Palmyra foto's & tips

'457410' door Rhodaxx '457410' door Rhodaxx

SyriëPalmyra

SyriëPalmyra

Palmyra

Rhodaxx

Een foto uit Palmyra in Syrie. Palmyra of Tadmur, bijgenaamd Stad van Duizend Zuilen, is een Syrische archeologische locatie gelegen in het gouvernement Homs. Twee jongeren op de voorgrond die we horen lachen en die gekke toeren uithalen op hun brommertje. Ik vraag me toch nog vaak af hoe het met die aardige mensen uit Syrie zou gaan.

'493609' door pensionado '493609' door pensionado

SyriëPalmyra

SyriëPalmyra

In rouw om Palmyra

pensionado

Mijn hart bloedt als ik de berichten over inname van Palmyra door de terreurgroep IS lees. Wat zal er van die schitterende ruïnes overblijven? Tientallen jaren hebben toegewijde mensen deze woestijnstad proberen te restaureren. En nu komt er een stel barbaren die zonder werkelijke reden alles gewoon willen vernielen... Foto is bij zonsondergang genomen vanaf de citadel boven Palmyra.

'504085' door pensionado '504085' door pensionado

SyriëPalmyra

SyriëPalmyra

Interieur van de...ve

pensionado

Omdat er geen woorden voor zijn en ik het haast niet geloven kan dat deze tempel opgeblazen is, plaats ik nog een foto van het interieur. De tempel was niet toegankelijk, na de portico met 6 zuilen volgde een hekwerk maar je kon er doorheen in het allerheiligste (adyton) kijken. Dat bestond uit een halfronde nis en twee zijkamers. Er groeide ook een boom in. Al dit moois is nu vermoedelijk door de 'soldaten' van IS volkomen verwoest.

'504032' door pensionado '504032' door pensionado

SyriëPalmyra

SyriëPalmyra

IS verwoest een tempe

pensionado

Zojuist lees ik tot mijn ontsteltenis dat de prachtige Tempel van Baal Shamin uit 17 AD in de antieke oasestad Palmyra (Syrië) door de barbaren van de IS is opgeblazen. Hier waren helemaal geen beelden die als afgoderij zouden kunnen worden geïnterpreteerd. Het bouwwerk had voor de cella, waarin ooit het cultusbeeld stond, een portico met 6 zuilen en mooi versierde halfronde nissen voor beelden die allang verdwenen waren. Wat is in vredesnaam het nut van het moedwillig vernielen van oude voortbrengselen van de mensheid met een zo grote cultuurhistorische waarde dat ze op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan?? En nog erger, waarom wordt een bejaarde archeoloog op afschuwelijke wijze vermoord?? Ik plaatste een paar jaar geleden al een foto van dit imposante monument (klik hierboven op Palmyra).

'493680' door pensionado '493680' door pensionado

SyriëPalmyra

SyriëPalmyra

Zonsopgang in de...ru

pensionado

In alle rust en stilte stonden wij nog voordat de zon opkwam in de magnifieke resten van de oasestad Palmyra. Nooit hadden we kunnen denken dat kort daarop in Syrië een burgeroorlog zou uitbreken en nóg minder dat de stad door de IS fanatiekelingen zou worden veroverd met als risico vernieling!

'504966' door Esthers '504966' door Esthers

SyriëPalmyra

SyriëPalmyra

Bel tempel

Esthers

Bel tempel Palmyra, de laatste dagen volop in het nieuws, vanwege de verwoesting door IS. Wij waren hier in februari 2011, de laatste nog rustige dagen in Syrië, wat te merken was aan lege hotels en de bezienswaardigheden hadden we bijna voor onszelf. We denken iedere keer weer aan die vriendelijke syriës die we hadden leren kennen tijdens onze reis, waar zouden ze nu zijn en in welke omstandigheden?

'505264' door JannavEek '505264' door JannavEek

SyriëPalmyra

SyriëPalmyra

De antieke stad die..

