Muscat

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het traditionele wapen van Oman

Muscat,
Oman


In Muscat is een bezoek aan Muttrah Souq een must. Op deze overdekte bazaar vind je prachtige sieraden, zilverwerk, kleurige sjaals en slofjes, traditionele hoofddeksels en geurige kruiden en wierook. geweldig om rond te lopen en een leuk souvenir te kopen.
Een lust voor al je zintuigen.
Ook het traditionele wapen van Oman kun je hier kopen, een khanjar. Dit is een soort dolk en zie je ook terug in het embleem van het land.
De khanjar wordt nog steeds op formele gelegenheden op traditionele wijze gedragen op de taille. Het is gebruikelijk dat iedere man in Oman een khanjar heeft.

Op internet lees ik over de dolk: "De vorm van de khanjar is altijd hetzelfde en wordt gekarakteriseerd door de bocht van het mes en de vrijwel rechte hoek van de schacht. De versiering van deze schachten lopen uiteen van zeer eenvoudig tot rijk versierd.

De kromming van de khanjar onderscheidt deze van de dolken die elders op Arabisch Schiereiland gedragen worden; de schacht vormt een bocht in vrijwel een rechte hoek.

Verschillende types khanjars worden genoemd naar de regio's waar ze gemaakt worden. Deze kunnen verschillen in grootte, vorm, type van materiaal en de bedekking. Doorgaans is de top van het handvat plat, maar het Saidi-type, vernoemd naar de stam van Qaboes bin Said Al Said, heeft een versierde kruisvormige top.

De khanjar wordt gedragen aan een riem uit lokaal vervaardigd singelband, soms doorweven van zilverdraad of aan en riem van leer bedekt met fijn geweven zilverdraad en een zilveren gesp. Een mes met een rijkversierd handvat wordt vaak in een eenvoudige leren etui achter de schacht gestoken."