooit in de rij, want toeristen zie je alleen in het stadje Göreme. Het gebied is goed begaanbaar en het is niet verplicht om een gids mee te nemen, zolang je goed voorbereid aan het wandelen gaat. Wij tippen de omgeving van Erdemli. Neem altijd zonwerende kleding en ruimschoots voldoende water mee, want het kan erg warm worden in de ravijnen. Kijk voor een uitgebreid overzicht van trails op wikiloc.

Slaap in een grot

Sweet dreams (Foto: Marije van de Vlekkert)

Cappadocië verlaten zonder in een grot te hebben geslapen, is verboden, zo grappen Turken uit de streek graag. Overal in de provincie vind je grotwoningen en grothotels. Het zijn overblijfselen uit de tijd van de geheime ondergrondse steden in het gebied waar bewoners zich terugtrokken onder druk van naderende buitenlandse legers. In de afgelegen Soğanlı-vallei wonen mensen nog altijd in grotwoningen. Het is de beste niet-toeristische plek om met enig comfort te ervaren hoe het is om zo te leven. Een van de leukste grothotels vind je in het stadje Mustafapaşa

Ontdek muurschilderingen

Een eeuwenoude schatkamer (Foto: Marije van Vlekkert)

Het is te bizar voor woorden, maar de eeuwenoude muurschilderingen die je in grotten door heel Cappadocië vindt worden nauwelijks afgeschermd voor publiek. Je loopt er zo tegenaan en doorheen, bewaking is er nooit. Door het geringe toerisme in dit deel van Cappadocië heeft de bescherming van de archeologische schatten kennelijk weinig prioriteit. Dat is goed nieuws voor de avontuurlijke reiziger die eindelijk eens vrij rond kan struinen door een schatkamer van de Oudheid. Wij tippen bijvoorbeeld de kerken in de Soĝanli-vallei.

Ga jij binnenkort op reis naar Turkije? Lees de volledige reportage over Cappadocië in editie 81. Hierin vind je nog veel meer tips over deze vrijwel onontdekte regio.