JannavEek

(een scan) Palmyra, de Stad van de Palmbomen, was tweeduizend jaar geleden een belangrijke Romeinse handelsstad. De uitgestrekte ruïnes waren voor het begin van de burgeroorlog in Syrië in 2011 de belangrijkste toeristische trekpleister van het land. Ik was er in 2002 en heb alleen deze scan. Die ik toch in mijn digitale portfolio wil. Want IS is deze antiquiteiten aan het verwoesten. Vandaag werden de drie torens, graftombes, op foto linksachter tegen het bergje, opgeblazen. Iedere keer weer schrik je zo van het nieuws, ben je ontzet. Langzamerhand wordt het wel duidelijk dat alle antieke overblijfselen daar tegen de grond zullen gaan.

'493964' door jomo01 '493964' door jomo01

SyriëPalmyra

SyriëPalmyra

Palmyra

jomo01

Ik plaats deze foto van Palmyra nu omdat het zo jammer zou zijn dat ze deze prachtige site zouden verwoesten. Deze foto is gemaakt in 2007 en ben blij dat ik het nog heb kunnen bezoeken!!!

'256120' door herman m '256120' door herman m

SyriëPalmyra

SyriëPalmyra

Laatste zonnestralen

herman m

Vanaf de citadel bij Tadmur heb je een fenomenaal uitzicht op de oud-Romeinse stad Palmyra, Stad van Duizend Zuilen. Zie ook mijn tip. De stad werd ooit veroverd door Alexander de Grote. Toen de rijke oase tussen de Romeinse provincie Syrië en Mesopotamië omstreeks 30 v.Chr. de aandacht trok van de Romeinen noemden zij de stad Palmyra (stad van de palmbomen). Tegen het einde van de 2e eeuw krijgt Palmyra de status van Romeinse kolonie en werd geregeerd door koningen die de naam "Septimius" vóór hun eigen Aramese naam plaatsten. Van 260 tot 267 bewees de toenmalige koning van Palmyra, Septimius Odaenathus zijn bondgenoot, de Romeinse keizer Gallienus, enorme diensten door onder meer in 260 de Perzen van het Romeins grondgebied te verdrijven en Mesopotamië voor de Romeinen te heroveren. Het bondgenootschap sloeg echter om in vijandschap nadat in 267 de koning en zijn zoon werden vergiftigd. De ambitieuze koningin Zenobia, die haar man Odaenathus opvolgde en Gallienus verdacht van de moord op haar man, bestreed de Romeinen tot in Egypte. Zij moest uiteindelijk het onderspit delven en het gevolg was dat het machtige Palmyra werd verwoest. De huidige ruïnes getuigen van de grootsheid van deze woestijnstad.

'493703' door pensionado '493703' door pensionado

SyriëPalmyra

SyriëPalmyra

Slagschaduwen

pensionado

Omdat we niet weten of we deze werkelijk schitterende antieke stad in de toekomst ooit nog eens zullen kunnen bewonderen, plaats ik nog een foto. De zon is nu aan de horizon verschenen en veroorzaakt lange slagschaduwen van de zuilen. Gelukkig wordt het nu warmer, want we stonden in het schemerduister te verkleumen van de kou in de woestijn.

'526203' door Fransvdg '526203' door Fransvdg

SyriëPalmyra

SyriëPalmyra

Een herinnering

Fransvdg

Toen ik in het jaar 2000 Syrië bezocht kon ik niet vermoeden wat voor drama's zich daar in de jaren erna zouden gaan afspelen. Drama's vooral voor de mensen, maar ook voor alle waardevolle culturele bezittingen.....zoals hier op de foto, in Palmyra. In mei 2015 viel Palmyra ("de stad van duizend zuilen") in handen van terreurbeweging IS, die vervolgens begon met het plunderen van de site en het vernietigen van met name religieuze gebouwen en voorwerpen, omdat deze in hun ogen afgoderij zijn. Onlangs (maart 2016) slaagde het Syrische regeringsleger erin de stad voor een deel weer terug te veroveren. Maar ik vrees dat die actie opnieuw veel schade heeft aangericht......... Wanneer en wie gaat deze ellende stoppen??? Wat moet er nog gebeuren voordat de strijdende partijen elkaar rust en ruimte gaan geven? Helaas, ik weet het niet....... Deze tekst is "een beetje van Wiki en een beetje van me zelf". De foto is een gescande dia.

