Muscat

'303104' door Bowral '303104' door Bowral

OmanMuscat

OmanMuscat

Gedonder

Bowral

Het 'gedonder' in veel Islamitische staten is nu ook overgeslagen naar Oman. Niet direct een land waar ik dit verwacht had, mede vanwege de relatief hoge levensstandaard van de 3,5 miljoen inwoners. Deze foto is in rustiger tijden genomen in de hoofdstad Muscat

'483665' door EvanderHel '483665' door EvanderHel

OmanMuscat

OmanMuscat

Muttrah Souq

EvanderHel

Misschien wel de oudste souq in de Arabische wereld: de Muttrah Souq in Muscat. De locals noemen het Al Dhalam, duisternis. Als je de souq inloopt, laat je de dag achter je. Het is er stampensvol met winkeltjes, de rookslierten van de geurende wierook kringelen omhoog naar het dak, waar het zonlicht geen enkele kans krijgt om door te dringen tot de donkere markt. Mannen in traditionele witte jurken en de dames in hun zwarte, het is mooi te zien in de buurt van een uitgang waar de zon in al haar kracht weer schijnt. Het is even knipperen met je ogen als je uit de duisternis komt.

'424470' door chateau '424470' door chateau

OmanMuscat

OmanMuscat

Snavelmasker.

chateau

De Omaanse vrouwen naaien hun maskers zelf. Ze gebruiken hiervoor een papiersoort dat aanvoelt als leder. Het gezichtsmasker komt voor in diverse vormen, maar vertrekt steeds van dezelfde basis. Het bedekt traditioneel een stuk van het voorhoofd en heeft een stoffen lijntje dat over de neus loopt. Het onderste deel van het gezicht, van de mond tot aan de kin, zit deels of volledig verstopt achter het masker. Binnen de gewoontes van hun stam krijgen de vrouwen de vrijheid om hun eigen masker te ontwerpen. Zo kunnen ze ervoor kiezen om enkel de ogen onbedekt te laten. Het masker wordt op zo’n manier uitgesneden dat het precies de vorm van de ogen volgt. Andere meisjes willen ook hun kaaklijn of jukbeenderen benadrukken, hun masker bestaat dan uit grote uitsnijdingen die de contouren van hun gezicht omlijsten. Op die manier worden de gezichtsmaskers soms gebruikt als verleidingstechniek.

'516426' door ejbaaijens '516426' door ejbaaijens

OmanMuscat

OmanMuscat

Typisch Oman

ejbaaijens

We zijn net terug uit Oman en hebben een heerlijke tijd gehad. We hebben in de relatief korte tijd niet een groot deel van het land kunnen verkennen. Natuurlijk wel enkele Wadi's gezien, gelopen langs irrigatiekanaaltjes in een dorpje, door de ruige bergen gereden, de oude stad Nizwa bezocht en met name Muscat ontdekt en ervaren. Eén van de hoogtepunten was toch de vriendelijke bevolking! Vandaar dat mijn eerste Muscat foto een mooi rijtje mannen is.

'440400' door chateau '440400' door chateau

OmanMuscat

OmanMuscat

Wierookbrander.

chateau

De skyline van de haven van Muscat wordt overheerst door een enorme wierookbrander/uitkijktoren. Deze toren is gebouwd ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van de natie Oman. Er is wel een wandelweg aangelegd naar deze grote wierookbrander, maar de toegang tot de brander zelf lijkt altijd te zijn gesloten.

'517652' door ejbaaijens '517652' door ejbaaijens

OmanMuscat

OmanMuscat

Ontmoeting in Sultan.

ejbaaijens

Als je in Muscat bent moet je zeker naar de imposante Sultan Qaboos Moskee gaan. Deze moskee is van 08.00 tot 11.00 uur te bezoeken. Behalve het prachtige gebouw met de grote rijk gedecoreerde koepel met 14 meter hoge kroonluchter en de vele mozaïeken, vonden wij ook de mensen erg interessant. We raakten snel aan de praat, zoals met een familie van Indiase komaf. In Oman is een relatief groot deel van de inwoners van buitenlandse komaf. Toen de vrouw bij dit mozaïek zat, mocht ik een foto maken. Ik vond het heel mooi, omdat haar kleding prima past bij de kleuren van het mozaïek.

