Malediven image

Malediven


Reisgids

Malediven
Azië
Getty Images

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

De Malediven horen bij de weinige plekken ter wereld, waarover de reisbrochures niet liegen. Hier is het water echt zo azuurblauw als in de folders en het zand net zo wit. De Malediven bestaan uit 26 atollen met in totaal 1192 kleine eilanden. Er zijn 3 soorten eilanden: lokale eilanden, resorteilanden en onbewoonde eilanden. Op elk resorteiland bevindt zich (meestal) slechts één resort en verder is het niet bewoond.

De eilanden zijn heel klein: de grootste is maar vijf vierkante kilometer groot en op de meeste loop je in een half uurtje het hele eiland rond. Op de Malediven kan je helemaal tot rust komen en genieten van het turkooizen water en de spierwitte stranden. De gemiddelde temperatuur ligt het hele jaar rond de 30 graden met altijd een koele bries. De beste periode om de Malediven te bezoeken is van december tot en met februari omdat er dan de minste regen valt. Voor een actieve vakantie is de Malediven ook een ideale bestemming. Door de aanwezigheid van prachtige koraalriffen en het heldere water, is het een paradijs voor duikers en snorkelaars. Verder kan je er waterskiën, windsurfen, zeilen, kanoën of een yogales volgen.

Onder water zijn schitterende koraalriffen te bewonderen en kom je verschillende diersoorten tegen zoals zeeschildpadden, dolfijnen, walvissen, haaien, roggen en ongeveer 2000 soorten vissen. Niet alleen overdag maar ook in de nacht kan er gedoken worden.

De Malediven zijn een populaire plek om een huwelijksreis door te brengen en dat heeft een goede reden. De tropische omgeving en de luxe resorts zorgen voor een romantische sfeer en veel resorts hebben zelfs speciale arrangementen voor stellen die net getrouwd zijn. Vaak zijn de resorts alleen per watervliegtuig te bereiken. Tijdens een vlucht met zo’n vliegtuig zal je een spectaculair uitzicht hebben over alle riffen en eilanden. Verder kan je ook nog per speedboot reizen of per traditionele dhoni (een soort zeilboot). In de hoofdstad Malé is een vliegveld van waaruit je naar alle eilanden kan vertrekken. Over het algemeen geldt: hoe verder het eiland verwijderd is van Malé, hoe meer je het gevoel krijgt afgesloten te zijn van de buitenwereld.

Er wonen bijna 400.000 mensen op de Malediven en daarmee is het land een van de meest dichtbevolkte landen op de wereld. Dit komt omdat het landoppervlak zo klein is. De lokale eilanden zijn minder makkelijk te bezoeken omdat de toeristen vaak gescheiden worden van de lokale bevolking. Er is geen godsdienstvrijheid in de Malediven, waardoor iedereen hier Sunni-moslim is. Hoewel de Islam wel belangrijk is voor de bevolking zal je daar als toerist niet veel van merken. Dit komt doordat het geloof hier niet heel streng is. Muziek en dans zijn verder ook nog belangrijk in het leven van de inwoners. Het eten op de Malediven bestaat vaak uit vis en rijst. Vlees wordt vooral gegeten bij feestelijke gelegenheden. Ook wordt kokos, kokosmelk en kokosolie veel gebruikt in de gerechten. De hoofdstad is Malé die op het gelijknamige eiland Malé ligt.

Wat zegt de community

(5)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Genieten van de rust
Genieten van de rust
Malediven
Dreamer666

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor de Malediven van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van de Malediven dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site.

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Malediven:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Malediven kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: Rufiyaa (MVR). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag

  3 februari – Dag waarop de Malediven de Islam omarmd hebben
  Een nationale vrije dag waarop wordt gevierd dat het land is bekeerd tot de Islam.

  2 januari – Nationale feestdag
  Er wordt op deze dag gevierd dat Mohamed Thakurufaanu de Portugezen in 1573 versloeg.

  26 juli – Dag van de Onafhankelijkheid
  Op deze dag wordt gevierd dat het land sinds 1965 onafhankelijk werd van het Britse protectoraat.  

  3 november – Bevrijdingsdag
  Op deze dag wordt gevierd dat het land een poging tot een coup tegen heeft kunnen houden in 1988.

  11 november – Dag van de Republiek
  Herdenking van de overgang van sultanaat naar republiek in 1968.

  10 december – Dag van de Vissers
  Feestdag om het belang van de visserij te benadrukken.

  Daarnaast verandert de datum elk jaar voor de ramadan, het Suikerfeest, Islamitisch nieuwjaar, de bedevaart naar Mekka en de verjaardag van de Profeet Mohammed.

 • Malediven – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Malediven, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Malediven gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type AStekker type DStekker type GStekker type JStekker type KStekker type L
 • Tijdsverschil: 4 uur later
  De hoofdstad van Malediven is Male.
  Het oppervlak van Malediven is 50% van Texel.
  De gesproken taal/talen: Dhivehi.