Nepal Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Grote schoonmaak Mount Everest

Gepubliceerd: 19 nov 2008
1

Jaarlijks beklimmen honderden mensen de hoogste berg op aarde. Omdat er geen sanitaire voorzieningen en andere afvalmogelijkheden op de berg te vinden zijn, laat iedereen gewoon zijn troep achter. Een Nepalese bergbeklimmer wil daar voorgoed een eind aan maken.

Drieduizend klimmers
De honderden mensen die jaarlijks de Mount Everest beklimmen vormen een belangrijke bron van inkomsten voor de Nepalezen. Ruim drieduizend mensen hebben de berg beklommen sinds Sir Edmund Percival Hillary, een Nieuw-Zeelandse ontdekkingsreiziger, in 1953 als eerste de 8.850 meter hoge top bereikte en levend terugkeerde. Door al deze klimmers wordt de berg er echter niet schoner op.

Hermetisch afsluitbaar
De Nepalese bergbeklimmer Dawa Steven Sherpa wil hier iets aan doen voor het te laat is. Hij organiseerde een expeditie om afval te verzamelen dat eerdere klimmers op de berg hadden achtergelaten. Hij gebruikte hiervoor hermetisch afsluitbare plastic afvalbakken en speciale zakken die geen stank doorlaten. Hij wilde hiermee promoten dat het wel degelijk mogelijk is om geen afval op de Mount Everest achter te laten.
Sherpa’s team verzamelde in totaal 965 kilo afval. De ‘buit’ bestond onder andere uit blikjes, keukenafval, tenten, delen van een 35 jaar geleden neergestorte helikopter en het stoffelijk overschot van een klimmer.


Foto: Mount Everest door Marsha.reisreporter.nl
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Nepal artikelen
Reisnieuws
Bizar: man beklimt Mount Everest in één dag!

04 jun 2017, De Franse Kílian Jornet flikte het onmogelijke: hij beklom de Mount Everest in slechts 26 uur tijd! En dat zonder enige vorm van bescherming of extra zuurstof. Alsof het niks is ... Bekijk hier de video van zijn epische avontuur.

0
Reisnieuws
5 paden die volgens ons pas over 5 jaar gebaand zijn

28 feb 2017, Nu mensen mobieler en reislustiger zijn dan ooit wordt het aloude Columbus-principe 'buiten de gebaande paden treden' steeds moeilijker. In plaats van ons te richten op de meest onontdekte plekjes in het heden kijken we eens vooruit, vijf jaar de ...

0
Video
Columbus-team op pad. On the road in onbekend Mustang

10 feb 2017, Schrijfster Ynske Boersma en fotograaf Malou van Breevoort brachten de geïsoleerde Nepalese regio Mustang voor ons in kaart. Al ging dat niet zonder slag of stoot. Ze zagen twee vluchten gecanceld worden, trotseerden bergwegen terwijl het ijzelde...

0

Reacties van bezoekers Reageer

carootje

Door: carootje • Geplaatst op

Tania,
Weer goed geschreven, alleen jammer dat je mijn foto niet hebt gebruikt van de Mount Everest!! Vind mijn foto mooier, hoor!!!
Groetjes,
Carootje

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.