Centraal Israel reisblogs

Hamas, Hummus & Hebreeuws

mdevocht was er (tot 01 aug 2008) Gepost op 03 dec 101 reacties

“Wat moet je dáár toch doen?” Zomaar een reactie van een familielid of goede vriendin op mijn reis naar Israël en de Palestijnse gebieden. Net zo geesteloos als de vraag is, antwoord ik schaapachtig: “Uhm, je weet wel.. verhaaltjes schrijven en mensen ontmoeten.”

Een gematigd positieve ‘Oh..’ uit de mond van mijn gesprekspartner. Een ‘ik ga aanslagen ontmantelen, bommen onklaar maken en terroristen ontmaskeren’ had misschien wat meer stof doen opwaaien bij het thuisfront. Maar de woorden terrorist en aanslag vermijd ik liever tegenover mijn naaste geliefden. Net zoals de woorden Hamas en Gazastrook overigens. Ondanks mijn ontwijkende gedrag krijg ik toch een ‘let maar op..’ te horen.

Dat ene kleine zinnetje raakt bij mij precies de juiste plek in mijn hersenen. ‘Let maar op..’ Zonder er iets aan te kunnen doen, komt een vragenstroom op gang. Natuurlijk zal ik opletten - dat doe je toch altijd als je op reis gaat? Maar moet ik nu – omdat het Israël betreft - meer gaan opletten dan normaal? En waar moet ik dan eigenlijk op letten? Moet ik bij het zien van een geweer, een verdacht pakketje of een harige man met Arafat-sjaal direct een sprint trekken of zal ik – net zoals de bevolking van het gebied zelf – gewoon rustig verder gaan met mijn pita Hummus?

Misschien past de oer-Hollandse uitdrukking ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ wel beter bij de situatie daar, dan bij ons eigen kikkerlandje.

De media bepaalt grotendeels het beeld over het Midden Oosten. Jammer, want wat krijgt het zogenaamde ‘Westen’ te zien: een bulldozer die op mensen in rijdt, een zelfmoordaanslag op Israëlische militairen bij een checkpoint en aanslag op een schooltje in Jeruzalem.

De stempel ‘terrorist’ wordt erop geplakt en we gaan weer door met het dagelijkse leven. Wederom jammer, want we denken niet na over de motivatie van deze ‘terroristen’ en wat de gevolgen voor de rest van het gebied zijn. We horen überhaupt niet veel anders dan negatieve berichtgeving uit ‘het conflictgebied’. Daar leven toch ook mensen? Mensen zoals ik, die houden van dansen, muziek, familie en eten.. Israëli of Palestijn.

mdevocht Positie 40591 (0 p.) Lid sinds 01-06-2010 Foto's en tips: 18 Blogs: 2 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Arabische House
0 2
Gepost op 03 december
Israël Centraal Israel

Reacties bij deze blog

Travels

Door: Travels • Geplaatst op

Leuk om je blog te lezen en heel herkenbaar. Mijn vrienden en familie zeiden ook: naar Israel, ben je gek ofzo en al helemaal toen ik zei dat ik naar Palestina wilde en daar met een gids wilde afspreken (man) die ik op internet had gevonden. Ik ben alleen naar Bethlehem geweest, maar vond het echt een toevoeging op mijn reis en ik wil zeker nog een keer terug om langer in de Westbank te verblijven. Zonder Palestina heb je Israel niet gezien!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.