'281517' door pensionado '281517' door pensionado

SyriëPalmyra

SyriëPalmyra

Baal Shamin

pensionado

De schitterende ruïnes in de oase van Palmyra zijn terecht een van de grootste bezienswaardigheden van Syrië. Het best bewaarde bouwwerk is de reusachtige Tempel van Bel. Op deze foto is de eveneens goed bewaard gebleven kleinere Tempel van Baal Shamin te zien. Hij dateert uit het jaar 17 van onze jaartelling en is gewijd aan de Phoenicische god van de storm en zegenrijke regens. De vestibule heeft 6 zuilen met consoles waarop ooit beelden stonden.

'310557' door herman m '310557' door herman m

SyriëPalmyra

SyriëPalmyra

Vriendelijk

herman m

Deze vriendelijke man heb ik gefotografeerd in de stad Tadmur, vlakbij de ruïnestad Palmyra in centraal Syrië. De letterlijke betekenis van Tadmur is wonder of mirakel. Vandaag viert Syrië haar 65e verjaardag. Het oorspronkelijk Franse mandaatgebied Syrië werd op 17 april 1946 onafhankelijk. De eerste militaire staatsgreep vond plaats in 1949. Vanaf dat moment wordt het land met harde hand geregeerd. Sinds 1963 is de noodtoestand van kracht. Opheffing van deze status is inmiddels aangekondigd, dit naar aanleiding van volksopstanden die in navolging van andere Arabische landen nu ook in Syrië aan de orde zijn. Ik hoop dat verder bloedvergieten onder de vriendelijke bevolking kan worden voorkomen.

'316709' door Rhodaxx '316709' door Rhodaxx

SyriëPalmyra

SyriëPalmyra

Kamelen

Rhodaxx

Zomaar wat kamelen die we tegenkwamen in de woestijn in Syrie onderweg naar Palmyra, op zichzelf vond ik het een saaie weg, dus dit was een welkome afwisseling. Helemaal links in beeld de herderin.

'257036' door pensionado '257036' door pensionado

SyriëPalmyra

SyriëPalmyra

Monumentale Poort

pensionado

Nog voordat de zon boven de horizon is geklommen en de eerste stralen het uitgestrekte ruïneveld van Palmyra verlichten, is deze foto van de Monumentale Poort (eind 2e - begin 3e eeuw) genomen. Tot dat moment zijn de schijnwerpers nog aan en die combinatie van licht is buitengewoon sfeervol. Let ook op de schitterende versieringen in en rond de bogen die een duidelijk oriëntaals karakter hebben. Deze poort staat aan het einde van de zuilenstraat die naar het belangrijkste heiligdom de Tempel van Bel leidde die op de achtergrond te zien is. Deze tempel waarvan de cella in het jaar 32 van onze jaartelling werd voltooid, is het best bewaarde bouwwerk van Palmyra.

'308959' door herman m '308959' door herman m

SyriëPalmyra

SyriëPalmyra

Ud

herman m

Deze man bevond zich in de omgeving van de Syrische woestijnstad Palmyra. Naast zijn loshangende hoofddoek, met een verwijzing naar het maandthema, is zijn snaarinstrument vermeldenswaard. Het is volgens mij een ud, het Arabische woord voor hout of stokje. Uit de ud is onze bekende luit afgeleid, het snaarinstrument dat met name in het Europa van de late middeleeuwen, de renaissance en de barok een grote populariteit genoot. Voorlopers van de luit werden al in de Oud-Egyptische muziek gebruikt.

'311414' door Esthers '311414' door Esthers

SyriëPalmyra

SyriëPalmyra

Palmyra

Esthers

Tussen de ruine's van de oase stad Palmyra, steekt tijdens de zonsondergang een kleine zandstorm op. Een oude mercedes (welke je hier nog veel ziet rijden) komt met een slakkengang langs. De spoiler op de kofferbak geeft de auto nog een beetje een snel imago. Palmyra ligt ca. 210 km ten oosten van Damascus.

