Centraal Laos

De machtige Mekong is zo'n beetje de levensader van Centraal Laos. Ook door het centrale deel van het land stroomt deze rivier. Bezienswaardig zijn de Vallei der Kruiken met, zoals de naam al doet vermoeden, tal van kruiken, de rijstvelden en de dorpjes met etnische minderheden.

Informatie over Centraal Laos

Beste foto's & tips van Centraal Laos

'425943' door whelder '425943' door whelder

LaosCentraal Laos

LaosCentraal Laos

Wier oogsten

whelder

In de buurt van Vang Vieng groeit heel veel wier in de rivier. Dit wier wordt geoogst en gedroogd. Je kunt het in pakjes kopen als een snack. Vergelijk het met het eten van chips (alleen een stuk gezonder).

'552959' door marcvankessel '552959' door marcvankessel

LaosCentraal Laos

LaosCentraal Laos

Pijn lijden op de...M

marcvankessel

Als je van Nong Khiaw naar Luang Prabang wil reizen heb je 2 mogelijkheden; Een 3 uur durende rit over de weg in een vol gepakt minibusje, of met een 7 uur durende boottocht over de Mekong. De keuze lijkt me logisch. De boottocht is geweldig. Daarmee bedoel ik; de uitzichten zijn geweldig. Je komt langs dorpjes die alleen via het water te bereiken zijn, je vaart langs rijstvelden en door een prachtig karstgebergte. So far so good. Maar wie vaker in Azie een longtail heeft genomen, weet dat daar achterin een V8 ligt die een verschrikkelijke teringherrie maakt. En dat dus 7 uur lang. Tel daar bij op dat je de gehele rit op een hardhouten bankje zit, en dus kun je nagaan dat we op een gegeven moment blij waren om Luang Prabang in de verte te zien liggen. Het was een aanslag op je trommelvliezen en op je zitvlees. Maar ik zou het morgen toch weer doen. Zo mooi.

'207036' door Fransvdg '207036' door Fransvdg

LaosCentraal Laos

LaosCentraal Laos

Vallei van de kruiken

Fransvdg

In de Vallei der Kruiken zijn honderden gigantische kruiken te zien. De grootste zijn 3 meter hoog, hebben een diameter van 30 cm en wegen tot 6 ton. De kruiken zijn gemaakt uit rotsblokken van de bergen die de vallei omringen. De oorsprong van de kruiken is onbekend. De meest aanvaarde archeologische theorie is dat ze 2500-3000 geleden zijn gemaakt door een volk dat de vallei toen bewoonde. Sommige onderzoekers nemen aan dat ze gebruikt werden als graven, de vondst van beenderen en ornamenten van aardewerk en metaal zou daar op wijzen. Wij bezochten de vallei vanuit de plaats Phonsovan. Dit gebied is tijdens de Indochinese (Vietnam) Oorlog zwaar gebombardeerd.

Laat kaart zien