'517106' door ejbaaijens '517106' door ejbaaijens

OmanMuscat

OmanMuscat

Met open mond - Sulta

ejbaaijens

Absolute aanrader in Muscat is een bezoek aan de Sultan Qaboos Moskee. Het gehele complex is bijzonder en fotogeniek, maar in de centrale gebedsruimte met de 50 meter hoge koepel valt je mond open. De koepel is met duizelingwekkende details versierd en centraal hangt een 14 meter hoge kroonluchter met 1120 lampen en duizenden swarovski kristallen. Op de foto sta ik onder dit gevaarte. We waren vroeg bij de moskee, waardoor het nog lekker rustig was. De openingstijden zijn van 08.00 tot 11.00 uur. Neem de tijd ook voor de galerijen buiten, want er zijn veel mooie doorkijken en mozaïeken. Er wordt verwacht je passend te kleden. Vanuit de Muttrah Soukh kun je een taxi nemen voor 5 Omani Rial (= ongeveer 12 euro). Gezien de afstand lijkt me dat een redelijke prijs.

'504379' door saskiahamminga '504379' door saskiahamminga

OmanMuscat

OmanMuscat

Mooie hoofddeksels in

saskiahamminga

In de hoofdstad van Oman, Muscat, is een bezoek aan de soek een geweldige belevenis. Je wordt overweldigd door de prachtig gekleurde shawls, jurken, sieraden, lampjes, zilveren doosjes, en de geuren van kruiden en wierook. Het is hier heerlijk rondstruinen, op zoek naar een bijzonder souvenier, of een praatje met een van de verkopers. Deze mooie toren van de traditionele 'kumma', een hoofddeksel waar bijna alle Omani mee lopen, trok mijn aandacht. Wat een mooie 'caps'! Al snel had mijn zoontje er een op zijn hoofd en liepen we vol trots het gebouw uit. Thuis in Nederland geniet ik elke dag even van onze aanwinst, en droom ik even terug naar het mooie Oman...

'459012' door nita92 '459012' door nita92

OmanMuscat

OmanMuscat

500

nita92

Oeps de 500 ste foto alweer, voor mij heel wat, maar voor velen van jullie stelt het nog niet zo veel voor. Toch een klein feestje niet. Deze bloem is voor jullie als bedankje voor al de leuke reacties, contacten en positieve feedback op de foto’s. We steken er wat werk in met elkaar, maar het blijft genieten om al die mooie beelden van over de hele wereld voorbij te zien komen. De bloem is tijdens onze laatste reis in Oman gefotografeerd, ik kan helaas niet vertellen welke het is. Het bloemetje is maar zo’n 1 cm groot. Op naar de volgende 500.

'460873' door huubverbeek '460873' door huubverbeek

OmanMuscat

OmanMuscat

Sultan Quaboos Moskee

huubverbeek

Dit is de grootste moskee van Oman met prachtig aangelegde tuinen en nisjes met prachtige mozaïeken .Ook hangen er enorme kroonluchters met Swarovski kristallen : het kan niet op.Ik heb even gewacht tot deze man door deze poort liep . Met zijn schaduw erbij vond ik het wel een geslaagde opname.

