Ulaanbaatar omgeving

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Op zoek naar Przewalskipaarden

Ulaanbaatar omgeving,
Mongolië


Przewalskipaarden behoren tot de laatste wilde paardensoort. In 1968 was deze soort in het wild voor het laatst gezien in zuidelijk Mongolië. In dierentuinen over de wereld leefden nog wel kleine groepjes Przewalskipaarden, of Takhi zoals ze in Mongolië genoemd worden. De paarden zijn nooit getemd. Twee Nederlanders hebben in de jaren 80 een fokprogramma opgezet, waarbij in Nederland verschillende reservaten gecreëerd zijn om de paarden te laten wennen aan het leven in groepen. In 1992 zijn de eerste paarden naar Mongolië getransporteerd en onder gebracht in het Hustai National Park, dat ongeveer 100 km ten westen van Ulaanbaatar ligt. Er volgden nog 4 transporten, waarbij in totaal 84 paarden naar Mongolië werden gebracht.
Het Hustai National Park is absoluut een bezoek waard. In het park leven nu 21 groepen paarden en het totale aantal is gestegen tot ruim 250 paarden. Je kunt slapen in een gerkamp in het park. Er is een restaurant, een tentoonstelling over de Przewalskipaarden en je kunt een informatieve film over het park bekijken. De grootste kans om de paarden te zien heb je vroeg in de ochtend of laat in de middag. Wij hebben 4 verschillende groepen Takhi gezien, die met een 200mm lens goed te fotograferen zijn. Als je met eigen vervoer bent gekomen krijg je een gids mee die weet waar de paarden het best te zien zijn. Naast de Takhi zijn er nog veel meer dieren te zien, waaronder de Mongoolse marmot die bijna overal zijn kopje boven het gras uit steekt. Er komen ook herten, gazelles, Argali schapen en lynxen voor, maar die hebben wij niet gezien. Je kunt in de auto op zoek naar de Takhi, maar je kunt in het park ook wandelingen maken of al het moois te paard verkennen.

De toegangsprijs voor het park ligt rond de 5 USD.
Meer informatie kun je vinden op de site van het park: [url="http://www.hustai.mn" target="_blank"]http://www.hustai.mn[/url]

Telefoonnr. 976-21-245087 of 976-11-812031
Email: takhi@hustai.mn
GPS: 46 00 N, 105 00 E