Anjar

Foto door Reisreporter jeannette

Deze historische stad in de Bekavalleiwerd in de achtste eeuw gebouwd als een handelsstad door de dynastie van Omajjaden. Nadat zij werden verslagen door de Abassiden raakte de stad al snel in verval. Omdat er daarna nooit meer wat aan gedaan is, dateren alle gebouwen uit dezelfde tijd en dat maakt de ruïnes extra bijzonder.

Informatie over Anjar

Beste foto's & tips van Anjar

'1110298' door herman m '1110298' door herman m

LibanonAnjar

LibanonAnjar

Anjar

herman m

Anjar is een historische stad nabij de Bekavallei in Libanon. De stad werd rond 700 gesticht door de Omajjaden kalief Walid I. Anjar was in de klassieke oudheid een handelsstad, een rustplaats voor de karavanen die de verbinding tussen Damascus en de Middellandse Zee onderhielden. De stad had een rechthoekig grondplan van 385 bij 350 meter. Ze was ommuurd en had in de vier windrichtingen halfcirkelvormige torens en toegangspoorten. Het stratenpatroon was volledig symmetrisch georganiseerd. Dit stadsplan is duidelijk beïnvloed door de Romeinse en Byzantijnse steden. Archeologische opgravingen gebeuren sinds de jaren 50 van de vorige eeuw en hebben herkenbare gebouwen blootgelegd: twee paleizen, een moskee, een hamam, huizen en winkels. Er is zelfs een rioleringssysteem teruggevonden met putdeksels in het midden van de straten. Nadat de Omajjaden in 750 verslagen waren door de Abbasiden, kwam de stad al snel in verval. Gedurende de Libanese burgeroorlog en vele jaren daarna, tot eind april 2005, was Anjar het hoofdkwartier van het Syrische leger in Libanon. In december 2005 werden vlak bij Anjar massagraven ontdekt waarin Libanese militieleden en ook vrouwen en kinderen waren begraven. In 1984 werd Anjar door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard.

'1095697' door jeannette '1095697' door jeannette

LibanonAnjar

LibanonAnjar

Anjar

jeannette

Aan het eind van de regeringsperiode van kalief Walid I (705-715) werd door zijn zoon Abbas begonnen met de bouw van een stad die waarschijnlijk bedoeld was als onderkomen voor hem zelf en zijn persoonlijke leger, de bouwactiviteiten werden nooit afgerond. De locatie was perfect: in de vruchtbare Beqa-vallei aan de voet van het Anti-Libanon gebergte en vlakbij de belangrijke handels- en verbindingsweg tussen Damascus en Beirut. De aanwezigheid van bronnen zorgde ervoor dat mens en dier hier goed konden gedijen; in het Arabisch is bron ain en daarvan afgeleid is de huidige naam Anjar. Volgens ministerie van buitenlandse zaken is dit rood gebied maar er gaan gewoon excursies heen en wij hebben niks van onrust ervaren (wel zijn er veel wegcontroles).

Laat kaart zien