'493749' door pensionado '493749' door pensionado

SyriëPalmyra

SyriëPalmyra

Verboden te...fotogra

pensionado

Behalve de uitgestrekte zuilenstraten en prachtige tempels heeft de antieke stad Palmyra ook een buitengewoon interessante necropool. Uniek zijn de hoge torens waarin vele personen begraven werden. Maar er zijn ook enkele onderaardse graftombes gevonden waarvan deze de mooiste is. Het slecht verlichte interieur mag absoluut niet gefotografeerd worden. Onze gids wist de bewaker echter te bewegen om mij toestemming te geven snel een paar foto's te maken, maar wel pas nadat alle andere bezoekers uit de tombe verdwenen waren. Dit zijn de beroemde fresco's en het beschilderde plafond van de "Tomb of the Three Brothers" uit het jaar 160 na Christus. Hopelijk zal deze cultuurhistorische kunstschat gespaard blijven van het IS barbarisme.

'391663' door Jan-Hemo '391663' door Jan-Hemo

SyriëPalmyra

SyriëPalmyra

Rassafa dode stad in.

Jan-Hemo

Vanaf rivier de Eufraat gaan we richting Palmyra, we komen in woestijngebied, een vervallen oude muur doemt op in het zand, er achter ligt een verlaten stad. Deze stad werd al in de bijbel genoemd als belangrijk centrum van de bedevaart. In de 5e eeuw tijdens de Byzantijnse periode kreeg de stad haar naam “Rassafa” In de 6e eeuw werden de vestingwerken rond de stad verbeterd, dit voorkwam niet dat de stad door de Perzen werd veroverd. In de 8e eeuw werd de stad hersteld door kalief Hisham er werd tevens een paleis en begraafplaats bij gemaakt. De stad leed later door een aardbeving en vervolgens plunderingen door sultan Baibars. De bewoners werden gedeporteerd naar Hama. Het werd vervolgens een stad zonder bewoners, men noemt het de dode stad. Er staan nog veel restanten van de stad en een aantal onderaardse waterbassins. De stad is gedeeltelijk gerestaureerd. (bovenstaande info komt uit bronnen, waarvan het waarheidsgehalte niet was na te gaan)

'293531' door jeolgers '293531' door jeolgers

SyriëPalmyra

SyriëPalmyra

Japanse toerist 'tege

jeolgers

Wachtend op de zonsondergang in Palmyra zagen we deze toeriste staan op een rand van het klooster (waar je uitkijkt over de ruines van Palmyra). Door de (nog wel felle) ondergaande zon kregen we een mooie foto mét Japanse toerist (en Lonely Planet).

'256136' door pensionado '256136' door pensionado

SyriëPalmyra

SyriëPalmyra

Zonsopgang in Palmyra

pensionado

Om vrijwel alleen temidden van de ruïnes van Palmyra de zon te zien opgaan, is een belevenis! De eerste stralen komen vanachter de palmenoase en verlichten de zuilenstraat. Lees mijn gelijknamige tip voor nog meer informatie.

'407859' door Esthers '407859' door Esthers

SyriëPalmyra

SyriëPalmyra

Palmyra

Esthers

Deze man rijdt met z'n brommer tussen de ruine's van Palmyra door. De paadjes tussen de ruine's worden door de locals als sluiproute gebruikt met fiets, brommer of auto. Foto d.d. februari 2011, toen het (nog net) rustig was in Syrie.

'277237' door Rhodaxx '277237' door Rhodaxx

SyriëPalmyra

SyriëPalmyra

Kromme man

Rhodaxx

Ik weet niet waar deze man onder gebukt gaat, maar hij loopt wel erg krom. Toch vond ik hem nog opvallend snel vooruit komen door de straten van Palmyra.

'325016' door larsu '325016' door larsu

SyriëPalmyra

SyriëPalmyra

Detail van de tempel.

larsu

Deze foto toont een detail van de indrukwekkende tempel van Bel in Palmyra. Hij is van binnenuit genomen en toont de muren van de tempel met daartussen de prachtige toegangspoort.