'484202' door nita92 '484202' door nita92

OmanMuscat

OmanMuscat

Al Alam Palace

nita92

In het hart van de oude stad Muscat ligt het Al Alam Palace. Het belangrijkste van de meerdere residenties van Sultan Qaboos. Gebouwd in 1972 als het paleis van de Sultan, is het paleis meer symbolisch dan een daadwerkelijk verblijf. Het wordt voornamelijk gebruikt voor ceremonies en staatsbezoeken. Het is een mengeling van westerse, indiase en futuristische architectuur. Het is niet mogelijk dichter bij het paleis te komen, maar vanachter de smeedijzeren hekken kun je gerust foto’s maken.. De bouwstijl is heel opvallend. Het kleurrijke kubusvormige gedeelte van het gebouw vormt het centrale punt van waaruit twee vleugels zijn uitgebouwd. Het overhangende dak wordt ondersteund door enorme blauwe en gouden pilaren. Voor het paleis een groot en schoon plein met aan weerszijden strakke overheidsgebouwen. Rondom het paleis zijn er ook nog een 2 tal forten Jalali en Mirani welke helaas ook niet van binnen te bezoeken zijn. Het paleis is gelegen in het hart van de eigenlijke stad van Muscat, niet te ver van de baai, al met al een korte stop waard.

'462828' door EvanderHel '462828' door EvanderHel

OmanMuscat

OmanMuscat

Dwalen door de moskee

EvanderHel

Afgelopen maandag heb ik heerlijk rondgedwaald door de Sultan Qaboes-moskee, ook wel Grote Sultan Qaboes-moskee genaamd. Dit is de grootste moskee in Oman. Op kousenvoeten en vanonder een hoofddoek was het genieten van dit bijzondere complex, wat staat te schitteren onder de strakblauwe lucht. Met donkere, koele gangen en zonovergoten, spiegelende pleinen is het een gelovige speeltuin van licht en schaduw. Indrukwekkend mooi.

'519380' door chateau '519380' door chateau

OmanMuscat

OmanMuscat

Symbool van Oman.

chateau

Als je in Muscat de gehele Corniche-boulevard afrijdt, dan kom je ook door het groene Riyam Park. Boven de begroeiing torent een enorm wierookvat uit, the Great Incensburner. Dit grote wierookvat is het symbool van het sultanaat Oman. Op bepaalde tijden kun je hier naar boven wandelen om te picknicken en/of van het uitzicht te genieten.

'332187' door jeannette '332187' door jeannette

OmanMuscat

OmanMuscat

De souk van Muscat

jeannette

De souk in de oude wijk Mutrah ligt vlakbij zee. Het is een mooi oud overdekt bouwwerk, waar je voordelig kunt winkelen (heb er zelf een luchtige witte blouse gekocht).

'214702' door leonvanmaenen '214702' door leonvanmaenen

OmanMuscat

OmanMuscat

O man, wat een...prac

leonvanmaenen

Tegenover het Paleis van Sultan Qaboos Al Said zat deze man in het portaal van de moskee. Ik weet niet of ie blind was of geheel in gedachten verzonken, maar hij nam een mooie pose aan. Op zijn hoofd draagt hij een typisch Omaanse qoma en draagt een witte dishdasha waarin bijna elke Omani is getooid.

'414168' door Bowral '414168' door Bowral

OmanMuscat

OmanMuscat

Qaboos

Bowral

De Sultan Qaboos moskee in Muscat is de grootste moskee van Oman. Na zes jaar bouwen werd het heiligdom in 2001 geopend. De moskee heeft vijf minaretten, waarvan de hoogste 90 meter is. De moskee is dagelijks (behalve vrijdags) gratis te bezoeken tussen 09.00 tot 11.00 uur.

'330145' door pensionado '330145' door pensionado

OmanMuscat

OmanMuscat

Sluitingstijd

pensionado

Even buiten Muscat staat de prachtige grote moskee die de sultan ter meerdere eigen eer en glorie liet bouwen. Bezoekers mogen er op bepaalde tijdstippen in rondkijken en zich aan het grootse, weelderige interieur vergapen. De dameskleding moet dan wel aan strikte voorschriften voldoen en als de tijd om is wordt iedereen er zonder pardon uitgezet. Eigenlijk is alles nóg veel mooier als het zo leeg is...

