Vrolijk Pasen! Paastradities wereldwijd image
Arnieh

Vrolijk Pasen! Paastradities wereldwijd

In Nederland is Pasen toch vooral het feest van chocolade-eitjes, een uitgebreid paasontbijt en de paashaas. Maar ben je deze paasdagen in het buitenland, vergeet dan niet kennis te maken met de lokale paastradities en -rituelen. Ze zijn soms verrassend anders dan bij ons.Schattig, dit haasje heeft geen zin om eitjes te verstoppen (Foto: Reisreporters Regien)Belangrijk om van te voren te bedenken, is dat Pasen een belangrijk Christelijk feest is. In grote delen van Nederland is dit gegeven wat op de achtergrond geraakt, maar in de landen om ons heen voert de Christelijke achtergrond de boventoon.AchtergrondVoor wie het even vergeten is: in de Bijbel wordt Jezus op - wat wij nu noemen - Goede Vrijdag gekruisigd. In veel landen is dit dan ook een zwarte dag. Toen men hem op zondag uit zijn graf wilde halen om hem te balsemen, bleek hij verdwenen en herrezen uit de dood. De Paasdagen zijn daarom het feest van hoop en vreugde.

Pasen op Malta (Foto: Reisreporter pkoelewijn)MaltaIn Malta is Pasen het belangrijkste religieuze feest. Op Goede Vrijdag wordt een ceremonie gehouden, gebaseerd op het leven van Jezus. Daarna volgt een indrukwekkende, dramatische processie, waarbij acht enorme standbeelden door de straten gedragen worden. Op paaszaterdag komen de Maltezen bijeen in de kerk om vrolijke liederen te zingen, terwijl ze een speciale paschal-kaars dragen. Zondag is er opnieuw een processie, met het standbeeld van Christus en vrolijke muziek. Families komen hierna bij elkaar voor een grote lunch met lam, gebakken aardappels en lokale groenten. Na het diner krijgt elk kind een figolla, een speciaal gebakje in de vorm van een christelijk symbool. Tegenwoordig worden ook vaak chocolade-eieren of -konijntjes gegeven.BulgarijeGoede Vrijdag wordt in Bulgarije gezien als de moeilijkste dag van het jaar, de dag van reinigen en vasten. Met Pasen is de ban gebroken en mag er weer plezier worden gemaakt. De Bulgaren groeten elkaar met 'Hristos vyzkrese! Naistina vyzkrese!: Christus is waarlijk herrezen. De tafel blijft drie dagen lang gedekt om eventuele gasten direct van eten te kunnen voorzien. Om de vreugde te uiten wordt de hora - een volksdans - gedanst, er zijn paasschommels en er spelen muziekkorpsen.LibanonIn de dagen voor Pasen verzamelen de Libanese dorpskinderen eieren, die ze schilderen en gebruiken voor de spelletjes tijdens Pasen. Een andere belangrijke voorbereiding voor Pasen is het maken van maamoul: kleine cakejes gemaakt van griesmeel en walnoten of dadels, bedekt met glazuur. Elk familielid bereidt een ander deel van de cake. Op Goede Vrijdag eet de Libanees geen vlees of andere dierlijke producten en wordt het standbeeld van Christus in een doodskist gelegd om door de kerk gedragen te worden. Op Paaszondag gaat iedereen naar de kerk en eet elke familie een speciale lunch van gevulde kalkoen of kip met rijst. Daarna is er tijd voor korte bezoekjes aan zoveel mogelijk mensen. Elk gezin heeft de maamouls op een groot bord gelegd met andere delicatessen als gesuikerde kikkererwten en amandelen, om aan te bieden aan de gasten.MexicoIn Mexico is Pasen een cominbatie van de Semana Santa (heilige week, van Palmzondag tot Paaszaterdag) en Pascua (Paaszondag tot de volgende zaterdag). In veel gemeenschappen wordt een compleet en overweldigend toneelstuk van de lijdensweg gespeeld, inclusief het laatste avondmaal, de kruisiging en de wederopstanding. Op Goede Vrijdag wordt 's ochtends vroeg een droevige parade gehouden, met langzaam luidende kerkklokken en standbeelden van Jezus en Maria. Soms hebben de toeschouwers brandende kaarsen bij zich. Op Paaszondag mogen de Mexicanen weer vrolijk zijn. Ze gaan naar de kerk en in delen van het land wordt vuurwerk afgestoken. Op straat worden hapjes en drankjes verkocht en voor de kinderen zijn er ballonnen en kleine kermisattracties.

Pasen in Guatemala (Foto: Reisreporter visueel)GuatemalaIn Antigua is een van de grootste paasvieringen ter wereld, die al in de weken voor Pasen begint. Op Goede Vrijdag zijn de stad en de inwoners in het zwart gekleed. Gebouwen en bomen worden ingepakt in zwart crêpepapier en in een donkere processie wordt de crucifix door de straten gedragen, gevolgd door honderden rouwenden met kaarsen en wierook. Op Paaszaterdag worden processies voor Maria gehouden door vrouwen in hun mooiste outfits. Paaszondag is een groot feest, met vuurwerk. Belangrijk onderdeel van het paasfestival (Semana Santa) in Antigua zijn de alfombras (Arabisch voor tapijt), die aan de processieroute gemaakt worden door de inwoners van de stad. Het zijn kunstwerken van zand, felgekleurd zaagsel, dennennaalden, bloemen en inheemse planten.