'257187' door leonvanmaenen '257187' door leonvanmaenen

OmanMuscat

OmanMuscat

Broederschap

leonvanmaenen

Tegenover het Paleis van Sultan Qaboos ligt een moskee. De omgeving straalde een atmosfeer van rust uit doordat de mensen die er lopen op één hand te tellen waren. Terwijl ik naar de moskee liep, kwamen deze broertjes net de hoek om. Enigszins verlegen bleven ze naast de toegang van de moskee staan. Zonder dat ik wat zei namen ze een poserende houding aan en omhelsden elkaar alsof ze op die manier vereeuwigd wilden worden. Ik vroeg naar hun namen en hoe oud ze waren. De oudste draagt een quma op het hoofd en beide zijn ze in dishdasha's getooid. Na de foto-click renden ze de hoek om en weg waren ze.

'569867' door ejbaaijens '569867' door ejbaaijens

OmanMuscat

OmanMuscat

Paleis van de Sultan

ejbaaijens

Vanuit Mutrah is het een heerlijke wandeling langs het water en aan de andere kant de rotsachtige bergen richting het oude deel van de stad Muscat. Daar staat het paleis van de Sultan. Een architectonisch bijzonder gebouw met gewaagde kleuren. Het plein voor het paleis wordt aan de zijkanten omzoomd door lange galerijen met statige hoge bogen. Daar wilde ik graag een foto van maken. Deze Omaniet kwam er even bij zitten.

'284337' door Bowral '284337' door Bowral

OmanMuscat

OmanMuscat

Muscat

Bowral

Al schrijdend beweegt deze vrouw zich voort in het moderne deel van de hoofdstad Muscat. De stad ziet er uiterst verzorgd uit met mooie bloemenperken, ruime trottoirs en fraai uitgevoerde lantaarnpalen

'312059' door hldegeijtenbeek '312059' door hldegeijtenbeek

OmanMuscat

OmanMuscat

Grand Moskee

hldegeijtenbeek

De Sultan Qaboos Grand Mosque is de enige moskee in Oman die elke ochtend (behalve vrijdag) geopend is voor niet-moslims. De moskee is in 2001 geopend nadat er maar liefst 6 jaar aan is gewerkt. Het is een prachtig marmeren bouwwerk dat maar liefst 20.000 gelovigen kan herbergen. De grote gebedshal heeft een schitterend plafond van keramiek en mozaïek en wordt verlicht door 35 kristallen kroonluchters. Het motief van het plafond komt terug in het tapijt waar door 600 vrouwen 4 jaar lang aan is gewerkt. Op sommige plaatsen in het tapijt zijn Koranteksten mee geweven. Bij een bezoek aan deze moskee raden wij u aan een zonnebril mee te nemen want het witte marmer straalt u tegemoet! Vrouwen moeten bij hun bezoek rekening houden met hun kleding: een lange broek of rok tot op de enkels, alsmede lange mouwen. Uw hoofd moet ook bedekt zijn. Daarom is het handig als u een sjaal of grote doek meeneemt op reis naar Oman.

'553944' door marcvankessel '553944' door marcvankessel

OmanMuscat

OmanMuscat

Respectvol

marcvankessel

De Sultan Qaboes-moskee is prachtig. Zowel van binnen als van buiten. Zowel overdag als 's-avonds. En wie denkt dat de streng gelovige moslims hier een afkeer hebben aan een afvallige westerse toerist, heeft het mis. Ik heb hier mijn statief op gesteld en achter mij staan zeker 5 moslims netjes te wachten totdat ik klaar ben met foto's maken. En eentje daarvan geeft zelfs nog (ongevraagd) uitleg over de moskee. Sowieso heb ik het strenge Oman als een heel vriendelijk en respectvol land ervaren.

'238104' door geertjan '238104' door geertjan

OmanMuscat

OmanMuscat

Grootste kroonluchter

geertjan

Grootste kroonluchter ter wereld hangend in de Grand Mosque in Muscat, de belangrijkste gebedsruimte is tijdens de gebeden alleen toegankelijk voor mannen. De ruimte is rijk gedecoreerd. Zeshonderd vrouwen hebben vier jaar lang aan het immense tapijt gewerkt. De kroonluchter is de grootste ter wereld: 14 meter hoog, 8 meter breed en meer dan tweeduizend lampen laten het Swarovski kristal blinken.